To tylko taki początek. Resztę, czyli byliny, możesz sobie dopasować do własnego widzimisię
Nie dawałabym tam na pewno czyśćca i ubiorku, bo one lubią pełne słońce. Nie dawałabym tam też Carexa Silver Scepter, bo rośnie dywanowo i zapełni całą rabatę po pewnym czasie.
Nie wiem, czy trzcinnik wytrzyma w półcieniu.
Tam gdzie spada śnieg posadziłabym cebulowe, byliny i niskie trawy.
Tu powtórzę Twoją planowaną tam listę roślin. Przywrotnika i barbulę też chciałaś
Kilka moich róż trochę dziwnie wygląda. Czy to jest efekt przemarznięcia przez te przymrozki nocne i zimne wiatry? Oglądałam dokładnie i mszyca jest bardzo sporadycznie, dosłownie na kilku listkach, więc to nie przez nią.
Od spodu jest jakby błonka oddzielona od reszty liścia i widać kropelki powietrza, czy wody!?
To nie tak,że ja to wszystko chce tam mieć, część roślin po prostu już mam i mogę je tam posadzić. Są rośliny które miejsca nie mają jak np trzcinniki karl foester, stachys,carexy evergold, te dwie tawułki arendsa, jedna tawuła japońska czy ubiorek wiecznieziony i Danica
Dla Iwonki :
Zdjęcia mojego krwiściągu Menziesa na tle płotu ( u mnie ma trochę ponad metr):
I krwiściąg Gosi na zdjęciu ze spotkania.( w najwyższym punkcie zdjęcia, nad trawami) Niestety nie zna nazwy( ale jego to ok 2m wysokości):
a ja mam pytanie czy ta "skarpa" jest potzrebna? coś sie kryje pod tym usypiskiem? Jesli nie ma takiej potrzeby, żeby tak skarpa tam była to moze lepiej na poziomie posadzic cos wyższego? w zależności od upodobań np. cisy, bukszpany, żeby było zimozielono, albo hortensje, żeby latem było kwieciście?