Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

pestka56 00:59, 01 mar 2017

Ciekawe ile u mnie zakwitnie. sadziłam licząc, że się rozrosną, ale jakoś nie widzę
Drimeth 08:59, 01 mar 2017

Piękna krokusowa rzeka. U mnie krokusy jeszcze śpią, ale za to znalazłam pierwszego hiacynta
ElzbietaFranka 10:57, 01 mar 2017

Mam krokusiki posadzone w trawie, bylam wczoraj na obchodzie i juz sie z trawy wynurzaja, moze zakwitna jak tylko sloneczko zaswieci na dluzej nie tak jak dzisiaj z przerwami.
W cieniu 9 na plusie.
Drimeth 11:04, 01 mar 2017

Elu, przepraszam, że wtrącam prywatę w Twoim wątku. Czytałam gdzieniegdzie o opryskach Miedzianem. Czy to już pora? Czy dobrze kojarzę, że pryskamy tylko bezlistne?
Będę wdzięczna za pomoc.
ElzbietaFranka 11:29, 01 mar 2017

Miedzian ma to do,siebie, ze zostawia takie biale plamy na lisciach roslin i to wszystko. Ja tam roze pryskalam po lisciach i nic sie nie stalo.
Gdzies czytalam i to niedawno, ze nawet w zimie mozna pryskac, bo grzyby sa obok krzaka i na krzaku.
Zrob roztwor zgodnie z przepisem i pryskaj miedzian zabezpiecza. Jeszcze wieczorem zaczerpne informacje to przekazę.

Ja tez bede pryskala szczegolnie roze jak odkryje, jeszcze troche za wczesnie zeby odkrywac bo nigdy to nie wiadomo jaka pogoda jeszcze bedzie.
ElzbietaFranka 11:35, 01 mar 2017

Przed chwila otrzymalam nasionka pieknie zapakowane, nie cale 2 dni z Krakowa, werbena patagonska, rudbekia i gratis nawoz do siewu nasion. Dmuchane woreczki foliowe jako zabezpieczenie.

Drimeth 11:38, 01 mar 2017

Dzięki za info odnośnie Miedzianu.
Nasionek sporo widzę. Będzie kolorowe szaleństwo na parapetach?

Ja już posiałam stipę "Pony Tails" i lobelię. Część wzeszło. Planuję jeszcze eksperymentalnie posiać poziomki i koleusa. Tylko parapetów braknie
ElzbietaFranka 12:05, 01 mar 2017

Zobacz na stronę PoradnikOgrodniczy.pl tutaj skopiowałam dla wszystkich

Miedzian 50 WP jest preparatem do zwalczania chorób grzybowych i bakteryjnych takich jak: zaraza ziemniaka, antraknoza, rdza, septorioza liści, zaraza ogniowa oraz kanciasta plamistość bakteryjna. Wczesne zidentyfikowanie choroby pozwala na szybkie pozbycie się patogenów grzybowych i bakteryjnych na zarażonej roślinie.

Kiedy stosować Miedzian 50 WP

Miedzian 50 WP stosujemy w momencie zauważenia i zidentyfikowania choroby na roślinie. Opryski możemy wykonywać od marca do października.

W terminie od marca do maja zabiegi wykonujemy, gdy temperatura utrzymuje się powyżej 6°C. Wykonujemy je na roślinach zarażonych patogenem chorobotwórczym. Możemy również stosować preparat profilaktycznie.

Oprysk Miedzianem wykonujemy w dni pochmurne, bezwietrzne. Unikamy opryskiwania roślin w pełnym słońcu, podczas deszczu lub przy temperaturze poniżej 0°C.
12:48, 01 mar 2017
Ja róże zawsze odkrywałam i odkrywam jak kwitnie forsycja,wtedy też je przycinam.
ElzbietaFranka 14:22, 01 mar 2017

Przeciez to dopiero poczatek marca. W 2013 r. Na przelomie Marzec-kwiecien byly sw Wielkanocne byl mroz i snieg a 7 kwietnia spychacz odgarnial snieg bo nie mozna bylo wjechac.
To na forum wszyscy by chcieli juz kopac, grabic i siac, niesfety matki natury sie nie przechtrzy.