Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Donia72 21:26, 14 maj 2020

Dorota123 napisał(a)
Oto moje próby z cementem, wiem co wyszło nie tak i jeśli podejmę jeszcze kolejną próbę poprawię to.
Ptaszki są kupione, poidełko zrobiłam, ale żywe ptaki i tak do kałuży lecą.

Zdolna jesteś
Bez chyba mam taki sam jak u Ciebie, Też nie znam właśnie nazwy. Dostałam go od mamy
abiko 21:29, 14 maj 2020

Doniczki i poidło super! Donice też mi się marzą, ale nie mam takiej formy.
deszczowymaj 21:34, 14 maj 2020

Cudne wyszły Ci te donice łał brawo ..poproszę o przepis

Widoczki ogrodowe prześliczne
Malgosik 21:38, 14 maj 2020

Bardzo ładnie uformowałaś kule z trzmielin. Mam kilka odmian i Żywopłociki, ale kule dopiero od ubiegłego roku formuję. Zasychanie pędów dopiero pierwszy raz mi się zdażyło. Moim zdaniem od przymrozków. Zbyt wcześnie je cięłam.
Dorota123 21:46, 14 maj 2020

abiko napisał(a)
Ja dostałam od Sylwi kilka gałązek, jak co roku zresztą i zapach w domu był obłędny, co dopiero w takiej ilości w ogrodzie.
Zerwałam sporo gałązek dla zapachu w altanie, ale krótko ładnie wyglądały. Czytałam, że trzeba zerwać wcześnie rano, lub późnym wieczorem.

Milka 06:27, 15 maj 2020

Ach te bzy i powojniki
Ależ zdolniach, wspaniałe rękodozieło stworzyłaś
KasiaBawaria 08:20, 15 maj 2020

Przepieknie to zrobilas!A jak zrobilas odciski listkow, zeby potem nie musiec ich skrobac. Tylko przylozylas i od razu zdjelas? Tez bym poprosila o przepis na donice
ElzbietaFranka 08:47, 15 maj 2020

Dorotka piekne bzy a ile kolorów. Wiem, że wszystkiego nie można mieć, ale kupię co mi tam gdzieś posadzę.
Jeżeli obawiałam się, że nie będzie niezapominajek a masz ich sporo to już 3 rok prawda bo to 2 letnie rośliny. Wszędzie kolorowo.

Dzięki za dorodztwo foto.

Pozdrawiam
Dorota123 09:45, 15 maj 2020

Donia72 napisał(a)

Zdolna jesteś
Bez chyba mam taki sam jak u Ciebie, Też nie znam właśnie nazwy. Dostałam go od mamy
Dziękuję ,dla mnie nie jest aż tak ważna nazwa, ale jeśli ktoś taki chce nabyć to już wtedy jest potrzebna. Niby sporo nazw swoich roślin znam, ale nie wszystkie.

Dorota123 10:26, 15 maj 2020

Agnieszko, Kasiu, Joanno, Milka

OPIS MOICH CEMENTOWYCH PRÓB

Zaprawę robiłam z 1 części cementu + 1 część piachu + 1 część perlitu + woda.

Na misę weszło po 2 części, a na donice po 3 części. Jako miary użyłam litrowego wiadereczka po serku.

Jako formy użyłam dwóch donic plastikowych różnej wielkości od tego samego kompletu. Niestety przy pierwszej próbie zniszczyłam sobie trochę mniejszą donicę i nie wyszlifowałam górnego brzegu donicy. Większą donicę trzeba posmarować olejem od wewnątrz bardzo dokładnie. Mniejszą trzeba owinąć folią, ja założyłam reklamówkę i okleiłam taśmą. Tą folę też trzeba posmarować olejem.
Tą mniejszą dociążyłam żwirem który był w worku, żeby było lepiej go usunąć i dwoma kostkami brukowymi.
Jak zrobiłam donicę rano to następnego dnia delikatnie usunęłam wewnętrzną donicę i folię, wyskrobałam też nożykiem dziurkę odpływową i wygładziłam górny brzeg donicy. Donica jeszcze nie jest mocna i musi pozostać w tej większej do następnego dnia. Wtedy tą cementową i większą plastikową zanurzyłam na dwie doby w balii z wodą. Później jeszcze dobę stała w tej plastikowej donicy. Po 5 dobie na ziemi w nasłonecznionym miejscu podłożyłam dwa kawałki drewna i na nich postawiłam do góry dnem donicę. Słonko nagrzewa plastik i donica cementowa sama wychodzi z plastikowej. Tak stoi donica jeszcze kilka dni, wtedy konewką podlewałam ją, żeby lepiej związało. Rośliny można w niej sadzić po 2 tygodniach.
Czyli robota brudna, żmudna i nie zawsze efektowna. Pierwszej donicy nie pokazałam , bo to porażka.

Żeby zrobić odcisk liścia trzeba go olejem przykleić do miski i też posmarować olejem. Na razie liście są zbyt delikatne i słabo odchodziły od cementu. Po prostu rozłaziły się.
Ktoś chętny powodzenia.