Kompostu kochana ja mam całe hałdy... Wszystko jak leci wrzucam na pryzmy, bo do kompostowników już się nie mieszczą i po roku mam swój kompost.
Tu wspomniane wyżej hałdy, fotka jest z marca, teraz już sa o wiele wyższe bo doszły tony chwastów i ścinek z kancikowania trawnika.
A tu już przerobiony kompost, pod tą nieciekawa wierzchnią warstwą kryje się czarne złoto
Wiesz co Iwonka, ja chyba normalnie dojrzałam ogrodowo, bo teraz mało co mi się podoba i baaardzo długo się zastanawiam zanim coś nowego do ogrodu kupię... Kiedyś łapałam w szkółkach wszystko jak leci Musze dobrze przemyśleć czy chcę śś czy kolejna magnolię Śś na razie ma malutkie listeczki, zupełnie niepozorne i to właśnie mnie powstrzymuje od jej zakupu, bo takie wg mnie mało strojne są Kwiatki cudne, bialutkie całe drzewo no i na jesień pięknie się przebarwia ale właśnie w ciągu lata taka sobie jest.
Szmaragdy podsypywałam nawozem Florovit do żywotników a teraz kupiłam jakiś nowy firmy Biopon do tuj i cyprysów:
Nie wiem jeszcze czy jest fajny więc na razie nie polecę.
Nie dajemy włókniny, chcę by woda spokojnie przesączała się do ziemi, koło kominkowego mamy już żwirek i z praktyki widać że chwasty sieją się z góry. A dlaczego trawnik, kamienna ścieżka to zawsze było moje marzenie, przekonało męża to, że utrzymanie nieskazitelnego trawnika to spory koszt i mnóstwo wody. W części drugiej zostawiliśmy trawnik.
Żeby nie było tylko ładnie i fajnie to wycięliśmy prawie połowę korony judaszowca i to sam środek
Suchy był
w przekroju pień taki
drobne gałązki tak
Werticilioza??? Jeśli to skąd nic tu nie było dosadzane .......to skąd?
Zgadzam się z Ewą w 100% Serio Bo właśnie na takiej glinie rabatę zakładałam o tą : (na razie nie widać ale są tu jeszcze hortensje i tawuły szare)
Na początku próby wykopania jakiegokolwiek dołka to była męczarnia..jak w kamień
Ale tak ..najpierw sadziłam rośliny w kółkach w trawniku..duży dół ,do środka wszystko co najlepsze albo to co mamy pod ręką kompost nie do końca przerobiony na samo dno to jest to i tak pomału dokładałam tych kółek z roślinami,nawet tulipanów w tą glinę nasadziłam ..Pierwsze nasadzenia były chyba z 3lata temu i już teraz widać jak bardzo zmienia się gleba , całość często podlewam biohumusem albo gnojówką z pokrzyw i myślę ,że dzięki temu mam tam całą masę dżdżownic które resztę roboty zrobią za mnie