Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Podmiejski ogródek 12:49, 24 kwi 2020

Do góry
makadamia napisał(a)

Zaraz zajrzę

A tymczasem, żeby jakieś ładne zdjęcia się w końcu u mnie pojawiły

Pierwszy sezon narcyzów thalia u mnie. są śliczne. kupiłam trochę na próbę, bo podobno kwitną wcześniej niż recurvus i to się zgadza.

natomiast nikt nie wspomniał o tym, że one mają po dwa kwiaty na łodydze. można powiedzieć: 200% narcyza w narcyzie.

one zawsze tak kwitną?

Cudniaste
ja mam takie tulipki w tym roku...2 w 1 ale u mnie to przypadek.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:46, 24 kwi 2020

Do góry
Iwonka napisał(a)
10 taczek swojego kompostu - raj dla warzyw Super, że takie ilości udało ci się wyprodukować. Mnie jakoś wolno to idzie. Ale kupiłam w końcu widły, nazbierałam kartonów, nastawię gnojówkę z pokrzyw i biorę się za swój kompost
Jak mąż kibicuje zakupom, to nawet się nie zastanawiaj Ciekawa jestem tej świdośliwy, ładne ma liście? Bo magnolie nawet jak przekwitną to są śliczne.
Czym zasilasz szamragdy? Tak jak Kasia pisze są mega ładne. Ja jestem nawozowy laik.

Kompostu kochana ja mam całe hałdy... Wszystko jak leci wrzucam na pryzmy, bo do kompostowników już się nie mieszczą i po roku mam swój kompost.
Tu wspomniane wyżej hałdy, fotka jest z marca, teraz już sa o wiele wyższe bo doszły tony chwastów i ścinek z kancikowania trawnika.

A tu już przerobiony kompost, pod tą nieciekawa wierzchnią warstwą kryje się czarne złoto

Wiesz co Iwonka, ja chyba normalnie dojrzałam ogrodowo, bo teraz mało co mi się podoba i baaardzo długo się zastanawiam zanim coś nowego do ogrodu kupię... Kiedyś łapałam w szkółkach wszystko jak leci Musze dobrze przemyśleć czy chcę śś czy kolejna magnolię Śś na razie ma malutkie listeczki, zupełnie niepozorne i to właśnie mnie powstrzymuje od jej zakupu, bo takie wg mnie mało strojne są Kwiatki cudne, bialutkie całe drzewo no i na jesień pięknie się przebarwia ale właśnie w ciągu lata taka sobie jest.
Szmaragdy podsypywałam nawozem Florovit do żywotników a teraz kupiłam jakiś nowy firmy Biopon do tuj i cyprysów:

Nie wiem jeszcze czy jest fajny więc na razie nie polecę.
W kamiennym kręgu od początku 12:35, 24 kwi 2020

Do góry

Życzę Wszystkim odwiedzający miłego dnia
Podmiejski ogródek 12:33, 24 kwi 2020

Do góry
andzia458 napisał(a)
Asia, zajrzysz do mnie?

Zaraz zajrzę

A tymczasem, żeby jakieś ładne zdjęcia się w końcu u mnie pojawiły

Pierwszy sezon narcyzów thalia u mnie. są śliczne. kupiłam trochę na próbę, bo podobno kwitną wcześniej niż recurvus i to się zgadza.

natomiast nikt nie wspomniał o tym, że one mają po dwa kwiaty na łodydze. można powiedzieć: 200% narcyza w narcyzie.

one zawsze tak kwitną?
W kamiennym kręgu od początku 12:28, 24 kwi 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Ja cię nie mogę, jakie kolory . Oniemiałam! Jesteś królową cebulek .

No bez przesady
Może lepiej zainfekowana tulipanozą

W kamiennym kręgu od początku 12:25, 24 kwi 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Widoczek z ławką jest przeuroczy,
Ale i te są śliczne.
Mnóstwo kolorowych kwitnień.Mnóstwo tulipanów.Co roku tak ładnie ci kwitną ??
Czy je rokrocznie dosadzasz??

Aniu, ja co roku wykopuję wszystkie i wsadzam jesienią zmieniając kompozycje

2016

2017

2018

2019

2020
W kamiennym kręgu od początku 12:11, 24 kwi 2020

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Cały czas podziwiam Twoje rabatowe kompozycje! PO prostu szał! Cudownie dobierasz kolory tulipanów do pozostałego kwiecia! Majstersztyk!

Haniu, dla Ciebie po całości
W kamiennym kręgu od początku 12:07, 24 kwi 2020

Do góry
Milka napisał(a)

Jakie cudowne miejsce.
No szał się zaczął
Nie tylko tulipany, reszta kwiecia też zachwyca

Dzięki Irenko
To może dzisiaj inne miejsce, by przysiąść

Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 12:07, 24 kwi 2020

Do góry
Nie dajemy włókniny, chcę by woda spokojnie przesączała się do ziemi, koło kominkowego mamy już żwirek i z praktyki widać że chwasty sieją się z góry. A dlaczego trawnik, kamienna ścieżka to zawsze było moje marzenie, przekonało męża to, że utrzymanie nieskazitelnego trawnika to spory koszt i mnóstwo wody. W części drugiej zostawiliśmy trawnik.
W kamiennym kręgu od początku 12:04, 24 kwi 2020

Do góry
Balea napisał(a)
Sliczne. Uwielbiam

To na deser dzisiejsze spojrzenie z ławeczki
Doświadczalnia bylinowo-różana 11:52, 24 kwi 2020

Do góry
Anda napisał(a)
W przedogródku kwitną czosnki, Purple Sensation i Allium nevskianum.

To jakieś szaleństwo u Ciebie, że już tak kwitnie!
Ależ u nas wszystko opóźnione na północy

Ewa, polecisz jakieś drzewka owocowe kolumnowe? czereśnie, jabłonki...tak bym coś chciała wcisnąć...
Mój ogrodowy pamiętnik 11:21, 24 kwi 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Tawuła śliwolistna pomimo cięcia pokrój ma okropny. Jeden bałagan .
Ratują ją jedynie fajne kwiatki.

Mi ta tawuła bardzo się podoba i to właśnie za ten pokrój ..fajna jest ..lubię takie nietypowe sytuacje

Dereń piękny bardzo
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:20, 24 kwi 2020

Do góry
z samego środeczka

związana reszta razem

reszta żyje.....czy przetrwa nie wiemy

Gałązki z bliska po ścięciu

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:15, 24 kwi 2020

Do góry
Żeby nie było tylko ładnie i fajnie to wycięliśmy prawie połowę korony judaszowca i to sam środek

Suchy był
w przekroju pień taki

drobne gałązki tak

Werticilioza??? Jeśli to skąd nic tu nie było dosadzane .......to skąd?
Ogród bez reguł 10:59, 24 kwi 2020

Do góry
Anda napisał(a)

Mam odmienne zdanie Tylko dlatego, bo na oko życia nie widać, nie można powiedzieć, że tam życia nie ma. Bez badań nie można też powiedzieć, jakie związki sie tam ukrywają.

U mnie jest taka właśnie glina, tylko innego koloru i z mnóstwem kamieni. Zbita, ciężka masa. Przekopywanie to katorga, więc już tego nie robię

Na każdą glebę można znaleźć odpowiednie rośliny. I nawet na takiej glebie odpowiedni nawóz zielony może zdziałać cuda, czyli rozluźnić tą zbitą glebę Tylko niestety trzeba tu cierpliwości, bo szybko nie da się takiej gleby „poprawić”.

Zgadzam się z Ewą w 100% Serio Bo właśnie na takiej glinie rabatę zakładałam o tą : (na razie nie widać ale są tu jeszcze hortensje i tawuły szare)

Na początku próby wykopania jakiegokolwiek dołka to była męczarnia..jak w kamień
Ale tak ..najpierw sadziłam rośliny w kółkach w trawniku..duży dół ,do środka wszystko co najlepsze albo to co mamy pod ręką kompost nie do końca przerobiony na samo dno to jest to i tak pomału dokładałam tych kółek z roślinami,nawet tulipanów w tą glinę nasadziłam ..Pierwsze nasadzenia były chyba z 3lata temu i już teraz widać jak bardzo zmienia się gleba , całość często podlewam biohumusem albo gnojówką z pokrzyw i myślę ,że dzięki temu mam tam całą masę dżdżownic które resztę roboty zrobią za mnie
Ogród potrzebujący zmian 10:55, 24 kwi 2020

Do góry
Akacja napisał(a)
Nie nie obgryzają maja swój wybieg .

o rety co to za zwierzaki ? pierwszy raz widzę.
Ogród na glinie 10:54, 24 kwi 2020

Do góry
Szafirki na stół w pełnym rozkwicie. Są inne niż te co mam w gruncie. Wyższe i jaśniejsze.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 10:31, 24 kwi 2020

Do góry
Sanka napisał(a)
Te siedziska są rewelacyjne, prostota najpiękniejsza. Czekam na realizację. Daj znać jak znajdziesz takie "korytka".

Znajduję, ale oczywiście jak to z moimi poszukiwaniami bywa zazwyczaj dość daleko

Muszę kiedyś po prostu w trasę pojechać i poszukać po okolicznych miejscach, które mogą mieć takie cuda jak koryta betonowe ściekowe
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies