To prawda Gosiaczku, warzywnik cieszy nas ogromnie. Dziś gdybym zakładała ogród od nowa to i warzywnik byłby większy. To nadal jest dla mnie niesamowite, że mogę iść do niego i przynieść produkty na zupę, słatkę, herbatę, czy choćby drinka . A i w tym roku zadbałam o więcej kwiatów, bo oprócz kosmosów, nasturcji i aksamitek będą też nagietki .
Fasolka szparagowa już wzeszła, ale mam ją jeszcze w innej skrzyni i za garażem. Wysiewałam w odstępach, żeby dłużej się nią cieszyć
warzywa będą też we wiadrach i w donicach. To wiadro czeka na miniaturową cukinię, która jeszcze dorasta na parapecie .
tu niski pomidorek. Postawiłam tam pieniek, bo jak ulica pies przechodził, to Nuka latała przy bramie jak poparzona i wszystko tratowała. Tego nie staranuje.
szczypiorek kwitnie. Dziś trochę wylądowało w jajecznicy. Iga sama zrywała. Wie już gdzie co rośnie i wie co jest co
Taki zakątek zrobiłam w tamtym roku za skalniakiem.
Żwirowa ścieżka prowadzi pod rzywopłot z bzu, wewnątrz floksiki a za nimi jeszcze się miejscówka urabia, bo tam był dół i dałam tam mnóstwo gałęzi, ubije się to coś posadzę. Widac tam patyk a przy nim młoda magnolia.
Agata, dziękuję
Dziś udało mi się podjechać na działkę, z ciekawości zabrałam łopatkę, żeby bliżej się przyjrzeć jaki rodzaj gleby u mnie występuje. No ale momo że z wykształcenia jestem biologiem, nie umiem ocenić (na usprawiedliwienie powiem tylko że specjalizowałam się w zwierzętach )
Czy ktoś pokusił by się, żeby z grubsza powiedzieć co to, albo pokierować mnie gdzie to mogę ustalić?
Parę zdjęć, i zdjęcie u sąsiada ziemia z wykopu pod fundament
Zawsze myślałam że to glina, ale pewności nie mam.
No i zielsko znów wybujało, drzewka też rosną
Wstyd mi wstawiać takie zdjęcia, jak się naoglądam Waszych ogrodów
Przymrozki to teraz katastrofa dla ogrodu.
Adirondack cała obsypaną kwieciem. Ta to nigdy nie zawodzi. A Genia jak zwykle parę kwiatków i to jeszcze pewnie je zmrozi.
A jeszcze zapomniałam dopisać, że żagwin kwitnie no i granica między sąsiedzka mi zakwitła
na wprost widac borówki a za nimi w stronę łąki mam warzywnik
Około 3 tygodnie temu rozerwałam przerośnięte żurawki. Obcięłam korzenie razem z długim pędem, by je skrócić, odmłodzić. Były przymrozki, liście zrobiły się rdzawe, ale już rosną. Z 45 sadzonek tylko 4 sztuki nie ruszyły. Może za krótki pęd miały i przeschły...
To powiększenie to są naprawdę mikro listeczki.
Aaaa ptaszki... nie robiłam im ostatnio za dużo zdjęć.
Gosia racja, no bo patrz na skalniaku jakiś tulipan, pierwiosnek one mało widoczne no ale widac dobrze floksiki rózowe i fioletowe, dąbrówka teraz kwitnie na niebiesko,mocne plamy liści berberysów Admiration, już zaczynają azalie (w sumie jedna zaczęła prędzej kwitnąć,a następne zaraz dołączą), już prawie kwitną orliki, skalnica biała jest w pąkach, później kosaćce syberyjskie i piwonie, dosadziłam przetacznik różowy z tych moich- on potem będzie kwitł, jeszcze liliowce w czerwcu dojdą,potem się uspokoi i pod jesien zakwitną Marcinki za oczkiem.
A nie to nie wszystko, bo za oczkiem jest jeżówka chyba HotPapaja, no i posiałam tam jednoroczne -cynie, wspomnę jeszcze o maciejce też tam prosto za oczkiem.
Mam też trochę trzykrotki fioletowej posadzonej w prostej linii w kilku kępach, to za marcinkami je mam i juz zaczynają.
Hehe patrz na wszystko
Ale dziś nie ma słodyczy, mam za to widoki i zaraz podeślę fotki
Jak zrobisz bezy to pokazuj!
Najpierw kupiłam od znajomej która robi te bezy w grudniu na swoje urodziny, ale aż 100zł kosztował ten tort. Potem na syna urodziny w lutym sama zrobiłam i od razu wyszedł rewelacyjny, goście mi nie chcieli uwierzyć , że to ja zrobiłam (taki komplement ) a teraz nie mam gości więc zrobiłam dla siebie i syna (a M nie je słodkiego)takie gotowe porcje i powiem tak BEZA PAVOLOWA JEST SUPER z serkiem mascarpone