Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Choroby i szkodniki iglaków 11:04, 06 kwi 2020

Do góry
Dzien dobry,

Bardzo proszę o pomoc w uratowaniu naszego drzewka. Mamy tylko jedno ale zupełnie nie pamiętam jak się nazywa....
Wyglądda to paskudnie. To całe prawdopodobnie choróbsko jest od wewnątrz drzewka i wygląda jakby ktoś polał pień smołą....
Przewodnik został ucięty na początku marca.
Co to może być?

Ktos pomoze?

Zycze wszystkim zdrowia!
Magda
Dwa ogrody 11:00, 06 kwi 2020

Do góry
Aganiu, dynie sieję wprost do gruntu, ale z kiełkowaniem różnie bywało.
Mirkaka - czytałam u Ciebie o przymrożonych hortensjach, miejmy nadzieję, że jeszcze coś zakwitnie.
Hanuś, te kluczyki tez kocham, a przywędrowały do starego ogrodu pewnie z ziemia. Tu już specjalnie je zabrałam, niech się sieją.
galgAsiu, wiosna już jest, tylko my umęczeni czym innym nie cieszymy się nią w pełnym spontanie.. Fajnie, że popikowałaś, trzymasz wszystko w domu? Ja część wyniosłam do szklarni, tylko pomidory i dyniowate zostały w domu. Parapety i tak zajęte, póki co domowe kwiatki łatwo nie mają

Rozmnażanie hortensji 10:57, 06 kwi 2020

Do góry
Proces ukorzenienia hortek. Na razie wyglądają ładnie. Może się uda

Dwa ogrody 10:52, 06 kwi 2020

Do góry
Iza, Karolina, Joku - słońce świeci, pięknie jest, tylko deszczu potrzeba, o innych sprawach w ogrodzie się zapomina...

Pamiętajcie o ogrodach 10:49, 06 kwi 2020

Do góry
i cztery forsycje

Pamiętajcie o ogrodach 10:47, 06 kwi 2020

Do góry
te listki tawuł są zachwycające

i berberysy
Pamiętajcie o ogrodach 10:44, 06 kwi 2020

Do góry
hortensja z patyka od Irenki

Cis - Taxus 10:42, 06 kwi 2020

Do góry
Pani Danusiu, proszę o poradę. A może ktoś inny pomoże? Ogród sadzony pod koniec października. Cis Elegantissima był nie do zdobycia. Trafiłam na szkółkę i kupiłam sadzonki za 12zł/szt. ale dość wyrośnięte. Teraz muszę je przyciąć i nie wiem o ile skrócić. Tak wyglądają moje:

A to efekt jaki chcę osiągnąć. Nie musi być tak szeroko, ale chodzi o zagęszczenie, żeby powstał ładny, niski żywopłocik. I ten kolor cudny.

Jak mam przyciąć moje sadzonki? O połowę, czy nawet o 2/3? Po bokach chyba też trochę, żeby się zagęścił?
Pamiętajcie o ogrodach 10:40, 06 kwi 2020

Do góry
Spacer rankiem po ogrodzie
jarzmianki są obie ale jeszcze do dokupienia

krwiściąg to samo

brunery już trzy wychodzą

hosta na razie pierwsza
Dwa ogrody 10:39, 06 kwi 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Mariola, , jaka angielska? Nasze takie same, tylko moja ma bruk ("za dużo, za dużo tego bruku", mówi ojciec i troszkę ma rację, ciut za dużo ale nie było mnie w domu, panowie sami działali).

Szczaw mi zmarzł albo dostał czegoś, nagle cały spalony jakby od suszy. Ja do swojej jeszcze nic nie wsadziłam, ciągle jest na minusie w nocy, w szklarni tak ok. 1 st. Ale niedługo wyniose agapanty.

Ten plan to szyszka i donica z hiacyntami (ale musi być zapach!)?

Co do tych agapantów gubiących liście i nie gubiących... ciekawe, czy one mają jakąś swoją klasyfikację botaniczną. Mam plan w tym roku agapanty moje (30 szt.) dokładnie opisać.
W Wisley (sierpień) zachwycił mnie jeden szczególnie - okazał się to być najlepszy, najtrwalszy, rozmiarowo najlepszy, zwykły campanulatus z AGmem.

Szczaw i u mnie w poprzednim sezonie zanikł, ale wysiał się i to są te siewki, na pewno są i u Ciebie, tylko trzeba ich poszukac albo poczekać, jak skiełkują.
Z agapantami sama nie mogę się połapać, każdy z innego źródła. Najbardziej ciekawią mnie te niziutkie o wąskich liściach, one nie rosną większe, nawet jeśli mają dużo miejsca w doniczce, tylko namnażają się. Inny z kolei, kupiony gdzieś po drodze podczas podróży miał kwiatostany wielkości głowy dziecka. Ciekawe, czym je karmili. A Ty co swoim dajesz?

Plan na szklarnię
Ogarnąć ją jakoś, by zaspokoiła potrzeby estetyczne Szyszka i ścieżka były już w ub. roku, ale to za mało. Będę myśleć, bo miejsca nie ma za dużo.

Z innej beczki. Mam takiego rzygacza żeliwnego, myślę o postumencie z drewna do niego, ale musi być rozmiarowo niemałe, bo to ustrojstwo ciężkie. Rozważałam wymurowanie słupka, ale go nie widzę jednak w ogrodzie, a drewno już jest tu i ówdzie. Ale gdzie go postawić, jakakolwiek ściana odpada. W ogrodzie? Raczej taras chyba

a rzygacz taki, fota robocza

W ogródku emerytki 10:20, 06 kwi 2020

Do góry
Od tego schylania się przy wybieraniu gruzu złapały mnie w piątek korzonki i uziemiły
Dziś jest trochę lepiej, zmobilizowałam się i wysiałam w domu nasiona [trochę późno, ale mam nadzieję, że wszystkie wykiełkują]
Wysiałam pomidory, cynie Profusion Cherry, szałwię omączoną, ostnicę, kraspedię, kosmos pełny i mieszankę traw jednorocznych.

W tym roku skromnie, to przez kocią młodzież.
Oczwiście zaraz weszły do pojemników, musiałam szybko je przenieść do kuchni, bo tam koty nie wchodzą.

Dziś więcej nie robię, ogród musi poczekać, aż się wykuruję.
Ogród bez reguł 10:19, 06 kwi 2020

Do góry
Wczoraj popołudniu dokończyłam rozsady. Wysadziłam drugi rzut pomidorów, cynie, heliotropy. Rozstawiłam regał w pokoju - ma 4 półki, zmieściło się 8 tacek z rozsadą. Lubię takie widoki

Oprócz rozsad, posadziłam jeszcze do donic dalie, powinny szybko kiełkować. Wcześniej jeszcze przez kilka godzin moczyłam bulwy w wodzie, żeby je wyprowadzić ze stanu uśpienia.

Zdjęć nie zrobiłam, bo kończyłam po ciemku, może dzisiaj coś cyknę

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 10:12, 06 kwi 2020

Do góry
Witam,
u mnie po pierwszym koszeniu, wertykulacji, grabieniu siana, nawożeniu i podlewaniu.

Dalszy plan:
- drugie obfite podlewanie aby rozpuścić całkowicie nawóz
- dosiewki w puste miejsca (głównie boki domu)
- lekkie podlewanie i oczekiwanie na start wzrostu

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:08, 06 kwi 2020

Do góry
kasiek napisał(a)

Ale czad fotka z przeszłości - 6 lat i taka róznica - wklej fotkę obok tej w stanie obecnym - będzie widać jak iglaki u Ciebie śmigają! Szok normalnie!
O może to ujęcie

Mówisz i masz
04.2014

09.2019

to jest takie samo ujęcie, a te maleńkie jałowce między rącznikami teraz już regularnie tnę i to te z prawej na pierwszym planie
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 10:05, 06 kwi 2020

Do góry
Dzień dobry,
przesyłam zdjęcia jak wyglądał trawnik na koniec sierpnia 2019. Wszystkie prace zgodnie z moim planem. Zainteresowane osoby odsyłam do historycznych wpisów.

Podsumowując:

- trawnik, który wyglądał bardzo kiepsko po założeniu przez "ogrodnika" (duże słowo) udało się uratować
- wymagało to dużo cierpliwości, czasu, wyrywania chwastnicy na kolanach, nawożenia, koszenia, podlewania (z ręki, ponieważ brak systemu)
- efekt był zadowalający, gęsta zielona trawa, bez chwastów łącznie z chwastnicą

Pomimo rocznego trawnik zdecydowałem się na wertykulację, było bardzo dużo "siana", zdjęcia wrzucę w kanale dotyczącym wertykulacji

Sezon 2017 u Hanusi 09:57, 06 kwi 2020

Do góry
Ograniczono mi moje swobodne wyjazdy do ogrodu. Jeszcze w ub. sezonie wsiadałam do mzk i już byłam w ogrodzie. Taksówki też nie są bezpieczne. Zostaję. I znoszę te narzucone powinności wobec świata.

Taki zestaw mam teraz w domku.
Miłkowo - sezon 2016-2022 09:57, 06 kwi 2020

Do góry
Milka napisał(a)
dla KasiaBawaria
w zbliżeniu podgarecznik

Dziekuje za fotke piekny jest. Masz 3 te glowy do obsadzania? Super sa, gdzie je kupilas`Bardzo podoba mi sie twoja weranda!
Dwa ogrody 09:56, 06 kwi 2020

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Mariolko, u Ciebie już sezon w pełni. Ja na razie pieszczę się z rozsada pomidora. Z ogórkami jeszcze nie startuję. Zresztą one 3, 4 dni i już są gotowe do życia.

Obrazki nasion dyniowatych z korzonkami cudne!

Och niech już u mnie będzie słońce. Może w końcu życie się ruszy.

Haniu, pewnie już byłaś na działce i nałapałaś sloneczka
Ja mam takie etapy, że albo nic nie sieję, albo dużo i za wcześnie, a potem bujam się z tymi rozsadami Pilnowałam się z pomidorami i tych za dużo nie mam, nie robiłam też dużo pelargonii. Ale innych mam zdecydowanie za dużo
Pierwiosnek dla Ciebie, pierwszaczek
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 09:55, 06 kwi 2020

Do góry
Super, powodzenia! Moja działka to też nieużytek był, koszony raz w roku i tyle... Perz i podagrycznik mają się cudownie

Truskawki sadzilam na włókninie, takiej z gotowymi otworami, polecam.

Dziś urlop, załatwiłam lekarza, wymieniam opony, bierzemy psa bo ogrodzenie uszczelnione buda gotowa młoda się cieszy.

Bob i groszek będą, mam nadzieję, nie mogę się doczekać
Potem posadzę może czosnki, czekają w doniczkach i się marnują.
Miłego dnia!
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 09:42, 06 kwi 2020

Do góry
Domek będzie, dzieci tupią już nóżkami...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies