Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Co i jak? Nowicjuszka

Co i jak? Nowicjuszka

Mira104 21:40, 14 mar 2017

Kompostownik, takie coś mam, niby się kompostuje, ale to już 2 lata no ok liście truskawek wrzuciłam niedawno

mój mąż dostał zadanie i jakoś pomału, powstaje wędzarnia
Mira104 21:43, 14 mar 2017

Moja wiosna
ElzbietaFranka 23:13, 14 mar 2017

Ania na Śląsku przynajmniej tych co znam to wszyscy wędzą, jak nie z komina to z wędzarni. Ale wędzarnie mieć to dobra rzecz, nie ma porównania wędlina sklepowa a ta z prywatnej wędzarni. Można też wędzić ryby.
Też się zastanawiałam nad budową, ale nie buduję, bo musiałabym cały czas jeść te wędliny.
A gdzie tą wędzarnie zrobiliście? Na zewnątrz?

Tak samo nie robię wypieków, "kołocza" - bo rodzina to jada jak jest ciepłe nie zdrowe a potem wszystko ja muszę jesć bo szkoda wyrzucić. Nie raz mrożę, ale wyciągam i też sama jem.

Na forum są wątki odnośnie oczek, ciurkadełek i wiele innych wodnych budowli to możesz sobie kiedyś zrobić np. ciurkadelko wodo jest bardzo fajna w ogrodzie rośliny ładnie rosną, ptaki się zlatują.

Tak się zaraziłam tymi lotosami, przeczytałam wątek kupiłam nasiona i powkładałam do słoików z wodą teraz znowu muszę poprzekładać do większych pojemników, ale to już w błotko - bo szybko rosną
ElzbietaFranka 23:21, 14 mar 2017

Jeżeli chodzi o kompostownik.
Jak wrzucasz liście to popatrz czy nie są chore czy nie mają grzyba. Bo truskawka za zwyczaj ma plamistość liści, żebyś sobie nie zafaj... działki jakimś grzybem.
Tak samo liście nie każde nadają się do kompostownika np. dębu, zobacz w internecie rozkładanie liści z drzew w kompostowniku.
Jakbyś kupiła taki preparat do kompostowania i posypała to też dobrze robi.
Przewracać kompost co parę tygodni.

Tak prawdę mówiąc ja to przewracam dwa razy do roku, bo mam bardzo duży. Nigdy nie przesiewam wywożę taczką taki jaki jest samo w ziemi zgnije.
MirellaB 23:40, 14 mar 2017

Wędzarnia super - też bym chciała
anbu 07:33, 15 mar 2017

Ale piękne buksy
Mircia namiary daj proszę na sprzedawcę Śliczne.
Ja bym wsadziła na rabatę, szkoda do donic

U Ciebie jednak chyba cieplej, moje tulipki co dopiero łebeczki wychyliły a u Ciebie to już jakieś takie ogromne
Mira104 13:22, 15 mar 2017

Kurde nie chce mi się wybierać liści truskawek, może można to jakoś inaczej ten......, tego.......

Wędzarnia to takie moje chciejstwo , bo ja lubię wiedzieć co jem.
Elcia ja bardzo bym chciała oczko wodne, albo ścianę z wodą i tak by mi to pasowało gdzie te wysokie są garbiony, ale pomału, trzeba dawkować mężowi prace, bo jeszcze ucieknie xd

Aniu buksiki muszą się zagęścić, ale nie są złe i powinny dobrze rosnąć, bo Goczałkowice maja ostrzejszy klimat niż my, więc powinny być zahartowane. Tylko nie mam pojęcia gdzie je dać.
ElzbietaFranka 21:27, 16 mar 2017

Oczywiscke, ze powoli, co nagle to po diable.Ładne grody powstaja powoli sa przemyslane.
ElzbietaFranka 13:04, 21 mar 2017

Mirka prześlij na wp lub na mój wątek może ktoś inny też skopuje.
U nas +16 na termometrze ale pochmurnie bez wiatru.
inka74 19:11, 23 mar 2017

Mirka - genialna wędzarnia! Może i ja kiedyś się takowej obronię.

Mam prośbę - wysłałabyś mi link na maila gdzie takie ładne buksy kupiłaś? Nie mogę się zdecydować co na balkon dać do donic.