Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Gardenarium 11:24, 01 maj 2020

Hortensja a pod nią trzmielina Sunspot i cebule - i koniec. Masz wszystkiego tutaj za dużo.

Hortensja powinna być na pniu, ewentualnie te cisy formować w prostopadłościany, większy i mniejszy. Nie ćkaj tyle tych roślin

Instagram Ogrodowiska
clivia 12:51, 01 maj 2020

Gardenarium napisał(a)
Hortensja a pod nią trzmielina Sunspot i cebule - i koniec. Masz wszystkiego tutaj za dużo.

Hortensja powinna być na pniu, ewentualnie te cisy formować w prostopadłościany, większy i mniejszy. Nie ćkaj tyle tych roślin

Witam! Dziękuję za odpowiedź.

A więc zabrać te cisy? zimą zostanie tylko trzmielina a to rabata pod oknem na froncie domu i jakoś mi tam wyższego piętra brakowało...

Może zabrać hortensję i zacząć z rabatą od nowa - z zimozielonym krzewem który da rade w słońcu?
clivia 12:55, 01 maj 2020

Rozplenicę też zabrać?
clivia 13:21, 01 maj 2020

Kolejna rzecz to rabata przy wejściu:
po prawej jodła kaukaska do formowania aby była zwarta i stanowiła drzewko do dekoracji na zimę, podsadzona runianką i czasowo tulipanami w tym samym kolorze oraz krokusami które już przekwitły, wkrótce planuję z tyłu dać szpaler z cisa hicksi, czy dodać tu trawy aby nadać lekkości czy tylko całość wypełenić runianką?
(brzydka rura przygotowana pod latarnię która ma stanąć przy jodle)

Sprawę mi komplikuje rabata po drugiej stronie w której aż się prosi o jakieś powtórzenie roślin... póki co są dwa rododendrony, magnolia pod płotem, bukszpany w rządku a dalej szpaler z miskanta i pomiędzy nim hortensja ogrodowa x 3,
na całości wkrótce szpaler z cisa
te cebulowe są tymczasem chaotycznie powsadzane

a wszystko to naprzeciw trójkątnej rabaty pod oknem widocznej powyżej
Katte 18:27, 01 maj 2020

Danusiu Help ! Jak długo czeka się na rozruch sadzców ? Niby korzenie żywe, ale tego życia jakoś na zewnątrz brak ?
I czy 3 rośliny na m2 wystarczy ? Żeby stworzyć ładną kępę?
Czy 5 też da radę ?
Anulka 07:38, 02 maj 2020

Witam mam do zagospodarowania długo rabata wzdluz płotu południowa wystawa jest dlugana 10m., rosną na niej narazie trawy morning light i chciałam posadzic coś przed nią, czy hortensje dadzą tam radę? Czy może macie jakiś inny pomysł? A a na najniższe piętro dag jakiegoś carex? Ile wogola taka rabata powinna mieć szerokości?A i chciałabym bardzo mieć tam może werbena, koklik, jakiś kolor wprowadzić, blagam

Marta1980 07:38, 03 maj 2020

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Witam... Danusiu robiłaś mi zarys kącika z Magnolią... [/quote
Chciałabym pójść za Twoja rada... Mam tam jednak posadzone Ostamphus.. PIERIS I BERBERYS ADMIRAL.nie wiem co z tym zrobić... . Nie wiem jak się do tego planu zabrać bo ten plan ma nasadzenia w skupiskach... Będę po kolei robić strony.. Mam kilka azalii.. Lawend.. Hosty.. Moze coś z tego? Z góry dziękuję za pomoc... Aaa.. Kamienie zebran
karolccia 09:12, 03 maj 2020

Witam, czy w piękny majowy dzień mógłby Ktoś zajrzeć do mojego wątku, mojej rabaty, str. 951. Czas już nagli. "Koło Czarownic" straszy i czeka na uporządkowanie, mąż też czeka.... Cieplutko pozdrawiam
A_gawa 17:50, 03 maj 2020

Czy może kto zechce podpowiedzieć alternatywę do róży The Fairy?
kariko 19:39, 03 maj 2020

Witam serdecznie

czy pod oknem salonowym będzie tu pasować np. stożek z cisa (np. w rogu) + kulki z cisa + jakieś trawki i kamienie?

Chodzi mi głownie o ten stożek - czy nie zasłoni mi to światła, choć wiem, że wolno rośnie.

tam gdzie płotek ewentualnie jakieś pnącze - płotek chciałabym zamienić na pergolę (nie widać na zdjęciu filara jak się kończy płotek) - ale jakie pnącze mogłoby pasować (strona południowa), lub postawić na tych schodkach same doniczki z czymś kwitnącym (za płotkiem jest taras, płotek do wyrzucenia).

czy to ma sens? z góry dziękuję.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies