Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

Madzenka 08:05, 07 maj 2016

lindsay80 napisał(a)

Dzisiaj się z nią rozprawię, lubię to robić

A jeśli chodzi o jabłoń Royalty (niedawno była dyskusja), wczoraj pytałam szkółkarza i powiedział, żeby przycinać pod koniec zimy, przed wegetacją.
Oglądałam swoje i mają kwiaty na końcu gałęzi, więc szkoda by mi było teraz je okaleczać.

Ale jakie ja wczoraj widziałam wielkie i piękne wiśnie Kanzan i jabłonie Royalty, matko....
Kojarzysz w Łaziskach przy głównej ulicy?

Jabłonie tniemy zawsze zima, najlepiej pod koniec stycznia, tak jak inne owocowe. Ale ja teretyk jestem, bo żadnej jabłonie nie mam ale marze o niej

Dziury na rózy wyglądaja raczej na gąsienicę. Ja juz takie grube wypasione gąsienice widziałam na roslinach. Zrób oprysk Mospilanem lub innym środkiem na gryzące i ssące jesli to gasienice.
_Martini_ 08:42, 07 maj 2016

lindsay80 napisał(a)

Dziękuję Marta, brzozowa do lekkiego liftingu, troszkę chcę ją udoskonalić.

Tak jak piszesz na wszystkich rabatach gdzie nie ma kamienia jest kora, rosną w niej i bukszpany i róże i trawy (tylko w przypadku róż kora jest odsunięta lekko od krzaczka).
Wokół lawendy mam kamień.

I chyba też tak zrobię. Kora porządkuje jednak rabatę, a że u mnie jeszcze mikruski rosną to takie pustki i gleba mi daje po oczach.
Tak sobie zwiedzam wątki i jak się naoglądam takich pięknych widoczków jak u Ciebie to lista chciejstw się makabrycznie wydłuża w zastraszajacym tempie. Mój budżet tego nie zniesie zwróciłam jednak uwagę, że wszystko to są rośliny lisciaste, byliny, cebule. Jak ja mogłam kiedyś chcieć tylko iglaki??
W tym roku zamierzałam kupić sporo traw, ale co co rusz czytam teraz, że sporo z nich nie ruszyło po zimie. Zastanawiam sie, ktore wybrac.
Martyna
Marta 08:53, 07 maj 2016

lindsay80 napisał(a)

Dzisiaj się z nią rozprawię, lubię to robić

A jeśli chodzi o jabłoń Royalty (niedawno była dyskusja), wczoraj pytałam szkółkarza i powiedział, żeby przycinać pod koniec zimy, przed wegetacją.
Oglądałam swoje i mają kwiaty na końcu gałęzi, więc szkoda by mi było teraz je okaleczać.

Ale jakie ja wczoraj widziałam wielkie i piękne wiśnie Kanzan i jabłonie Royalty, matko....
Kojarzysz w Łaziskach przy głównej ulicy?

Przyjemnego ciachania życzę Szkółki nie kojarzę, ale może kiedyś zapuszczę się w tamte strony pooglądać. Najdalej to ja byłam koło domu kultury. W ogóle nie znam Łazisk. Widok musiał być nieziemski

Edit. Widzę, że już pociachałaś. Niech się teraz fajnie zagęszcza
anna_t 09:41, 07 maj 2016

lindsay80 napisał(a)

sama jestem ciekawa efektu końcowego.

w tym roku wejde w palety bo nie mam czasu, ale moze jesienią poproszę o taki zestaw
wysokosci sama wymyślałaś tak poprostu z praktyki siedząc na sofie czy sa jakieś normy? głupie pytanie trochę
lindsay80 11:41, 07 maj 2016

Iwk4 napisał(a)
Chyba moim nigrom też delikatnie przytnę gałązki

teraz jest dobry moment, tnij
lindsay80 11:43, 07 maj 2016

Madzenka napisał(a)

Jabłonie tniemy zawsze zima, najlepiej pod koniec stycznia, tak jak inne owocowe. Ale ja teoretyk jestem, bo żadnej jabłonie nie mam ale marze o niej

Dziury na rózy wyglądaja raczej na gąsienicę. Ja juz takie grube wypasione gąsienice widziałam na roslinach. Zrób oprysk Mospilanem lub innym środkiem na gryzące i ssące jesli to gasienice.

No i masz rację z tymi jabłoniami, tak też mi powiedział wczoraj szkółkarz, który je sprzedaje.

Różom muszę się bardziej przyjrzeć, na razie zaobserwowałam, że tylko Eden Rose ma takie dziurki, czyżby Giardina i Artemis nie były smaczne ?
lindsay80 11:46, 07 maj 2016

_Martini_ napisał(a)

I chyba też tak zrobię. Kora porządkuje jednak rabatę, a że u mnie jeszcze mikruski rosną to takie pustki i gleba mi daje po oczach.
Tak sobie zwiedzam wątki i jak się naoglądam takich pięknych widoczków jak u Ciebie to lista chciejstw się makabrycznie wydłuża w zastraszajacym tempie. Mój budżet tego nie zniesie zwróciłam jednak uwagę, że wszystko to są rośliny lisciaste, byliny, cebule. Jak ja mogłam kiedyś chcieć tylko iglaki??
W tym roku zamierzałam kupić sporo traw, ale co co rusz czytam teraz, że sporo z nich nie ruszyło po zimie. Zastanawiam sie, ktore wybrac.
Martyna

porządkuje i zapobiega chwastom, ja pod korę rozkładałam grubą warstwę gazet.

Z traw ja po jednym roku mam zastrzeżenia do Ice Dance bo się rozłazi, Amazon Mist, Frosted Curls, Gold Fountain mi wygniły, Evergold jest brzydki po zimie.

Misnanty na razie bez zastrzeżeń.

W tym roku testuję seslerie i molinie.

lindsay80 11:47, 07 maj 2016

Marta napisał(a)

Przyjemnego ciachania życzę Szkółki nie kojarzę, ale może kiedyś zapuszczę się w tamte strony pooglądać. Najdalej to ja byłam koło domu kultury. W ogóle nie znam Łazisk. Widok musiał być nieziemski

Edit. Widzę, że już pociachałaś. Niech się teraz fajnie zagęszcza

Marta, nie chodziło mi o szkółkę, tylko wieloletnie drzewa rosnące przy tej ulicy, przejedź się tam, warto.
lindsay80 11:49, 07 maj 2016

anna_t napisał(a)

w tym roku wejde w palety bo nie mam czasu, ale moze jesienią poproszę o taki zestaw
wysokosci sama wymyślałaś tak poprostu z praktyki siedząc na sofie czy sa jakieś normy? głupie pytanie trochę

Paletowe też są fajne.
A o te ze stali Ty możesz poprosić teścia, to masz super, na pewno w atrakcyjnej cenie jesteście w stanie to zrobić.
anulajda 12:04, 07 maj 2016

lindsay80 napisał(a)

Czy udało się ?
Zestaw super będzie,dopiero teraz przydreptałam do Ciebie

Pięknie masz