Mam kilka roslin na wymianę, może ktoś zainteresowany :
turzyca ice dance
czyściec wełnisty
rozchodnik okazały ( jasno rózowy )
kocimiętka
liliowiec o biało-zielonych liściach i pomarańczowych kwiatach lekko postrzępionych
bodziszek wspaniały
zurawkę pomaranczową marlamade
zurawkę z serii artystów , taką mazaną zółto-zieloną-czerwona
skalnicę cienistą ( tworzy rozetki )
2 szt rozy the fairy i 1 szt satiny
zawciąg - c rózowy
gożdzik- jasno rózowy
przetacznik siwy - srebrne listki, c niebieskie kwiaty
rdest , 2 rodzaje, j rozowe kwiaty
trzykrotkę c rózową
jakie śliczne maleństwo
Sylwuś, to jeszcze podpowiedz co ile trzeba je posadzić, aby utworzyły zwarty żywopłocik?
Rdest auberta jest chyba najszybciej rosnącą rośliną u nas, z rocznym przyrostem do 6m chyba . Normalnie alien. Kiedyś chciałam go mieć u siebie, ale się go boję
Hej, pytałas u mnie o rabatę z różami, chodziło Tobie o tę okrągłą ? Poza różami za wiele tm nie ma, hortensje, tawułki , rdest, trawki, kalina wanatabe, kepa irysa syberyjskiego, naokoło gożdziki
Ewa jak zobaczyłam napis persicaria od razu łapłam ale widziałam po liściach że jakieś inne i mnie uprzedził że to wielkolud więc może są różne odmiany.
Na razie jestem w pułapce anginowej i nowej kreacji kapelusza nie ma a materiał jest
A to Ty masz rdest himalajski - podobno on wielki rośnie tak mi powiedział Tomek i zostawiłam.
Teraz mi się pomyślało że może ten nowy aparat jest kupiony prosto na wypad ogrodowy na wyspy- ja się tu zapłaczę a w zasadzie już beczę.
Joasiu(deszczowymaj) nogi mi nieraz włażą nie powiem gdzie, ale co poradzić jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.
Alinka mnie też się żrą, ale nawet przy tej wysokości chwaściska mi się pchają na rabatę, a materiał drewniany na razie się skończył jak będzie nowy ( jesienią mam w planach wycinkę części drzewek) to się wymieni - Ten ogród ma dopiero roczek, a startowaliśmy wiosną zeszłego roku od pola ornego pełnego chwastu różnej maści - daj nam trochę czasu.
To większe pnącze to rdest auberta - sadzone w tym roku wiosną wysokości jakichś 25 cm i tak przyrosło, to drugie to akebia
Na chwile tylko z pracy zaglądam, więc odpowiadam na pytania, reszta wieczorem .
Oczko duże pracuje cały czas, to małe włączam tylko dla szumu wody, jak siedzimy na tarasie. Woda się z niego rozchlapuje, więc po dłuższym czasie działania trzeba dolewać. Ponieważ dzięki roslinom i preparatowi do oczek mam tam teraz idealną wodę, staram się jej nie uzupełniać kranówą.
Ogród jakim go widać na pierwszych zdjęciach projektowała i wykonała firma. Ja jedynie dałam wytyczne, że ma być bylinowy. Tylko rośliny, które dochodziły później, to moje własne pomysły.
To nie są zawilce, to świecznica o białych kwiatach, jeszcze nie kwitnie, a kwiatostany są wysokie na 2m.
Rdest tam jest, nawet go widać na zdjęciu ale on kwitnie później i ma kwiaty, aż do mrozów. W tym roku wszystko mam opóźnione jakieś 2 tygodnie, przez kapryśną pogodę.
Na gorąco: kupiłam taki rdest w Pęchcinie, ale był bez karteczki dzwoniłam dziś do nich, ale chyba zapomnieli oddzwonić. Chciałam się dopytać co to za odmiana, bo o ile dobrze pamiętam, pan mówił wtedy, że wyrasta bardzo wysoki, to byłby nieduży problem, gorzej, jeśli jest inwazyjny
Ktoś ma, ktoś wie?
Aniu, też mam zaległości, forum śmiga, a ja w ogrodzie śmigam Ewo, ruta wśród ziół od dawna będę miała pytanie o rdest, ale muszę swojemu fotkę zrobić, bo kupiłam w Pęchcinie. ewsyg - Ewo, dzięki za nazwę, liście co prawda już mu słońce przypaliło, ale da radę w przyszłym roku
z zakupów w Pęchcinie jeszcze modrak, na razie czeka na posadzenie
Anitka to jest Twoja pd strona czy inna? bo tak sobie mysłe nad takim połączenim rdestu koło krwawnika jedno i drugie lubi dużo słońca ale krwawnik sucho a rdest wilgotno..i duzo słonka do ile?
Magnolia,
mam wszystkie rdesty. Ten himalajski (p. amplexicaulis) odmianowy ('Firetail') jest najmniej kłopotliwy, wolno przyrasta, jego 3 rok.
Penstemony sztywne (może dlatego że w masie stoją).
Jarzmianki (wraz z mikołajkami) powinnam jednak chyba do przodu dać, bo nie widać od razu tej rzeki jak się patrzy od domu a tylko z boku (są za monardą i floksami).
Tutaj rdest z innej strony: