Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:32, 16 lut 2017

Do góry
Zdjęcie z 16 października, jeszcze były truskawki, byle jakie, ale były. Prawie mróz.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:31, 16 lut 2017

Do góry
No, na ławce siedzieć na kocyku i gapić się ewentualnie

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:25, 16 lut 2017

Do góry
Jolanka, mam przecież bazę maszynową Komposty i zapasy, gdzieś to trzeba trzymać, w bukszpanowym to tylko cenne graty trzymam po krzakach

Rosa, a jednak zdecydowałaś się, ale jaką wzięłaś? Masz u siebie zdjęcie?

Hrabina dziękuję Marzence, Monice, Wojtasowi i jeśli zapomniałam , to wszystkim ona dziękuje. Mości się coraz lepiej

Aniu, w tym roku też postaram się o czerwone. Najbardziej z tej uprawy podobał mi się Witek, jak kopał kartofle, a ja sobie siedziałam i liczyłam zbiory

Alinka - rozszyfrowałam bylinę z angielskiej rabaty, leć zobacz.
W tym roku może będę miała wielkie "skrzyneczki", bo te to tak podstępem Juli Wicio wziął. No to już wziął.
Rabaty angielskie 22:11, 16 lut 2017

Do góry
Wyszło niewyraźnie, ale to na pewno penstemon. Obstawiam Penstemon 'Raven' albo 'Rich Ruby'

Rabaty angielskie 22:09, 16 lut 2017

Do góry
To są takie ciemne penstemony

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:58, 16 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No, a co myślicie, że ja to pryszcz?

Ha hahaha--nie fejsik,więc łapki nie mogę kliknąć a chciałam z przyzwyczajenie.
Dałaś czadu...
Czerwone ziemniaki miałam w tym roku.Mam w zwyczaju kupować zapasy w jesieni i do zimnej piwnicy po worku marchwi na soczki ,ziemniaki i cebula.
Te czerwone bardzo dobre w smaku a dobrze piszesz,mają więcej wit.C

Takie skrzyneczki można kupić na składach palet za 18 zł i nazywają się nadstawki do palet.Można je układać jedna na drugiej,bo mają takie zawiasy wprawione.
W marketach zawsze drożej.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:08, 16 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kreska wyraźnie się zadomowiła.

Walentynkowy bukiet piękny, a Kreseczka w oczkach ma coraz więcej spokoju i radości. Pięknieje w oczach a na podusiach wygląda jak księżniczka na ziarnku grochu.
Ona podczas Państwa nieobecności pilnuje Twojej kanapy, moja też tak robi . Pewnie sobie podusie układa, uważaj na obicie skórzane, bo może zostawić ślady po pazurkach, rzuć jakiś kocyk albo gruby ręcznik, niech go sobie mości .
Kreseczka odmłodniała, ale widzę, że nie tylko ona. Tobie też ubyło lat i masz tyle radości w sobie. I nie sądzę, by to była tylko sprawa wiosny.

p.s. jutro u mnie też się rodzina powiększy. Dziś był wspólny godzinny spacer. Suczki zaakceptowały się .
Opiekunce ze schroniska obiecałam wysłać psi testament.
Rabaty angielskie 20:03, 16 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Letnia rabata

Dana-co to może być ten ciemno -bordowy akcent? możesz powiększyć?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:57, 16 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tego nie wiem, bo jeśli np z tyłu klon Drummondii, to Variegatus nie będzie pasował, a jeśli drzewo bordowe to jak najbardziej. Rabatę planujemy mając w głowie co jest za nią lub z boku. Co będzie z przodu. A więc tak zupełnie jednoznacznie to nie da się odpowiedzieć. Zbyt łatwo podchodzisz do sprawy.

Inny problem? Jak będziesz ciąć hortensje czy prowadzić wysoko czy ciąć mocno? Variegatus może być za niski. A Morning Light jest jeszcze niższy. Żaden nie nadaje się z tyłu Ot co.

Jedynie Gracillimus. Z nisko ciętymi hortensjami.

Jak w polityce, nie wyrywać rabat z kontekstu

Danusiu! Na polityce to akurat kompletnie się nie znam!!! ...oby się nie okazało że na ogrodnictwie też... Hehe... Ale jestem armatorkom wiec błędy można wybaczyć!!!
To miałaby być rabata wzdłuż strumienia. Oddzielająca ogród od sadu i warzywniaka. Rośnie na niej obecnie 5 nisko szczepionych wisienek. Rośliny musze tak skomponować by nie było trudności w zbieraniu owoców.

W sumie szukałam jak się robi takie mieszane rabaty, tzn. drzewka owocowe + rośliny ozdobne, ale nic ciekawego nie znalazłam .
Ostateczność jaka chodzi mi po głowie to niski żywopłocik z bukszpanu i sypnięcie kory. ...tylko chciwość by mieć piękne kwiaty jest silniejsza ode mnie.

(rabata, to miejsce gdzie leży długi pasek białej włókniny, aż po okrąg studni)
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/132/1325244/original.JPG
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:35, 16 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wyłóż włókniną od środka i będzie git.

To i ja skorzystam z tego pomysłu

Warzywka takie wypasione aż miło.
Rabaty angielskie 18:32, 16 lut 2017

Do góry
Udało się powiększyć zdjęcie:

od dołu widzę liliowca, paprocie języcznik i bergenie, w strone prawą (miotła) widzę
fuksje o czerwonych kwiatach, pod drzewkiem widzę nie kwitnące jeszcze ostrogowce i lawendę. Widzę prawie przekwitnięte fioletowe pszonaki i kwitnące floksy. Pod budką dla ptaków kwitną maki, nad budką róże pnące, na lewo od róży wyglądająca jak pnącze, ale moim zdaniem biała fuksja tak prowadzona wysoko.

Na lewo od niej Veronica (przetacznik) wysoki jak płot. Przed nim kule przegorzanu.
Pod nimi niebieskie hosty, szałwia, widzę łubiny, kosmosy. czosnki główkowate, gaurę różową, penstemony. To wszystko. Jeszcze liść paproci pióropusznika.
Rabaty angielskie 18:26, 16 lut 2017

Do góry
To co mogłam rozpoznać - rozpoznałam, a gdybym miała swoje zdjęcie, to bym wykadrowała i rozpoznała więcej. Tutaj z powodu niewyraźnego zdjęcia i gęstwiny, jest to niemożliwe.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:23, 16 lut 2017

Do góry
Tego nie wiem, bo jeśli np z tyłu klon Drummondii, to Variegatus nie będzie pasował, a jeśli drzewo bordowe to jak najbardziej. Rabatę planujemy mając w głowie co jest za nią lub z boku. Co będzie z przodu. A więc tak zupełnie jednoznacznie to nie da się odpowiedzieć. Zbyt łatwo podchodzisz do sprawy.

Inny problem? Jak będziesz ciąć hortensje czy prowadzić wysoko czy ciąć mocno? Variegatus może być za niski. A Morning Light jest jeszcze niższy. Żaden nie nadaje się z tyłu Ot co.

Jedynie Gracillimus. Z nisko ciętymi hortensjami.

Jak w polityce, nie wyrywać rabat z kontekstu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:48, 16 lut 2017

Do góry
No i fajnie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:48, 16 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Się robi Szefowo , nawet zszywacz tapicerski zamówiłam do tegoż celu .
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:43, 16 lut 2017

Do góry
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:42, 16 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dobrze. Idź do warzywniaka i weź skrzynki po owocach zużyte, albo ze śmietnika po pomarańczach. Wyrzucają je. Albo po glazurze.

Cha! takie z cytrusów mam nawet w domu i miałam Cię pytać czy się nadadzą, a ty odpowiedziałaś wyprzedzając moje pytanie . Szósty zmysł masz Danuś
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:22, 16 lut 2017

Do góry
Dobrze. Idź do warzywniaka i weź skrzynki po owocach zużyte, albo ze śmietnika po pomarańczach. Wyrzucają je. Albo po glazurze.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies