Miluś ścinam stipy ta na fotce ostatnia była do sciecia. Tak ładnie wyglądała w słońcu zrobiłam fotkę a potem ścięłam. U nas trochę później ścinamy bo jeszcze tydzień temu był mróz.
U mnie ogród trochę ruszył przez te parę dni ciepła..
Między twoim a moim ogródek to różnica we wzroście ok 2 tygodni. Powtarzam się ale masz za murami mikroklimat idealny na tą porę roku.
Trochę fotek wczoraj zrobiłam przy ciepłej ale bardzo wietrznej pogodzie. Front przeszedł i znów dzisiaj ładnie.
Zacznę od skalniaka
Po całym żwirowisku i skalniaku rozsiały się u mnie małe kroki rośliny kwitnące białymi bardzo małymi kwiatkami, twoje to ale jak przede mną tak zamkną.
Moje buki tak wyglądają nie ma mowy o zrzuceniu liści
Szukam mieszanki ze średniej półki cenowej na przydomowy trawnik użytkowy.
Taki do chodzenia, biegania dzieci, ale też żeby był choć trochę do patrzenia. Będę starał się podlewać, ale automatu nie będzie. Czytałem tu od gospodyni forum, że warto zwrócić uwagę na zawartość wiechliny łąkowej (min 1/3).
Googlając wpadły mi w oko takie mieszanki - DSV 220 lub DSV 230
Która z nich będzie lepsza w mojej sytuacji. A może coś zupełnie innego?
Przyszły hortensje,myślałam,że będą ciut większe. Zakazuje,że nie zamwowilam w sklepie na A :/ :/
Przyciąć je czy zostawić takie jakie są?
Kurcze, no rozczarowana jestem
Mam problem z posadzonymi w ubiegłym roku świerkami serbskimi.
Niektóre egzemplarze już musiałam wymienić bo całkiem zaschły,
Z tych co pozostało nadal nie wyglądają za dobrze.
Czy to może choroba? Wody to im nie brakuje. Są podlewane regularnie
Czy mogą zarazić nowo posadzone egzemplarze, które są przeplatane z tymi usychającymi?
Proszę o radę ponieważ mam dużo zasadzonych i trochę mi ich szkoda.
Witajcie,
Mam taki problem ze swoim trawnikiem przy betonowych obrzeżach. Z jednej strony jest cały czas słońce. betonowe obrzeże nagrzewa się i powoduje wysychanie trawnika. Jest to przy opasce na około domu. Ziemi jest n 8-9cm. Obecnie przyciąłem i mam nadzieję że to zatrzyma proces :/ Tak jest od 3 lat, co roku robię dosiewkę, jest ładnie do pierwszych ciepłych dni. w tamtym roku wyciąłem kawałek wymieszałem ziemię z hydrożelem i na wiele to nie pomogło.
Teraz wygląda tak.
28marca wyglądało tak
W planach jest niski płotek( na tej rabacie z lawendą) i jakieś drzewo liściaste (głóg pośredni Paul Scarlet) które wprowadzi trochę cienia.
Widok z kuchennego okna o poranku Lubie jak drzewa kwitną, szkoda ze sąsiadka ścieła to po lewej miałam trochę ciemno, ale za to jaki widok- same białe kwiaty widoczne z kuchni na parterze i jednoczesnie zaglądające przez okno dachowe na poddaszu....
I takie techniczne pytanie - czy drzewo narysowane na żółto, będzie miało wystarczająco miejsca? Ta rabata ma szerokość 2-2,5 m, ale planujemy tam jeszcze żywopłot.
Zamówiłem przez internet świerki czarne Aurea. Bardzo podoba mi się ta odmiana lecz chyba nie jest zbyt często spotykana w Polsce bo w żadnej lokalnej szkółce jej nie było. Niestety sadzonki które przyszły nie posiadają wykształconego przewodnika (poza 1 szt) w związku z tym mam obawy czy z czasem złapią właściwy smukły kształt czy będą rosnąć jak krzaki. Czy coś z nimi trzeba robić żeby wykształcić przewodnik?
Z góry dziękuję za rady.