Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

Makao_J 10:23, 02 mar 2017

To może dobrze że odsłoniłam róże z mat nim pędy puściły. To je trochę przystopuje. Muszę tylko sprawdzić czy kora przeschła bo zaczęła mi pleśnieć przy różach i to mnie zmartwiło.
Drimeth 10:52, 02 mar 2017

Ja w tym roku, eksperymentalnie, nie osłaniałam róż wcale, żadnej odmiany. Jedyne co zrobiłam to usypałam kopczyki.
Z tego co do tej pory oglądałam to róże mają się lepiej niż, gdy je osłaniałam na poprzednią zimę.
Wszystko okaże się w momencie gdy zaczną ruszać liście.
pestka56 12:50, 02 mar 2017

Ja z zasady nie osłaniam róż, tylko kopczykuję. Jedna pnąca już ma całkiem spore pąki liściowe. Co by było mimo tej pogody, gdybym je osłoniła

W ogóle nie lubię osłaniania roslin. Tylko nowo posadzone opatulam przez pirwsze 2-3 lata, a potem muszą sobie radzić.
ElzbietaFranka 13:37, 02 mar 2017

Zeby moja dzialka nie byla na takim wygwizdowie tez bym nie okrywala agrowloknina. W poprzednich latach niestety mialam zmarzniecia roz i traw wiec okrywam. Nie mam zamiaru ratowac je znowu przez lato.
Np. Krzewuszka tez przemarzala mimo okrywania.
Sam mroz tak nie szkodzi co mrozny wiatr.
Opatulanie rozy nie nalezy do przyjemnosci.

Kasiu jak w zeszlym roku zdjelam agrowloknine z tej czerwonej rozy to miala przyrosty ok 10 cm.
To amarantowa ponizej zdjecie miala jeszcze wieksze przyrosty.
Nie zdejmuje wczesnie agrowlokniny robie przeswity maja czym oddychac.
W tym sezonie nie zostala okryta zobacze jak sie zachowa,mczy tez tak bedzie kwitla.
To rok 2015

A to 2016 r.

Monia81 13:59, 02 mar 2017

Elu piękna ta róża, a możesz mi napisać co to za odmiana róży i jak z kwitnięciem?
Mirka 14:32, 02 mar 2017

Ela czy ty byłaś w szkółce roślin w Prażmowie?
ElzbietaFranka 14:38, 02 mar 2017

Kasiu jeszcze jedno mam 2 letnia roze kordesa "laguna" bardzo ladna. Pierwsza zime u mnie zmarzla mimo zabezpieczenia.
W jesieni 2015 r. Miala jeszcze nie zdrewniale pedy prawdopodobnie to byla przyczyna zmarzniecia ale odbila.
W 2016 r. Pedy byly twardsze ale zzbezpieczylam ja w ten sposob, ze zawinelam w agrowloknine i przychyliłam do ziemi i przykrylam galazkami swierkowymi. W sobote zajrze co tam sie z nia dzieje.
ElzbietaFranka 14:44, 02 mar 2017

Mirka Jezdze przez Prazmow nie raz, ale nie wiem gdzie ta szkołka.
Czesto jestem w Zlotoklosie szkolki nie wymienie.
Jeszcze jest szkolka miedzy Prazmowem a Wola Wagrodzka.
Aurelllia 14:45, 02 mar 2017

Ela jest jeszcze szkółka w Łbiskach też bardzo fajna
ElzbietaFranka 14:57, 02 mar 2017

Mirka, w Prazmowie nie ma szkolki, tylko w Woli Prazmowskiej, bylam tam kiedys, droga dojazdowa w bardzo zlym stanie (2-3) lata temu, jeszcze sie skłociłam z eM, ze samochod sie pobrodzil. Wrota zamkniete, psy lataly jak cielaki i odjechalam.

Aurelia mam wszystkie szkolki "obcykane" w naszym regionie, za duzo do wyliczania. Lbiska, wybor taki sobie nie jest oszalamiajach. Jak kupowac to w Melonie, Zamojskich bardzo mili Panowie ktorzy pomagaja w wyborze poprostu sie znaja. Zabieniec tez wart zachodu.