Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

Makao_J 14:32, 01 mar 2017

Ja swoje róże odkryłam wczoraj z agrowłókniny bo sprawdziłam i pędy zaczynają puszczać. Czytałam u Andy że tnie się jak kwitnie forsycja więc jeszcze trochę

Widzę że do siania się przygotowujesz

Drimeth 14:34, 01 mar 2017

Jak się przebiegnie po wątkach to całkiem spory ruch się w niektórych ogrodach już zrobił. Ja jeszcze się wstrzymuję, ale przyznam, że chętnie bym już coś poprzycinała
15:28, 01 mar 2017
ElzbietaFranka napisał(a)
Przeciez to dopiero poczatek marca. W 2013 r. Na przelomie Marzec-kwiecien byly sw Wielkanocne byl mroz i snieg a 7 kwietnia spychacz odgarnial snieg bo nie mozna bylo wjechac.
To na forum wszyscy by chcieli juz kopac, grabic i siac, niesfety matki natury sie nie przechtrzy.

Niech każdy czeka bo potem będzie płacz,że pomarzło,co nagle to po....itd
ElzbietaFranka 19:43, 01 mar 2017

Aniu masz racje trzeba poczekac. Roze inaczej marzna jesienia a inaczej wiosna. Jesienia pedy roz sa juz zdrewniale liscie dojrzale, wiec mroz nawet -5 nic im nie zrobi, przejdzie mroz i bedzie dalej kwitla.
Dla mlodego odrostu -5 to mroz zrobi duźo szkody. To tylko przyklad na rozach. A przeciez najlepszym przykladem co moze zdzialac to sa sady kwitnace w maju i zimni ogrodnicy jezeli sa przymrozki.
ElzbietaFranka 19:48, 01 mar 2017

U mnie w sobote napewno sekator i pila bedzie chodzila. Musze po przycinac krzewy, sosny i brzozy, moze dam rade w jeden dzien. Trawy jeszcze zostawiam.
ElzbietaFranka 19:56, 01 mar 2017

Ania makao, od poczatku lutego cielam do wazonu forsycje. Dopiero w cieplym mieszkaniu po dwoch tygodniach pare kwiatkow sie rozwinelo. Teraz ladnie kwitnie.

W ostatnia sobotę znowu wstawilam do wazonu forsycje po jakim czasie zakwitnie.

Dzidka 22:02, 01 mar 2017

Elu, spacer był długi. Cudownie się czułam . Lubię takie ogrodnicze klimaty.
A i tak nie dotarłam jeszcze do końca wątku.
Ponieważ tytuł wątku zobowiązuje, dlatego włączyłam nagrania ze śpiewem ptaków.

Mam pytanie: czy doniczkowy sposób zastosowany do ochrony róż, przetestowałaś jeszcze na innych roślinach?
Drimeth 09:01, 02 mar 2017

Elu, chcesz teraz brzozy przycinać? Nie boisz się, że będą "płakać"?
ElzbietaFranka 10:09, 02 mar 2017

Jeszcze mozna przycinac. Ja nie mam duzo 4 brzozy bo nie moge przejechac pod nimi traktorkiem i przycinam na taka wysokosc, reszta przycieta. Rany smaruje mascia wiec nie ma takiej obawy.
Chce w tym roku z moich brzoz pobrac troche soku, eliksir zdrowia. To juz nie dlugo, jeszcze sprawdze od kiedy mozna.
ElzbietaFranka 10:12, 02 mar 2017

Odnosnie postu Dzidki, dzieki za spacer. Doniczkami okrywalam takze nizsze trawy jak byly mlode, swiezo posadzone np. Jesienia. A jeszcze przykrywam hortensje mlodziutkie.