Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

popcorn 15:19, 10 maj 2020

Hehe

Irysy fajne ale na 30 sadzonek zakwitły trzy. Pewnie przez trzymanie w doniczkach, strasznie przesychają tak rośliny.

Rabata prawie skończona, dla rozrywki warzywa odchwaszczanie, w międzyczasie, bo na stojąco i rach ciach i już.

Uporałam się z trzema workami siewek i przeróżnych sadzonek roślin wykopanych u rodziców. Prawie nic już u nich nie zostało, ojciec sieję trawę wszędzie tam gdzie ja miałam rabaty chciałam im zrobić coś ładnego ale nie. No to nie.

Przywiozłam też ostatnue bukszpany, posadzone zamiast biedronkowych pomylonych rodków. Rodki rosną też w nowym miejscu, podlane. Niech rosną.

W planach po skończeniu odchwaszczania podlanie tam porządne, bo maliny ledwo rosną w plecach bo tyle tam było chwastów. I susza straszna bo maliny pod płotem, a ten beton (podmurówka) jednak tamuje każdy deszcz.

Potem posadzę resztę z domu, kilka pomidorów zostało, ale to ostatnie jakby te w gruncie mróz uszkodził.

Miłego dnia!
popcorn 15:31, 10 maj 2020

To niskie irysy, wysokich mam trzy doniczki. Liście przeżyję, piękne nie są ale w kontraście do innych roślin czemu nie?

Działka od dołu, zza płotu, widać kompostownik w zagrodzie dla kur i piwniczkę z zagrodzonymi drzwiami żeby pies nie wchodził. I moje doniczkowo które tam sadzę wzdłuż ogrodzenia

Buziaki!
sylwia_slomc... 15:46, 10 maj 2020

Twoja pigwa kwitnie na biało? Ja mam i kwitnie na rożowo, myślałam, że wszystkie jednakowe, a okazuje się, że chyba nie
KasiaWB 16:14, 10 maj 2020

super irysy a te, które nie kwitną może były za głęboko posadzone? wiem coś o tym ) ta część kłącza z którego wyrastają liście powinna wystawać z ziemi a druga część lekko przysypana. No i podobno to kłącze czy bulwa powinna być skierowana w stronę południową Ale Ty to pewnie wiesz ja sobie przypominam, bo wkrótce będę wreszcie przesadzać moje irysy )

Ja znowu w doniczkach też tego nie lubię, bo raz, że roślinom gorzej, dwa bo bałagan jest. Ale jak przygotuję rabatę od nowa to je posadzę.

Pozdrawiam
Dorii 17:12, 10 maj 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Twoja pigwa kwitnie na biało? Ja mam i kwitnie na rożowo, myślałam, że wszystkie jednakowe, a okazuje się, że chyba nie

Moja kwitnie na czerwono-pomarańczowo.
Katte 17:48, 10 maj 2020

Pierwsze liatry posadziłam ..... do góry nogami buahah zgniły . A ja sie zastanawiałam czemu ich nie widać ehhehe .

W zeszłym roku kupiłam 5 Gracillimusów . Z dwóch różnych szkółek - 2 okazały się być Miscantem Purple Fall.
Dziwnie rósł pod koniec sezonu i sie na Śliwkowo przebarwił, myślę sobie dobra może będzie taki jak trzeba na wiosnę .
Ale przyglądam sie ale on ma nadal szerszy liść i niby też biały nerw na środku .

Ale dobra. Urośnie zobaczę jak wygląda w pełni kwitnienia i znajdę mu gdzieś miejsce .
Nawiasem mówiąc jest piękny jak oglądałam na zdjęciach w necie

Dzisiaj nic nie robiłam , trochę uczyłam młodą na rolkach jeździć .
Robimy bezy , a w międzyczasie jescze bigałam za rowerem z kijkiem hehe.
Cmok!
popcorn 19:12, 10 maj 2020

Sylwia, takie zdjęcie, plus marnowała się w doniczce, plus już kończy kwitnienie w tym gorącu. Różowawe kwiaty.

Dori Twój to pigwowiec, krzew pokazałam pigwę, drzewo o gruszkowatych owocach.

Kasia niby wiem, ale na południe kłącza nie są sadziłam jak leci. Dość płytko. Zobaczymy za rok, jak mało kwiatów będzie to będę przesadzać.

Doniczkowo... Nic mi nie mów. Ale to najlepszy sposób jeśli gleba nieprzygotowana. Innego wyjścia nie mam
Ja dziś wyprodukowałam ze dwadzieścia doniczek, bo a to pojedyncza trawa, albo siewka, albo truskawka, ale głównie małe ubiegłoroczne werbeny które przezimowały i wyrwane bez ziemi nie przeżyłyby tych upałów posadzone prosto w moją glinę zmeżnieja w doniczkach to je wysadzę. To samo z klaczami zawilców które powyłazily jeszcze, może coś z nich będzie w doniczkach, w gruncie w tej glinie na słońcu raczej nie

Kasia fajnie pomylone gracki to standard niestety, też mam heh nie wiadomo co... Miłego wieczoru
Monia81 19:15, 10 maj 2020

Pomylone Gracki mam i ja, dwukrotnie kupowałam w dwóch różnych źródłach no i klapa... cudne masz te hosty, Karola a tam masz trochę cienia? ja dzisiaj dwie hosty przesadzałam, bo myślałam że dadzą radę, ale nic z tego, poszły w mniej nasłonecznione miejsce... buźka
popcorn 21:11, 10 maj 2020

Cienia mam mało, niestety. Żałuję teraz że kazałam ściąć starą rozłożystą jabłonkę, akurat kury by miały cień i schronienie... No ale dawała takie małe jabłka, późne, twarde, i milion ich i leżały spady ku uciesze os... Szybko poszło żeby zdecydować o pożegnaniu... No nic trudno.

Gracki są rozchwytywane stąd ich niedobór i ludzie sprzedają podobne korzystając z ich popularności... Nawet znajome szkółki ogrodowiskowe, mam 15 pomylonych buuu

Miłego
Bog 08:04, 11 maj 2020

Znajomy na działce po rodzicach ściął wszystkie stare jablonie wiosna zobaczyl pustynie i swoj blad choc calosc z
domem zamierzal wynająć lub spędzać tam wolne dni,och szkoda dla owadów pszczół i lokalnego srodowiska

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies