Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek pod dębem

Przedogródek pod dębem

Waclaw 09:16, 10 maj 2020

Katkak napisał(a)

Siewek brunery Jack Frost nie wyplewisz, bo jest identyczna jak matka, taka marmurkowa'

Brunerę mam w balii. Będę uważał
Waclaw 09:18, 10 maj 2020

Dorota123 napisał(a)
Tak jak Sylwia jestem za zostawieniem konwalii. Tobie potrzeba dużo roślin na nową rabatę, a między paprociami będą wyglądać bardzo naturalnie.

Poprzesadzam konwalie w "strefę" paproci. Mam nadzieję, że inne rośliny między konwalią dadzą radę
basia3012 23:04, 10 maj 2020

Waclaw napisał(a)
Obok barwinka rosną hosty. Być może jesienią będę je rozsadzał

Od sąsiadki, na nową rabatę przechodzą mi konwalie. Jak radzicie - zostawić czy wyplewić? Boję się, ze za bardzo się rozrosną i opanują całą rabatę.

Dąbrówka puszcza wąsy. Czy za ich pomocą będzie się rozrastała?

Paprocie, prawie wszystkie wystartowały:

Ja z konwalią byłabym ostrożna. U mnie kiedyś była, to zbita darń się z niej zrobiła. Taki sfilcowany kożuch. Dąbrówce, to wydaje mi się, że dasz radę. Przepiękne ostróżki Tobie Wacku wyrosły. Aż trudno uwierzyć, że to z wysiewu. I orliki piękne. A u mnie brunnera się nie rozsiewa. Tylko tworzy się coraz większa kępka. Może mam inną odmianę? Ale ja chyba obcinam przekwitłe kwiaty bo dla mnie najpiękniejsze w brunerze są listki. Pozdrawiam.
Aha, paprocie to giganty. Czy to pióropusznik strusi? Moje jeszcze nie rozwinęły się. Ja mam narecznicę samczą.
Waclaw 21:17, 11 maj 2020

basia3012 napisał(a)

Ja z konwalią byłabym ostrożna. U mnie kiedyś była, to zbita darń się z niej zrobiła. Taki sfilcowany kożuch. Dąbrówce, to wydaje mi się, że dasz radę. Przepiękne ostróżki Tobie Wacku wyrosły. Aż trudno uwierzyć, że to z wysiewu. I orliki piękne. A u mnie brunnera się nie rozsiewa. Tylko tworzy się coraz większa kępka. Może mam inną odmianę? Ale ja chyba obcinam przekwitłe kwiaty bo dla mnie najpiękniejsze w brunerze są listki. Pozdrawiam.
Aha, paprocie to giganty. Czy to pióropusznik strusi? Moje jeszcze nie rozwinęły się. Ja mam narecznicę samczą.

I znowu mam wątpliwości co do konwalii.
Za jakiś czas zobaczę co pokażą te wysiane ostróżki.
Orliki wyrosły gigantyczne. Mają pąki. Ciekawy jestem jakie kwiaty będą. Brunerę mam w balii więc będę uważał na ewentualne siewki.Zgadzam się z Tobą co do urody brunery. Gdy ją kupowałem,to własnie jej liście zwróciły moją uwagę.
Paprocie to rzeczywiście pióropuszniki. Zawsze mi się podobały i wreszcie mam
basia3012 00:11, 12 maj 2020

Waclaw napisał(a)

I znowu mam wątpliwości co do konwalii.
Za jakiś czas zobaczę co pokażą te wysiane ostróżki.
Orliki wyrosły gigantyczne. Mają pąki. Ciekawy jestem jakie kwiaty będą. Brunerę mam w balii więc będę uważał na ewentualne siewki.Zgadzam się z Tobą co do urody brunery. Gdy ją kupowałem,to własnie jej liście zwróciły moją uwagę.
Paprocie to rzeczywiście pióropuszniki. Zawsze mi się podobały i wreszcie mam

Pióropusznik jest piękny. Może uprawiam czarnowidztwo ale.... Miałam go u nas w ogródku przez około 5 lat. Rósł blisko kostki brukowej i był taki silny, że uniósł nam jedną czy dwie kostki w górę, ponad inne. Ponieważ baliśmy się, że kiedyś ktoś zaczepi nogą o wystające ku górze kostki więc usunęliśmy piórpusznika. Teraz mamy kilka narecznic samczych. Narecznica rośnie w kępie, nie puszcza rozłogów.
Wacku, to piękne, że facet tak stara się ubarwić swoje otoczenie. Wrażliwy człowiek z Ciebie. Przepraszam za taką uwagę, to taka moja, mała refleksja.
Waclaw 16:45, 12 maj 2020

Przed chwilą byłem u Ciebie.
Pióropuszniki zawsze mi się podobały. Widziałem je w różnych parkach i zawsze zwracałem na nie uwagę. Będę się starał aby rosły pojedyncze egzemplarze. Na mojej rabacie pod płotem nie boję się, że zrobią krzywdę.
Nerecznica tez ładnie wygląda. Jeśli ją znajdę to kupię ale tylko jedną sztukę bo już mam wrażenie, że pióropuszników zbyt wiele posadziłem.
Za refleksję nie musisz przepraszać. Jestem zaszczycony. Na Ogrodowisku jest wielu facetów ogrodników.
Każdy kto lubi rośliny, przyrodę ma w sobie iskrę wrażliwości
gogo 23:40, 12 maj 2020

Wacku, zrób konwaliom "zasieki", ograniczysz rozrost.
A jeśli Ci się wysieją za ogranicznik, to takie wysiane łatwiej usunąć.
Waclaw 15:47, 13 maj 2020

gogo napisał(a)
Wacku, zrób konwaliom "zasieki", ograniczysz rozrost.
A jeśli Ci się wysieją za ogranicznik, to takie wysiane łatwiej usunąć.

Sąsiadka od której przeszły do mnie ma wkopany murek na 20 cm a i tak przeszły. Chyba jednak będę je plewił. Poczekam tylko jak zakwitną.
greg66 17:32, 13 maj 2020

Ale masz je pod drzewami? Bo u mnie pod brzozą tak bardzo się nie rozrastają.
anabuko1 10:46, 14 maj 2020

Waclaw napisał(a)

Azalia sylwester pięknie się rozwija. Podoba mi się ten obsypany kwieciem miniaturowy krzew na tle wilczomleczy

To najbardziej okazały z moich ciemierników. jakze dlugo kwitnie!

Piękne radosne wiosenne widoczki