Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na zielonej... trawce :)

Na zielonej... trawce :)

Sebek 20:34, 28 lut 2017

Wiosenne planowanie Jakoś mi lżej, że to już za mną Miałem drzewo przesadzać, ale... nie mam weny - a głupi posadziłem mu tulipany w nogach i mi szkoda
ren133 21:49, 28 lut 2017

Nie wymyśliłam
Sprawdziłam dzisiaj wymiar mojej - mogłaby mieć 4,90m x 2m (gdybym ją powiększyła i zrobiła prostokątną rabatę bo chyba dlatego, ze jest taka mała źle wygląda ...

ElzbietaFranka 23:25, 28 lut 2017

Angelika jestem i witam. Przeglądam jestem na str. 123 co chcesz przerabiać jak masz ładnie. Ten świerk srebrny ma ładny pokrój, z tyłu to chyba serbski.

Ale ja odnośnie tego miłorzębu. Przyciąć możesz jak chcesz go zagęścic moim zdaniem nawet trzeba bo rzadki. Zobacz jakie miał przyrosty w 2016 r. i skróć o połowę, przynajmniej te długie pędy.

Świerki też można ciąć jak chcesz go wymodelować tzn. wyrównać.
ElzbietaFranka 23:49, 28 lut 2017

Nie jest tak źle z tą rabatą z rododendronem str. 125. Rododendron wygląda jak moja bugenvilla taki sam kolor.
Na pewno trzeba tą conikę przesunąć od tego świarka srebrnego.
Dobrze by było podać wymiary może już gdzieś są nie doczytałam się. Czy pod tym źwirkiem jest agrowłóknina?
Czy to rabata słoneczna, wygląda na to, że to wschodnia część.
Chyba jest nawodnienie pod tym żwirkiem.
Mam rozładowany rozładowany tablet tam jest możliwość szybkiego powiększania, jutro jeszcze zobaczę fotki może coś doradzę eleganckiego.
Ta rabata z cisami i lawendą to południowa strona? Pięknie przystrzyżone.
AngelikaX 08:26, 01 mar 2017

Elu dzięki że zajrzałaś
dla mnie tu jest totalny misz masz - bez ładu i składu - ależ ta rabata mnie denerwuje prócz rododendrona oczywiście

wymiary:
5,5x1,80
strona wschodnia

pytałaś o agro i linie kroplujące - są. Agro mam na żwirkowych rabatach i póki co zostają.

- świerk stąd wypada na 100% nie chce go przy domu
- zostaje rododendron
- conici ewentualnie mogą zostać(w sumie 2szt) ale nie muszą

ogólnie tak sobie założyłam, aby przy domu rabaty były z roślin głównie ciętych czym dalej ogrodu tym styl mniej formalny.

rabata wschodnia ciągnie się w lewo i "ucieka" za dom - to taka "opaska" domu - od południowej strony jest węższa max 1m - tu inne ujęcie z prawej strony jest front domu

niżej inne ujęcie aby to sensownie zgrać

AngelikaX 08:29, 01 mar 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Angelika jestem i witam. Przeglądam jestem na str. 123 co chcesz przerabiać jak masz ładnie. Ten świerk srebrny ma ładny pokrój, z tyłu to chyba serbski.

Ale ja odnośnie tego miłorzębu. Przyciąć możesz jak chcesz go zagęścic moim zdaniem nawet trzeba bo rzadki. Zobacz jakie miał przyrosty w 2016 r. i skróć o połowę, przynajmniej te długie pędy.

Świerki też można ciąć jak chcesz go wymodelować tzn. wyrównać.

Tej rabaty z modrzewiem nie będę jakoś specjalnie zmieniać - modrzewia myślałam aby przenieść na front. Tu chce dodać 5 hortensji na pniu aby ją rozjaśnić prócz ceulowych "zielono" tu tylko

dzieki za info - modrzewia przytne w takim razie jak radzisz
MirellaB 08:29, 01 mar 2017

Angelika, a ja nie mam maty. W tym roku wyjątkowo okropnie kamyczki wbite w ziemię. Przeklinam te moje rabaty żwirowe
AngelikaX 08:30, 01 mar 2017

ren133 napisał(a)
Nie wymyśliłam
Sprawdziłam dzisiaj wymiar mojej - mogłaby mieć 4,90m x 2m (gdybym ją powiększyła i zrobiła prostokątną rabatę bo chyba dlatego, ze jest taka mała źle wygląda ...

Z tym, że Twoja źle nie wygląda
AngelikaX 08:32, 01 mar 2017

Sebek napisał(a)
Wiosenne planowanie Jakoś mi lżej, że to już za mną Miałem drzewo przesadzać, ale... nie mam weny - a głupi posadziłem mu tulipany w nogach i mi szkoda

Sebek aż zazdroszczę Ci tego spokoju ducha co do drzewa... nie ucieknie na jesieni podziałasz
AngelikaX 08:35, 01 mar 2017

MirellaB napisał(a)
Angelika, a ja nie mam maty. W tym roku wyjątkowo okropnie kamyczki wbite w ziemię. Przeklinam te moje rabaty żwirowe

Mirelko między innymi dlatego nie zdejmuję, choć zapewne moge się zaraz spodziewać linczu ogrodowiskowego drugi powód to chwasty.