Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Anitka 16:21, 03 maj 2020

kasiek napisał(a)
Jaki Ty masz piękny wielki okaz klona palmowego, nawet nie wiedziałam że one takie duże rosną... Tulipanowa wyspa piekna i elegancka, bardzo zyskuje przez kamienne podwyższenie. Podziwiam otoczenie działki, masz wspaniała możliwość połączenia roślinności w ogrodzie z zewnętrzną.

Kasiu klony mogę spore rozmiary osiągać. Zmierzyłam dzisiaj swojego, ma już 4,5 metra wysokości. Mam spore spadki i muszę różnice terenu niwelować. Fakt mam z jednej strony fajne tło zapożyczone. Z pozostałych otoczeni jesteśmy bardzo blisko wybudowanymi domami.

Anitka 16:43, 03 maj 2020

basia3012 napisał(a)
Anitko, tulipany przepiękne. Czy one są już kilka lat u Ciebie? Czy jesienią je sadziłaś?
Tak się dopytuję bo u mnie te sadzone 2 lata, 3 lata temu nie kwitną. Albo tylko nieliczne. Raczej same liście są. Czy coś nie tak robię? Może po przekwitnięciu powinnam je nawozić?
Zachwycam się ogrodem nieustannie. Bardzo, bardzo jest piękny. Ten kamień, nasadzenia zimozielone, klon, dereń itp. Wszystko piękne.
A jak się mają glediczje? Ja to jestem papuga. Jak coś mi się bardzo, bardzo podoba to papuguję. Wstydzę się tego ale niestety tak jest. Spapugowałam Twoją cudną szafkę z tarasu i Twoje przepiękne glediczje też. Co prawda to one są tylko na razie patyczki, nie widać jeszcze listków. Ale mam nadzieję, że będa kiedyś piękne. Czy mam coś z nimi zrobić, przyciąć?

Basiu część tulipanów rośnie bez wysadzania od jesieni 2017 i kwitną co roku, np. Exotic Emperor, Snow Crystal, Purple Pion. Troszkę tylko nowych dokupuję na jesień.
Nie wszystkie odmiany powtarzają kwitnienie co roku. ja np , wiem, że Queen of night nie zakwitnie ponownie, próbowałam zostawić w ziemi i wykopywać. Ja nawożę, ale też długo zostają po przekwitnięciu, niektórych nawet nie usuwam wcale, bo zarastają je byliny i nie widać zasychających liści.

U mnie jest wszystko zawsze opóźnione i glediczje dopiero liście wypuszczają. Może po tych deszczach wszystko szybciej ruszy.

Ja aranżuje sobie kolejny kącik na tarasie , tzn. w podcieniu między tarasem a wejściem do garażu.
Euconis wypuścił liście.

Waclaw 16:58, 03 maj 2020

Anitka napisał(a)

Wacławie jaki ze mnie mistrz. Pewnie będę to wszystko przerabiać jeszcze nie jeden raz Moja działka na początku była wielką, nasłonecznioną patelnią. Drzewa podrosły i teraz trzeba dosadzić rośliny do cienia.

Ja dopiero startuję z nasadzeniami. Zrobiłem duuużą rabatę pod dębem.
Agi2006 17:38, 03 maj 2020

Anitka napisał(a)

Bałagan rzecz ludzka

Anita czy to jest wilczomlecz? Pamiętasz może nazwę? Ewa z doświadczalni zaproponowała mi podobna roslinke na rabatę grabową do polaczenia z sesleria jesienna. Miałam wątpliwości ale u Ciebie mnie zachwyciła.
dominka 19:26, 03 maj 2020

Anitka napisał(a)

Ciesze się, że spora ilość kwitnie już 2-3 rok z kolei bez wysadzania.
Kokoryczkę od Ciebie podzieliłam. Część poszła koło śmietnika. A część za kamień. Miały "parasolkę" ptaszkom robić. A obróciły się w północnym kierunku Moje w innym miejscu maja dopiero 10 cm kły.

Właśnie dziś dostałam z ogródka teściowej kokoryczkę.
Nie wiedziałam jak się nazywa i spacerowałam po Twoim pięknym ogrodzie
Już wiem co mam
basia3012 00:33, 04 maj 2020

Anitka napisał(a)

Basiu część tulipanów rośnie bez wysadzania od jesieni 2017 i kwitną co roku, np. Exotic Emperor, Snow Crystal, Purple Pion. Troszkę tylko nowych dokupuję na jesień.
Nie wszystkie odmiany powtarzają kwitnienie co roku. ja np , wiem, że Queen of night nie zakwitnie ponownie, próbowałam zostawić w ziemi i wykopywać. Ja nawożę, ale też długo zostają po przekwitnięciu, niektórych nawet nie usuwam wcale, bo zarastają je byliny i nie widać zasychających liści.

U mnie jest wszystko zawsze opóźnione i glediczje dopiero liście wypuszczają. Może po tych deszczach wszystko szybciej ruszy.

Ja aranżuje sobie kolejny kącik na tarasie , tzn. w podcieniu między tarasem a wejściem do garażu.
Euconis wypuścił liście.

Dzięki Anitko za wyjaśnienia o tulipanach.
Też kupiłam w tym roku 3 cebulki eucomisów. Ale zielonych. Jeszcze nie wypuściły listków. Będą rosły w donicy. Ale chyba za głęboko je posadziłam.
Przepiękne rzeczy wystawiłaś w nowym kąciku. Rarytasiki po prostu.
lida13 02:11, 04 maj 2020

Od początku podglądam i podziwiam ogród oraz pracowitość i pomysłowość jego właścicielki. Dziś chciałabym zapytać o wymiary Twojej szklarenki.
isia33 15:59, 04 maj 2020

Powiem tak, a już myślałam, że nie będę więcej zmieniała nasadzeń. Po Twojej relacji wiem, że byłam za bardzo zachowawcza, skupiałam się głównie na wypełniaczach przy ograniczonej liczbie krzewów i drzew. I na wiosnę od nowa czekają mnie zmiany. Na szczęście to najprzyjemniejsze w posiadaniu ogrodu.
oliwka 16:18, 04 maj 2020

[img size=360x480]
[/img]

Anitko tak patrzę na twego iglaka pełnego nowych przyrostów i przypomniałam sobie, że zimą posadziłam dwie małe choinki po świętach. Akurat przez 1.5tygodnia było na plusie i bardzo mokro na zewnątrz. W sumie nie wiązałam z drzewkami żadnych nadziei, ale obydwa są nadal zielone. Tylko te końcówki gałązek mają brązowe i nie ma przyrostów. Podlewamy je co jakiś czas, dałam nawozu i się zastanawiam czy one żyją czy tylko mam czekać aż wyschną i zbrązowieją. Czy one mają jakieś szanse?
Urszulla 20:30, 04 maj 2020

Anitka napisał(a)

Brunerki polubiłam, mam nadzieje, że z wzajemnością.

Ula roślinkę zadołowałam w szklarni z doniczką, obsypałam liśćmi. Czekałam, nawet przeszukałam całą zawartość ziemi. I nie mam jej. Nie wiem czy nie zgniła, bo ja ja w zimie w tej szklarni kilka razy podlałam

Ten kuklik taki czerwono-różowo. Przygotuję sadzonkę, bo już się odbudowały po pobieraniu sadzonek w zeszłym roku. One u mnie rośnie w ekstremalnych warunkach, bardzo nasłonecznione miejsce, skarpa, byle jaka ziemi, żwir i płyty na około. Ale to twardy zawodnik.

To Ci zrobię sadzonkę do donicy kolejną.... Na kiedyś

Podoba mi się odmłodzenie leszczyny