Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W kamiennym kręgu od początku 23:08, 09 kwi 2020

Do góry
Dzisiaj
Życie w wiejskim ogrodzie 23:06, 09 kwi 2020

Do góry

Nie wiem Paweł czy Ty wiesz na co się piszesz ? Ostatnio nas prawie z Gardenii wyrzucili jak opanowaliśmy plac zabaw dla dzieci

Asia podpowiada że do końca 2021 ogarniemy Ci teren, ogród będzie jak marzenie ... aaaa jak trochę czasu jeszcze zostanie to i elewację zrobimy

Zmykam bo już późno a jutro do pracy jeszcze idę, pozdrawiam.

W kamiennym kręgu od początku 22:57, 09 kwi 2020

Do góry
Joku napisał(a)
Jeżeli na przedostatnim zdjęciu jest przedpłocie to wcale źle nie wygląda .
Pokaż jajca jak je ozdobisz.

Jolu, tam brakuje trawy, bo zniszczona przez roboty ziemne.
Jajca już pomalowane

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:42, 09 kwi 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
Moje Emperory z zeszłego roku zdecydowanie są mniejsze. Miskanty i u mnie zaczynaja coś wypuszczać. A rozplenice ciągle śpią...

To mnie pocieszyłaś z tymi tulipanami EE. Wychodzi na to, że bez wykopywania można liczyć na dwuletni elekt.
Poszukam chyba tych botanicznych.
U mnie też rozplenice śpią. A niech śpią. Będą gwiazdorzyć później. Teraz pora na cieszenie się drobnicą.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:35, 09 kwi 2020

Do góry
Kokesz napisał(a)
Moje pierwiosnki też mam z maleńkiej kępki
A szafirki pomiędzy jakimi roślinami masz posadzone? Bo ja z moimi latam i nie mogę znaleźć im miejsca. Jak miałam je na brzegu rabaty, to nic mi ich nie zasłaniało kiedy przekwitały. Jak posadziłam za innymi roślinami, to one mi je zasłaniają...Chyba znowu je przesadzę na brzeg...

Szafirkowe rzeczki najlepiej wyglądają z brzegu rabaty. Ale mam je też posadzone między kępkami turzyc. Wczesną wiosną turzyce wyglądają tak sobie, a szafirki uroczo. Potem się zamieniają miejscami. Trzeba tylko pamiętać, żeby szafirkom przycinać listki, kiedy ich jest za dużo. Ścinam swoje 2-3 razy w sezonie.

Reniu, dzisiaj specjalnie się przyglądałam, co rośnie obok pierwiosnków (to pod wpływem naszej wczorajszej rozmowy
Odkryłam firletkę omszoną, astra alpejskiego, wilczomlecz mirtowaty, begonie, niskie krzaczki cięte w kulkę (żylistki, tawuły japońskie), turzyce i pewnie jeszcze wiele innych.
Przy zakładaniu ogrodu sadziłam głównie drzewka i krzewy. Z rodowskiej działki przyniosłam trochę bylin i nimi uzupełniałam puste miejsca, żeby mieć mniej pielenia. To były kukliki, pierwiosnki, irysy syberyjskie, rogownica, czyściec, rudbekie, przywrotnik ostroklapkowy. Potem przy robieniu kolejnych rabat stosowałam podobna metodę. Stąd czasem występują takie trochę dziwne kompozycje. Ale mimochodem odkryłam, że z pospolitych bylin można stworzyć całkiem fajne widoczki.
Zdjęcia z ubiegłorocznego kwietnia

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:09, 09 kwi 2020

Do góry
Kawa napisał(a)
Haniu uwielbiam Twoją wiosnę
ta magnolka sliczna, kusi mnie coraz bardziej
a szafirki cudne
kilku kępom przycięlam listki tak jak ty i te zdecydowanie ładniej wyglądają
na przyszły rok wszystkim ciachnę

Szafirkom zdecydowanie służy to pozimowe przycięcie listków. Kwiatki lepiej widać.

A wiosna w każdym ogrodzie wygląda uroczo. Ostatnio niewiele piszę, ale spaceruje po forum i podziwiam ja w wielu ogrodach.

Klon ussuryjski
Rano

i po południu- zachmurzyło się. Miałam nadzieje na jakieś opady, ale niestety- nic.

Może rosnąca przy oknie świdośliwa Lamarca zakwitnie na święta?

Piwonie i stipy wyraźnie podrosły.

Ogród Cioci cz. 3 21:59, 09 kwi 2020

Do góry

Kochani mimo trudnego czasu życzę Wam wspaniałych Świąt Wielkanocnych.
Może spędzimy je nieco inaczej niż zwykle. W mniejszym gronie i większej zadumie ale to nie znaczy że gorzej. Trzymajcie się i dbajcie o siebie i o bliskich.
Uważam że my którzy mamy ogrody jesteśmy szczęściarzami
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:59, 09 kwi 2020

Do góry
TAR napisał(a)
Pierwiosnkow sobie dokupie, brakuje mi troche wczesnych wiosennych kwiatow

Zaczynałam sadzenie od tych najzwyklejszych pierwiosnków. Kępki z roku na rok się powiększają. Można odrywać kawałeczki i umieszczać w nowych miejscach.

Po kwitnieniu siedzą sobie dyskretnie pod kuklikiem, hortensją i begonią.

Czy u Was w tym sezonie tulipany też są niższe niż zwykle?
Jakieś takie mam wrażenie.

Te już kwitną. Szkoda, że nie sa długowieczne. W miejscach, gdzie rosną od trzech lat , praktycznie zanikły. Na rabacie przytarasowej, po dwóch latach są wyraźnie mniejsze.

A tych rano jeszcze nie było. Zaskoczyły mnie podczas popołudniowego koszenia trawy.

Wiąz jeszcze śpi, ale budzą się powolutku miskanty.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:46, 09 kwi 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
Cudne foty ,piękna wiosna i to morze szafirków też je uwielbiam

Urocze są. Mają same zalety. Z każdą rośliną współpracują.

A wiosna z każdym dniem rozsiada się w ogrodzie coraz pewniej.
Wczoraj oglądałam wiosenne widoki u Galgasi, zastanawiałam się, czy u mnie też znajdę podobne?
I proszę! Jak króliki z kapelusza:
Palibiny

brzozowe bazie i pierwsze listki

obiela (za radą Gosi podwiązałam ją do palika, żeby była bardziej wyeksponowana)

Jabłonka Ola

klon ściętolistny

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:35, 09 kwi 2020

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:34, 09 kwi 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Byłam poogladałam szafirki, co roku u Ciebie gwiazdorzą.

Bo one takie są wdzięczne. Łanów przebiśniegów, śnieżyc, krokusów, czy tulipanów nie mam na stanie. To przynajmniej one mogą świecić z daleka. W moim ulubionym kolorze.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:30, 09 kwi 2020

Do góry
kasiek napisał(a)

Zrobiłam Ci dla porównania
Nigra

Pissardi

Hmmmm

Zajrzyj do "u Dany" Danusia pokazała obie, obawiam się, że masz pomyłkę jednak.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:28, 09 kwi 2020

Do góry
Milka napisał(a)
Jaka to magnolia? Wygląda na Wildcat, jeśli ona, trudno drzewko zrobić, jeśli gwiaździsta, musisz co rok dolne piętra usuwać, wszystko to zaraz po skończonym kwitnieniu. Najlepiej zbędne gałązki oderwij z piętką, w ukorzeniecz i do donicy, blisko brzegu i może tym sposobem pozyskasz kolejne sztuki.

Nie mam pojęcia, co to za magnolia. Obstawiałabym raczej gwiaździstą.
Pachnie oszałamiająco. Już ja podkrzesywałam od dołu. W tym roku ciachnę kolejne najniższe pięterko.
Za kilka lat ładnie będzie domykała widok.

Nie przepadam za politykowaniem. Nie znoszę jedynie sytuacji, kiedy polityka mąci mi w osobistym życiu, w wyborach etycznych i w życiu zawodowym.
W trudnych czasach od polityków wsparcia się nie otrzyma, przynajmniej u nas. Zwykle sprawdza się zasada: umiesz liczyć;licz na siebie. Rozszerzam to na przyjaciół i bliskich. Całego świata nie naprawimy, ale możemy się wspierać w niewielkich grupach. To zawsze były najskuteczniejsze działania.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:24, 09 kwi 2020

Do góry

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:22, 09 kwi 2020

Do góry

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:19, 09 kwi 2020

Do góry
GorAna napisał(a)
Jeszce będzie wesoło, jeszcze będzie radośnie....
Piękne wiosenne kwiatuchy
Zdrowia Aniu, bo ono teraz w cenie
Buziaki
Aniu chyba zapowiedź wiosny możliwość pracy w ogrodzie oraz bagaż życiowych doświadczeń trzyma na w jako takiej równowadze

Wczoraj mieliśmy cudowny słoneczny i ciepły dzień, chociaż nie mogłam pracować w ogrodzie to zrobiłam kilka foteczek
Buziolki

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:08, 09 kwi 2020

Do góry

Na razie łyso
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:07, 09 kwi 2020

Do góry
Na koniec moje kochane tulipany, kocham ten kolor!

Czekam aż ogród zarośnie bylinami, trawami, kwiatami

Kantów trawnika brak ale będą

...uDany ogród 20:55, 09 kwi 2020

Do góry
dana1s napisał(a)

Dziękuję
Myślę, że nic mi się nie pomyliło. Nigra ma kwiaty od białego do jasnego różu . Moja jest taka, pissardi bardzo różowa, a ałycza całkiem biala.

Tu fotka ze szkolki

Ok dzieki. Na innych stronach pokazuja je z rozowymi kwiatami. Nigdy jeszcze nie widzialam na bialo kwitnacej nigry, dlatego mnie to zdziwilo
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:52, 09 kwi 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
Ewa
widoczek masz fajny ,bo na swój piękny ogród

a te domki całkiem ładnie się prezentują
ale i tak fajnie ,że będą mieć pełne ogrodzenie -zrobi Ci się zaciszniej
a jak tuje urosną i drzewa ,to w ogóle nie będziesz ich widzieć

ogród masz wycacany -ślicznie jest

ps. uprasza się o fotki warzywnika
Buziaki

Dziękuję Madziu, przyjemnie teraz na ogrodzie w tych smutnych czasach jest on niesamowitą wartością dodaną do domu

A warzywnik na razie nic specjalnego zwykle grządki, jeszcze sporo pracy przy nim

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies