Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Anna i Ogród 14:10, 02 mar 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Aniu widocznie sasiedzi przestali karmic i dlatego zlecialy sie do ciebie.
Ja tez tak mam.
Aniu opryskaj roze "miedzianem 50". Widocznie roza miala cieplutko, nie bylo przewiewu, grzyby sie uaktywniaja.

Tak właśnie planuję. Sobota ma być ciepła więc opryskam.
Anna i Ogród 13:57, 02 mar 2017

Do góry
Aniu widocznie sasiedzi przestali karmic i dlatego zlecialy sie do ciebie.
Ja tez tak mam.
Aniu opryskaj roze "miedzianem 50". Widocznie roza miala cieplutko, nie bylo przewiewu, grzyby sie uaktywniaja.
Ptasi gaj 13:37, 02 mar 2017

Do góry
Zeby moja dzialka nie byla na takim wygwizdowie tez bym nie okrywala agrowloknina. W poprzednich latach niestety mialam zmarzniecia roz i traw wiec okrywam. Nie mam zamiaru ratowac je znowu przez lato.
Np. Krzewuszka tez przemarzala mimo okrywania.
Sam mroz tak nie szkodzi co mrozny wiatr.
Opatulanie rozy nie nalezy do przyjemnosci.

Kasiu jak w zeszlym roku zdjelam agrowloknine z tej czerwonej rozy to miala przyrosty ok 10 cm.
To amarantowa ponizej zdjecie miala jeszcze wieksze przyrosty.
Nie zdejmuje wczesnie agrowlokniny robie przeswity maja czym oddychac.
W tym sezonie nie zostala okryta zobacze jak sie zachowa,mczy tez tak bedzie kwitla.
To rok 2015

A to 2016 r.

Ptasi gaj 10:12, 02 mar 2017

Do góry
Odnosnie postu Dzidki, dzieki za spacer. Doniczkami okrywalam takze nizsze trawy jak byly mlode, swiezo posadzone np. Jesienia. A jeszcze przykrywam hortensje mlodziutkie.
Ptasi gaj 10:09, 02 mar 2017

Do góry
Jeszcze mozna przycinac. Ja nie mam duzo 4 brzozy bo nie moge przejechac pod nimi traktorkiem i przycinam na taka wysokosc, reszta przycieta. Rany smaruje mascia wiec nie ma takiej obawy.
Chce w tym roku z moich brzoz pobrac troche soku, eliksir zdrowia. To juz nie dlugo, jeszcze sprawdze od kiedy mozna.
To właśnie tu 00:40, 02 mar 2017

Do góry
Pozdrawiam Slask.
Jeszcze odnosnie doniczek. Jeszcze przykrywalam niektore trawy ziberikusa i nje wymarzly. W zeszlym roku nie okrylam przyszedl duzy mroz i wymarzly.
To właśnie tu 00:40, 02 mar 2017

Do góry
Idac od konca watku jestem na str 330 skupilam sie na kalinach warto je miec w ogrodzie, piekna "Mariesii" i "kilimadźaro".

Dzidka ja tylko ogladam zdjecia jak mnie cos interesuje to czytam, masz tego tyle ze nie nadaźam. Napisz ile masz hektarow tej dzialki. I jak dlugo juz chodzisz po tym pieknym ogrodzie.
To właśnie tu 00:11, 02 mar 2017

Do góry
Jestem na str. 337 mowa o kalinie japonskiej WATANABE - bardzo wolno rosnie, docelowo rosnie do 1,5 m, ale bardzo dlugo kwitnie.stanowisko sloneczne lub polcien. Gleby zyzne dobrze zdrenowane i wilgotne.
Ptasi gaj 19:56, 01 mar 2017

Do góry
Ania makao, od poczatku lutego cielam do wazonu forsycje. Dopiero w cieplym mieszkaniu po dwoch tygodniach pare kwiatkow sie rozwinelo. Teraz ladnie kwitnie.

W ostatnia sobotę znowu wstawilam do wazonu forsycje po jakim czasie zakwitnie.

Ptasi gaj 19:48, 01 mar 2017

Do góry
U mnie w sobote napewno sekator i pila bedzie chodzila. Musze po przycinac krzewy, sosny i brzozy, moze dam rade w jeden dzien. Trawy jeszcze zostawiam.
Ptasi gaj 19:43, 01 mar 2017

Do góry
Aniu masz racje trzeba poczekac. Roze inaczej marzna jesienia a inaczej wiosna. Jesienia pedy roz sa juz zdrewniale liscie dojrzale, wiec mroz nawet -5 nic im nie zrobi, przejdzie mroz i bedzie dalej kwitla.
Dla mlodego odrostu -5 to mroz zrobi duźo szkody. To tylko przyklad na rozach. A przeciez najlepszym przykladem co moze zdzialac to sa sady kwitnace w maju i zimni ogrodnicy jezeli sa przymrozki.
Ptasi gaj 15:28, 01 mar 2017
Do góry
Przeciez to dopiero poczatek marca. W 2013 r. Na przelomie Marzec-kwiecien byly sw Wielkanocne byl mroz i snieg a 7 kwietnia spychacz odgarnial snieg bo nie mozna bylo wjechac.
To na forum wszyscy by chcieli juz kopac, grabic i siac, niesfety matki natury sie nie przechtrzy.

Niech każdy czeka bo potem będzie płacz,że pomarzło,co nagle to po....itd
Ptasi gaj 14:22, 01 mar 2017

Do góry
Przeciez to dopiero poczatek marca. W 2013 r. Na przelomie Marzec-kwiecien byly sw Wielkanocne byl mroz i snieg a 7 kwietnia spychacz odgarnial snieg bo nie mozna bylo wjechac.
To na forum wszyscy by chcieli juz kopac, grabic i siac, niesfety matki natury sie nie przechtrzy.
Ptasi gaj 12:05, 01 mar 2017

Do góry
Zobacz na stronę PoradnikOgrodniczy.pl tutaj skopiowałam dla wszystkich

Miedzian 50 WP jest preparatem do zwalczania chorób grzybowych i bakteryjnych takich jak: zaraza ziemniaka, antraknoza, rdza, septorioza liści, zaraza ogniowa oraz kanciasta plamistość bakteryjna. Wczesne zidentyfikowanie choroby pozwala na szybkie pozbycie się patogenów grzybowych i bakteryjnych na zarażonej roślinie.

Kiedy stosować Miedzian 50 WP

Miedzian 50 WP stosujemy w momencie zauważenia i zidentyfikowania choroby na roślinie. Opryski możemy wykonywać od marca do października.

W terminie od marca do maja zabiegi wykonujemy, gdy temperatura utrzymuje się powyżej 6°C. Wykonujemy je na roślinach zarażonych patogenem chorobotwórczym. Możemy również stosować preparat profilaktycznie.

Oprysk Miedzianem wykonujemy w dni pochmurne, bezwietrzne. Unikamy opryskiwania roślin w pełnym słońcu, podczas deszczu lub przy temperaturze poniżej 0°C.
Ptasi gaj 11:35, 01 mar 2017

Do góry
Przed chwila otrzymalam nasionka pieknie zapakowane, nie cale 2 dni z Krakowa, werbena patagonska, rudbekia i gratis nawoz do siewu nasion. Dmuchane woreczki foliowe jako zabezpieczenie.

Ptasi gaj 11:29, 01 mar 2017

Do góry
Miedzian ma to do,siebie, ze zostawia takie biale plamy na lisciach roslin i to wszystko. Ja tam roze pryskalam po lisciach i nic sie nie stalo.
Gdzies czytalam i to niedawno, ze nawet w zimie mozna pryskac, bo grzyby sa obok krzaka i na krzaku.
Zrob roztwor zgodnie z przepisem i pryskaj miedzian zabezpiecza. Jeszcze wieczorem zaczerpne informacje to przekazę.

Ja tez bede pryskala szczegolnie roze jak odkryje, jeszcze troche za wczesnie zeby odkrywac bo nigdy to nie wiadomo jaka pogoda jeszcze bedzie.
Ptasi gaj 10:57, 01 mar 2017

Do góry
Mam krokusiki posadzone w trawie, bylam wczoraj na obchodzie i juz sie z trawy wynurzaja, moze zakwitna jak tylko sloneczko zaswieci na dluzej nie tak jak dzisiaj z przerwami.
W cieniu 9 na plusie.
Ogród z uśmiechem 09:17, 01 mar 2017

Do góry
W zeszłym roku piękny jesienny dzień, siedzę z córką na ławce, jak ten deptak do pałacyku na wodzie. Z tyłu wysoki żywopłot z grabu nagle wiewiórka na ramieniu zawał na zawołanie. Zwierzątka są tam przyzwyczajone do ludzi, że nikt im krzywdy nie robi wręcz odwrotnie jedzenia mają pod dostatkiem.

I domagają się go na całego.
Na zielonej... trawce :) 08:29, 01 mar 2017

Do góry
Angelika jestem i witam. Przeglądam jestem na str. 123 co chcesz przerabiać jak masz ładnie. Ten świerk srebrny ma ładny pokrój, z tyłu to chyba serbski.

Ale ja odnośnie tego miłorzębu. Przyciąć możesz jak chcesz go zagęścic moim zdaniem nawet trzeba bo rzadki. Zobacz jakie miał przyrosty w 2016 r. i skróć o połowę, przynajmniej te długie pędy.

Świerki też można ciąć jak chcesz go wymodelować tzn. wyrównać.

Tej rabaty z modrzewiem nie będę jakoś specjalnie zmieniać - modrzewia myślałam aby przenieść na front. Tu chce dodać 5 hortensji na pniu aby ją rozjaśnić prócz ceulowych "zielono" tu tylko

dzieki za info - modrzewia przytne w takim razie jak radzisz
Ptasi gaj 00:49, 01 mar 2017

Do góry
Zdjęcia krokusów odnalezione 2009 r. posadzone, piękna wczesna wiosna.
Lato wiadomo jakie było codziennie deszcz, powodzie w całej Polsce.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies