Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród bez reguł 17:29, 11 kwi 2020

Do góry
Niezawodna kocimiętka - człowiek w ogóle nie musi się zastanawiać, czy przezimowała, w jakiej kondycji... Po prostu z żelaza i stali

Nie to co gaura - całą zimę przetrwała, by zbrązowieć i uschnąć po przymrozkach i trzyma w niepewności... Dziś znana jest odpowiedź - będzie żyła przynajmniej jedna. Widać coś zielonego w nóżkach A druga... się zobaczy...

Powojnik bylinowy Blue Ribbons - mam nadzieję, że pokaże, na co go stać Bo do tej pory był takim wypierdkiem

Lilie - konsekwentnie i wytrwale w górę

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:20, 11 kwi 2020

Do góry
Świąteczny czas, a taki nieświąteczny. Pacholęta nie zjadą. Udzielam telefonicznych porad dotyczących, a to sałatki, a to sosu chrzanowego.
Dobrze, że choć telefony działają i jest internet. W stanie wojennym i tego nie było.
Kolejny dzień przyroda koi ciało i duszę. Wreszcie był czas na chwilę beztroskiego omiatania i wsłuchiwania się w piękne ptasie głosy.
Oby i dla Was znalazł się czas na ukojenie.

Ogród bez reguł 17:10, 11 kwi 2020

Do góry
Parocja perska Persian Spire wypuszcza listki

No i po szafirku

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:06, 11 kwi 2020

Do góry
basia3012 napisał(a)
Agatko, a co z żurawkami? One tak już mają, że trzeba je wciąć odmładzać?

Szkoda mi ich bo one ładne były, ale takie ogryzki z nich zostały sama zobacz
Ogród bez reguł 17:02, 11 kwi 2020

Do góry
Wiąz polny Ulmus minor Jacquline Hillier - w tym roku skończy 5 lat (sprawdziłam - szkółka, w której go kupiłam, sprzedaje sadzonki 3 - letnie o wys. 25-30cm). Mierzy jakieś 70-80cm. Myślę, że za rok można spróbować go podkrzesać.

Migawki z ogródka 16:49, 11 kwi 2020

Do góry
Chlebek wielkanocny na żurek sam miąższ ze środka jest przepyszny...
Ogród bez reguł 16:48, 11 kwi 2020

Do góry
Jabłonki szykują się na wielki spektakl

Jabłoń domowa

Jabłoń ozdobna Ola
Ogród bez reguł 16:40, 11 kwi 2020

Do góry
Biała stellata już przekwita... Zbyt ją nadwyrężyła fala przymrozków. Większość kwiatów już brązowieje. Szkoda, przepiękna jest jako biała chmura połyskująca w słońcu...

Za to cytrynowa NN dopiero ma zamiar się rozkręcić

Ogród bez reguł 16:31, 11 kwi 2020

Do góry
Tak sobie zalegali nad stawkiem, aż w końcu Ona rzekła do Niego: bądź gotowy dziś do drogi ... I poszli... w poprzek trawnika...

...aż schowali się w bukszpanie

Ogród bez reguł 16:24, 11 kwi 2020

Do góry
A teraz mały fotoreportaż...

Nadałam mu tytuł "Miłość w czasach zarazy"

Wszystkich zgorszonych informuję, że to tylko przyroda...

Pszczelarnia 14:39, 11 kwi 2020

Do góry
Spokojnych Świąt Pszczółko, z wiarą i nadzieją... Cudowny kadr. Świat jest taki piękny
Wzgórze chaosu 14:32, 11 kwi 2020

Do góry
sarenka napisał(a)
Śliczności! Od razu humor lepszy jak się pooglada takie cudenka

Dokładnie, drobiazgi a tak umilają życie
Nawet te kilka tulipanków... miała być rzeka kwiatów a jest wstążka liści z kilkoma tylko maluszkami. I cieszą oko
Przyjazny ogród 14:31, 11 kwi 2020

Do góry
Wszystkich przepraszam za brak odpowiedzi

Pszczelarnia 14:22, 11 kwi 2020

Do góry
Żebyśmy umieli zwycięsko przejść przez odczucie samotności i izolacji społecznej.

Wszystkiego dobrego!

Nelumbo - lotos 14:10, 11 kwi 2020

Do góry

Witajcie. Lotosy orzechodajne, Nelumbo nucifera, występują pospolicie w tropikalnych i umiarkowanych rejonach Azji (Rosja, Azerbejdżan, Iran, Indie, Sri Lanka, Birma, Tajlandia, Wietnam, Filipiny, Indonezja, Papua Nowa Gwinea, Chiny, Półwysep Koreański, Japonia) oraz w północnej Australii.
W Rosji występują formy zimotrwałe (Kraj Nadmorski, Chabarowski), Nelumbo komarovii, (w dolnym biegu rzeki Amur, w dorzeczach rzek Ussuri, na równinie Chanka) oraz Nelumbo caspica (w okolicach Astrachania w delcie Wołgi).
Nazwa lotos Komarowa, Nelumbo komarovii, jest mało istotna dla taksonomistów. Badania taksonomiczne dowiodły, że jest to po prostu lotos orzechodajny. Jednak jego wyjątkowość daje mu własną pozycję. Rośnie on między innymi w rejonie rzeki Amur w dalekowschodniej Rosji, na północ od Chin i Korei Północnej, w klimacie umiarkowanym. Jest rzadkim reliktem trzeciorzędowej flory, w pełni zimotrwałym. Tak więc nazwa Komarowa jest słowem kluczowym na określenie zimotrwałych lotosów pochodzących ze wschodniej Rosji. To najbardziej wysunięte siedliska lotosów orzechodajnych na północ Azji.
Wpisane są do Czerwonej Księgi Federacji Rosyjskiej - kategoria rzadki gatunek.

Tak piszą o nim na Dalekim Wschodzie:
„Kiedyś usłyszałam, że na przedmieściach Chabarowska znajduje się piękne jezioro z niezwykłymi kwiatami. Szukając tego cudu natury, nie miałam wyobraźni, jak bajeczny obraz pojawi się przed moimi oczami. Spokojną powierzchnię lustra wody od strony brzegów otaczały niesamowite gigantyczne rośliny. Na długich ogonkach, z gęstwiny olbrzymich liści, wyłaniały się kwiaty - niektóre różowe, inne nieco jaśniejsze. Wydzielały one delikatny, bardzo przyjemny aromat, który przyciągał owady- ważki, motyle…
Ten cud natury, to lotosy z Dalekiego Wschodu, zwane Komarowa” - na cześć słynnego biologa, badacza flory dalekowschodniej Władimira Komarowa (1869-1945).

Początki uprawy lotosów w Europie, datuje się na koniec XVIII wieku. Głównie były sadzone w szklarniach, a w rejonach, w których klimat był łagodniejszy, sadzono je w stawach ogrodowych. Kilkanaście lat temu w Polsce pojawiła się informacja o lotosach uprawianych w gruncie, o lotosach Komarowa. Zdobycie odpowiednich nasion, takich, które mają w sobie zasoby genetyczne, zwiększające adaptacyjność gatunku w trudnych warunkach siedliskowych, stało się celem każdego pasjonata roślin wodnych.
Rosną i dobrze się mają, o inwazyjności mowy nie ma, choć ekspansywne na posadzonym siedlisku, mamy doświadczenie z innych krajów, jak choćby Francji, gdzie Monet sadził je początkiem wieku dwudziestego.
Fotografie wykonane w Bolestraszycach na prywatnym stawie.

Chora Abies lasiocarpa Compacta przeniesiony 14:10, 11 kwi 2020

Do góry
Witam, otrzymaliśmy w prezencie dużą jodłę górską Abies lasiocarpa Compacta (etykieta) i stała podlewana w wielkim wazonie kilka miesięcy, podobnie chyba jak w sklepie. Rok temu ją wsadzono i niestety zachorowała na poważnie. Na pniu i gałęziach biały nalot, który po dotknięciu robi się czerwonawy. Wiele gałęzi uschło, więc musieliśmy ją bardzo przerzedzić. Pytanie co to może być i jak ją uratować?

Mój ogrodowy pamiętnik 14:01, 11 kwi 2020

Do góry
Bardzo dziękuję za piękne życzenia. Tobie również życzę szczęścia w życiu i w ogrodzie , każdego dnia. I mega dawki optymizmu. Wszystkim forumowiczom również .

Rozpoznawanie bylin 13:52, 11 kwi 2020

Do góry
Pomóżcie proszę -zaczęły nam rosnąć na dziko fajne dywany zadarniające. Wydaje mi się że nie są to chwasty, fajnie kwitną i chcielibyśmy je przesadzić we właściwe miejsce dla zadarniania. Co to jest? Gwiazdnica? Usuwać czy rozmnażać bo fajnie okrywa. Świąteczne Pozdrowienia

Wzgórze chaosu 13:43, 11 kwi 2020

Do góry
Iwonka napisał(a)

Może nie lubisz, ale wcale tego u ciebie nie widać
A w dołkach będą tuje, ostatnia już przegroda. Krajobraz wokół coraz bardziej się zabudowuje, niestety...

No tak, u mnie tez, działeczki małe i domy blisko, trzeba trochę prywatności
Wzgórze chaosu 13:36, 11 kwi 2020

Do góry
Iwonka napisał(a)

Kasia ja ze wszystkich prac w ogrodzie to chyba najbardziej lubię ten ciężki kaliber czyli przekopywanie, itp. Nie cierpię wymyślać co posadzić i sadzić też nie lubię. Za to pielęgnacja, sprzątanie... uwielbiam Czasu miałam teraz dużo to mnie poniosło Tu mam 18 dołków wykopanych, nawet nie widać, że aż tyle...

Iwonka
może tu na tą rabatę przesadz te wielkie kule cisowe ?
i do tego już na pewno coś wymyślisz

piękne obrazki ….działasz jak torpeda

Spokojnych Świąt
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies