Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogród z łezką II 10:25, 21 lut 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Kasiu. Jestem u ciebie nie wiem z jakiego watku, ale zawsze jak widze skad ze Slaska od razu odpisuje.
Masz tego tyle mam na mysli wpisow, zs nie jestem w stanie wszystkiego zobaczyc, ale co nie co zobaczylam. Masz duzo pieknych roz. Szczegolnie ta rozlozysta na plocie z siatki w tym watku z dn 24 listopada 14 r. Czy to "New Down", jakbys mogla odpowiedziec bo mam zamiar ja kupic.
Masz ladny ogrod tylko gdzie na tym Slasku, co zauwazylam gdzies blisko Pszczyny ale czy dobrze zauwazylam.
Widze, ze sie spotykacie w Goczalkowicach to fajnie, takie dorodne kobitki.
Napisze na pw zajrzyj.

Kawał czasu na forum jestem, to się tych wpisów trochę naprodukowało

Ta na płocie to Alchymist. Piękna, obficie kwitnąca 3 do 4 tygodni róża (zależy od aury) i mocno pachnąca. Tyle, że nie powtarza kwitnienia.

Nie jestem fanką New Dawn...straszny śmieciuch z niej, miałam kiedyś 3 sztuki, pojechały do Julci i tam rosną. Ale za to kwitnie prawie cały czas, bez przerwy. I właściwie nie pachnie. I to łatwa róża w uprawie. Zresztą Alchymist też nie jest trudny. U mnie nigdy nie przemarzł, przeżył -29 stopni bez uszczerbku.
Podlegamy pod Pszczynę, do centrum od nas jakieś 6-7 km.
W Goczałkowicach się spotykamy, w Pisarzowicach na Święcie Azalii...i nie tylko Wiele z nas utrzymuje ogrodowo-towarzyskie znajomości w realu. Zresztą odległości nie są takim problemem Mamy bliski kontakt z Zieloną Górą, prawie rodzinny kontakt Nawet na wakacjach razem byliśmy

Zaraz zajrzę
Ptasi gaj 09:12, 21 lut 2017

Do góry
W oczekiwaniu na wiosnę parę zdjęć 2015 r.

Elu co to za piękność czy to Stewarcja kameliowa?

Podziwiam widoki z nad oczek, jakie masz tam nasadzenia dużo kwiatów widzę?
...uDany ogród 21:53, 20 lut 2017

Do góry
Witam. Tez mam wierzbe sachalinska, jest piekna wiosna. Ma przyrosty po 1,5 m wiec trzeba ja kazdego roku ciac, aby nie przerosla domu.
U mnie zalazki kotkow ledwo ledwo, jeszcze w piatek byly minusowe temperatury, a teraz wszedzie jeziora ziemia zmarznieta woda po rozpuszczonym sniegu nie wsiaka.

Dobry wieczór
Moja już przycięta
Potrafi zaszaleć, ale bardzo lubię te staśmione pędy obsypane kotkami.
U mnie już bez śniegu i ładnie obsycha, wiatr bardzo pomaga.
Warto było wykopać rowy odwodnieniowe, teraz można przejść spokojnie po ogrodzie. W zeszłym roku utopiłabym się po kolana

...uDany ogród 21:41, 20 lut 2017

Do góry
Witam. Tez mam wierzbe sachalinska, jest piekna wiosna. Ma przyrosty po 1,5 m wiec trzeba ja kazdego roku ciac, aby nie przerosla domu.
U mnie zalazki kotkow ledwo ledwo, jeszcze w piatek byly minusowe temperatury, a teraz wszedzie jeziora ziemia zmarznieta woda po rozpuszczonym sniegu nie wsiaka.
Ogród z łezką II 20:38, 20 lut 2017

Do góry
Witam Kasiu. Jestem u ciebie nie wiem z jakiego watku, ale zawsze jak widze skad ze Slaska od razu odpisuje.
Masz tego tyle mam na mysli wpisow, zs nie jestem w stanie wszystkiego zobaczyc, ale co nie co zobaczylam. Masz duzo pieknych roz. Szczegolnie ta rozlozysta na plocie z siatki w tym watku z dn 24 listopada 14 r. Czy to "New Down", jakbys mogla odpowiedziec bo mam zamiar ja kupic.
Masz ladny ogrod tylko gdzie na tym Slasku, co zauwazylam gdzies blisko Pszczyny ale czy dobrze zauwazylam.
Widze, ze sie spotykacie w Goczalkowicach to fajnie, takie dorodne kobitki.
Napisze na pw zajrzyj.
Ptasi gaj 20:04, 20 lut 2017

Do góry
Kasiu bardzo ci dziekuje jeszcze sobie zobacze w internecie. TWOja opinia-ocena jest bardzo wyczerpujaca duzym plusem jest to, ze dzieli nas kilka kilometrow od siebie i te same roze kupione przeze mnie beda tak samo rosly.
Na pewno kupie
pnaca "new Down",
Pnąca "Mme Isaac Pencire",
Pnaca "Olivia" Rose Austin - ale ona dopiero wchodzi na rynek w jesieni 2017 r. Napisalam do szkolki " rosaplant" i zamowilam moze juz jest odpowiedz musze sprawdzic.
Roza okrywowa "Tammelise" - kilka sztuk
"Heidetraum" - tez dopiero jesienia w sprzedazy 2017.
Bardzo mi sie podoba roza "Cubana" - pewnie kupie, nad "solero" sie zastanowie, jeszcze ta trzecia zobacze.
Nie pisalam w emalu, ze w jesieni tez kupilam sporo roz, mam przygotowane do wysylki dla ciebie. Jak wysle to dam cynk.
Kasiu zajrze do korespondencji i odnksnje tych dwoch ostatnich roz co podałas "rose der... i "Stutt....
Odcienie zieleni 2 18:04, 20 lut 2017

Do góry
Ewelina sprawdze to napisze czy mam artemis. Na poczatku kupowalam bo mi sie podobaly nie przywiazywalam do nazwy wagi. Teraz od dwoch lat juz przywiazuje.
Widzisz na zdjeciu jaki tam misz masz wszhstkie nazwy.

Ja mam tylko artemis, chyba sie jednak do róż nie przekonam
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:44, 20 lut 2017

Do góry
Nie wiem kogo te dymy, ale dla mnie to trucizna.
Milka czy to twoje dymy, a co na to sasiedzi, mnie by powiesili w tym zagajniku obok mojej dzialki.
Masz ladny ogrod ekologiczny.
Ptasi gaj 13:13, 20 lut 2017

Do góry
Milka nazwa watku powstala od treli jakie kazdego roku odbywaja sie na mojej dzialce i kepie drzew obok dzialki. Ptactwo ma tu swietne warunki, cisza spokoj i blogostan. Zawsze maja wode i krzaki, trawa, zboza do okola. W moich tujach powstaje kazdego roku ptasie osiedle. Piekne widoki jak mlodziez uczą sie fruwac.
Spiew ktory od wiosny przez lato sie roznosi jest uczta dla ucha nie odda tego zadna opera swiata.

Mam nagranie ogrodu z trelami ale nie ma mozliwosci wstawienia tego filmiku.
Sa tez i zagrozenia dla mniejszego ptactwa wieksi ich kuzyni jastrzebie.
Ptasi gaj 23:49, 19 lut 2017

Do góry
4.07.2015 stacjonujące gołębie każdego roku
po południu

rano następnego dnia

c.d. wiosna 2016 zdj. z 7. kwietnia

Ptasi gaj 23:04, 19 lut 2017

Do góry
W oczekiwaniu na wiosnę parę zdjęć 2015 r.

Miejski azyl 22:25, 19 lut 2017

Do góry
Haniu zrób oczko to zobaczysz ile zwierzątek ci przybędzie w ogrodzie.
Ja najpierw miałam jedną żabkę a teraz mam 4 siedzą na liściach liliowców lub wygrzewają się na kamieniach. Małe jaszczurki też nie gardzą kamieniami w oczku.
Sadzę różnego rodzaju cebulę tak jak napisane na kartonie doczepionym do cebul. Teraz to wszystko podadzą jak na tacy.
Jeżeli chodzi o niedobór składników pokarmowych to trzeba niestety wszystko nawozić odpowiednimi nawozami organicznymi lub sztucznymi to wtedy nie będzie takich problemów jak w powyższej grafice.
Ptasi gaj 22:17, 19 lut 2017

Do góry
Hania udało mi się uchwycić jedną z wielu które przylatują nad moje oczko.
Ta akurat była zielono-niebieska ale przylatują też żółte i czerwone.
Jak woda jest w ogrodzie różne zwierzątka się zlatują, najwięcej ptaków.
Wspaniały widok jak zażywają kąpieli na kaskadzie do oczka takie maleństwa również gołębie, kaczki dzikie.
Mam od kilku lat na działce parę białych gołębi które siedzą na dachu domu lub altanki jak nikogo nie ma to sfruwają na kamienie do oczka i się myją, pióra moczą i dziobami się czeszą.
Widoki nie z tej ziemi, gdzieś mam zdjęcia muszę poszukać w komputerze.
Różne dziwne sytuacje się dzieją w przyrodzie ale nie zawsze można uchwycić jak się coś dzieje - brak aparatu.

Gołąbek nocujący na parapecie (okno balkonowe) przez zimę 2015/2016

jeszcze raz wklejam dzika gęś. Robiliśmy wtedy ogrodzenie i chodziła po drodze był upał. Najpierw myślałam, że jest chora, nie miała sił aby odfrunąć więc trzeba było jej podać trochę jedzenia i wody. Najadła się i potem zażywała kąpieli. Tak to trwało przez kilka dni przyszła burza i gęś odfrunęła.

Ptasi gaj 18:07, 19 lut 2017

Do góry
Kasiu zaraz wysle. Wyslalam na mejla rlze ktore kjpilam w zeszlym roku na wiosne, czy ogladalas?
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 12:41, 19 lut 2017

Do góry
Dzis ładna pododa na spacer, moze buro ale warto wyjsc plusowa temperatura +5.

Kasiu napisz cos o twoich rozach bo masz wiele i znasz nazwy moze i ja kupie z ktorej jestes zadowolona, ktora ladna a ktora mozna sobie podarowac. Mam juz rozpiske kupna roz, ale ciagle sie waham.

W kaloszavh po pas nie idę

A rozę....hmm... Moje jeszcze młode, trzeba poczekać z opiniami
Ale póki co najpiekniesza i najzdrowsza jest handestadt rostock to must have, jak nie masz to kupuj
I Abraham darby
Z pnących lubię florentine
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 12:25, 19 lut 2017

Do góry
Dzis ładna pododa na spacer, moze buro ale warto wyjsc plusowa temperatura +5.

Kasiu napisz cos o twoich rozach bo masz wiele i znasz nazwy moze i ja kupie z ktorej jestes zadowolona, ktora ladna a ktora mozna sobie podarowac. Mam juz rozpiske kupna roz, ale ciagle sie waham.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:00, 19 lut 2017

Do góry
Deronie możesz rozmnożyć przez odkłady, wybierasz jeden lub dwa badyle i naginasz przytwierdzasz jakimś kołkiem do ziemi i przysypujesz go po 2 m-cach sprawdź czy puścił korzenie. W następnym roku odcinasz i sadzisz oddzielnie od krzaka. Zresztą, tawuły, forsycje i wiele innych krzaków można w ten sposób rozmnażać. Lawendy też.

Tą metodę znam bo Kasia ją stosuje u siebie. Chodziło mi o to czy można z patyków po przycince i już wiem, że tak
Ranczo Szmaragdowa Dolina 09:59, 19 lut 2017

Do góry
Sylwia u Was śniegu już nie ma a ja na działce jeszcze mam i to dosyć sporo, jakieś zaspy miałam i mam tyle śniegu i wody, bo topnieje a ziemia zmarznięta.
Śniegu nie ma, ale jest dookoła z góry , a był na całości teraz po zamarzniętej ziemi spływa w dół mam nawet strumyk spływający środkiem trawnika z góry....normalnie nie mogliśmy wczoraj uwierzyć jak zobaczyliśmy co się dzieje...do tego spływa do nas z sąsiednich działek od zachodu bo są wyżej niż nasza.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies