Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Zaczynam po raz kolejny... 16:39, 28 kwi 2020

Do góry
Widok ze schodów wejściowych na obecną chwilę.
Sałatka pokrzywowa 16:30, 28 kwi 2020

Do góry
Miałam jakiś przebłysk inteligencji, żeby ją posadzić przy tarasie, dobrze zrobiłam, nie da się jej nie zauważyć

Kuzynka wygląda przy niej trochę jak z jarmarku, ale i tak uwielbiam, za kolor i zapach - pierwszy w ogrodzie

Modrzew już zielenieje, brzoza nie bardzo

za to u ich stóp już wesoło, niezapominajki zawsze mam niebieskie, różowe i wszystkie odcienie pomiędzy:

miodunka, którą nie tylko ja lubię

Pachnący różami, malowany bylinami 16:28, 28 kwi 2020

Do góry
Mirusiu, bardzo dziękuję.

Wiosna, oj jak jest cudnie, brakuje tylko deszczu.

Kolejna siewka floksa , ma taki delikatny kolor

Słabo w tym roku kwitły sasanki

Mój nowy ogród na wsi 16:26, 28 kwi 2020

Do góry
Kiedyś będzie tu ścieżka z płyt betonowych.
Sałatka pokrzywowa 16:20, 28 kwi 2020

Do góry
Były białe, są i czarne, jak dla mnie cudo, rzeźba, abstrakcja - jednym słowem- dzieło sztuki:

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 16:18, 28 kwi 2020

Do góry
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 16:16, 28 kwi 2020

Do góry
Sałatka pokrzywowa 16:16, 28 kwi 2020

Do góry
Przed domem trochu więcej słońca - albo wcześniejsza odmiana, nieważne, ważne, że są:

przytulone do krzewuszki, która ustąpiła miejsce lilakowi, już widzę, że dobrze jej w nowym miejscu

Białe, biedronkowe - pachną jaśminowo, polecam gorąco, czuć zapach bez pochylania się!

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 16:15, 28 kwi 2020

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Nie napisałaś, że to było Bad Birnbach, ale ja sprawdzając pogodę coś uchwyciłam i stąd wiem,
Kalina piękna, kiedyś miałam, ale z uwagi na mszyce, podziękowałam, wolę nie używać chemii.
Hiacynciki urocze!
Jaka u Was sytuacja z obostrzeniami wirusowymi?

Bo Ty napisalas "piekna srodlesna laka" a to w sumie park raczej, do lasu daleko

Kalina tez nam sie podoba ale ona chyba za mocno dla mnie pachnie. Ja troche uczulona na zapachy jestem. Tam sie nie dalo dluzej postac.

Zaostrzenia troche mniejsze. Od poniedzialku otwarly sie sklepy i dzis jeszcze te duze dolaczyly. Mamy tez nakaz noszenia maseczek ale tylko w srodkach transportu publicznego i w sklepach. Do szkoly wrocily ostatnie klasy. W aszym powiecie juz bywaja dni kiedy nie ma zachorowan (a mielismy po 19 dziennie) i od 3 dni nikt nie umarl. Do przedszkola moga dzieci, ktorych jeden z rodzicow wykonuje kluczowy zawod (medycy, sprzedawcy, dom opieki, polisjanci.....) - u nas po 4 dzieci chodzi.

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 16:14, 28 kwi 2020

Do góry
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 16:13, 28 kwi 2020

Do góry
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 16:10, 28 kwi 2020

Do góry
Sałatka pokrzywowa 16:10, 28 kwi 2020

Do góry
Wiosna pomału się rozkręca, ale od tego tempa to mnie skręca, chciałabym już mieć kwitnący ogród, a tu tylko pąki i pąki

Nie mam pojęcia, skąd się w moim ogrodzie wzięły czerwone tulipany, kto mi je podrzucił??

Są też sukcesy- po kilku latach szykuje się do kwitnienia piwonia drzewiasta

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 16:05, 28 kwi 2020

Do góry
Sałatka pokrzywowa 16:04, 28 kwi 2020

Do góry
Mgduska napisał(a)
Jest płot i jest lilak
Odmiana Charles Joly, w kolorze chyba podobny do Massena, którego nie znalazłam w formie szczepionej. Przyszedł w pąkach i liściach, mniam

Dla towarzystwa jest jeszcze dereń jadalny, odmiana Variegata, maluszek.

Jest płot, jest lilak, jest ładnie
Od czego zacząć? Nowy początek 16:02, 28 kwi 2020

Do góry
a to juka o której pisałam. Ktoś polecił żeby ją rozsadzić bo zacznie zanikac
Od czego zacząć? Nowy początek 16:00, 28 kwi 2020

Do góry
Witajcie serdecznie ogrodomaniacy
Jak większość z nowicjuszy po dłuższym okresie regularnego podglądania pięknych ogrodów i podczytywania postów na forum postanowiłam i ja poprosić o pomoc. Jestem jeszcze świeżakiem i stoję przed bojowym zadaniem zagospodarowania rabat przy tarasie. Marzy mi się żeby cieszyły oko cały rok, ale kompletnie nie mam pomysłu jak się do tego zabrać. Uwielbiam:zimnozielone rośliny, byliny, kwiaty jednoroczne i najchętniej posadziłabym wszystko ale tak się nie da. Dlatego kompletnie nie mogę się zdecydować. Rabaty są dwie. Jedna ma 1m*5m, a druga 2m*3m. Na chwilę obecną na rabacie prostokątnej wsadziłam cyprysika i zakupiłam 3 Cisy. Jestem posiadaczka dosyć sporej juki i myślałam żeby właśnie posadzić pomiędzy cisami odnóżki juki. Na rogach przy schodach chciałam posadzić bukszpany. Jak myślicie czy to dobry pomysł? Z kolei na drugiej z rabat mam przesądzona budleje Dawida i schorowana róże i na nią kompletnie nie mam pomysłu. Czy moglibyście coś podpowiedziec?
Cis - Taxus 15:54, 28 kwi 2020

Do góry
jaki cis wybrać żeby go ciąć na blok 30x60 wysokość ok. 2 metry?
kiedyś pytałam już o coś podobnego, skończyło się na pytaniu...
propozycja była Wojtek lub Robusta...
teraz chciałabym sobie zasłonić od drogi sąsiada i myślę o takich blokach prostokątnych między miskantami...
i jeśli któryś z nich to ile sadzonek na taki blok?

zastanawiam się czy dać taki wąski blok tutaj, za hortensjami VF:
(ostatecznie mogę przesadzić hortensje, wtedy taki blok cisowy mógłby być np 50x50)

help...
Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 15:49, 28 kwi 2020

Do góry
Kolejny dzień pracy w ogrodzie....
Karczoch przygotowany do postawienia na słupku...
Ogród zacząć czas. 15:48, 28 kwi 2020

Do góry
Kasia_B napisał(a)
Witam,
Od dawna śledzę to co się dzieje na forum, ale im dłużej to robię, tym jestem bardziej przekonana, że sama nie poradzę sobie z aranżacją ogródka.
Mieszkam w bloku, ogródek ma ok 200 metrów i część jest na niewielkim wzniesieniu, na którym wybudowaliśmy taras z kostki betonowej. Ziemia jest ciężka, gliniasta, ogrodek słoneczny. Z dwóch stron mamy sąsiadów (jedni obsadzili się tujami, drudzy puścili na płocie winobluszcz), trzecia strona ogródka to uliczka.
Jeśli chodzi o nasadzenia, nie mogą to być rośliny wyzsze niż 6 metrów. W miejscu z zagonami, raczej takie o pokroju kolumnowym, żeby nie dawały zbyt wiele cienia.
Bardzo proszę o pomoc lub jakiekolwiek sugestie. Nie chcę żeby to był nowoczesny ogródek. Uwielbiam drzewa z czerwonymi liśćmi ale mąż nie chce się zgodzić na szpaler np ze śliwowisni.
Dołączam zdjęcia. Będę bardzo wdzięczna za pomoc

Kasiu,
najmocniej Cię przepraszam, ale ja nie bardzo czuję się jeszcze na siłach, żeby doradzać, są tutaj na pewno lepsi i bardziej doświadczeni specjaliści w sprawach ogrodowych.
Na pewno powinnaś zacząć od przygotowania sobie rabaty i ziemi. Poszukaj proszę postu Toszki u mnie na wcześniejszych stronach- na pewno dużo kompostu, mączki bazaltowej, obornika i kory przekompostowanej. Roślinki Ci się za to odwdzięczą.
A jeśli chodzi o nasadzenia, to nie wiem, czy lubisz bardziej trawiasto, czy mają być drzewa, czy wystarczą krzewy? Może coś z poniższych inspiracji?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2587-ogrod-sylwii-od-poczatku-czii?page=1045
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1688-przedwiosnie-ogrodu?page=92
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1257-deren-bialy-cornus-alba?page=30
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies