Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

chojna 13:37, 31 sie 2015

Sylwuś ja niezmiennie podziwiam ogrom włożonej pracy. Twój ogród będzie wyglądał naprawdę niepowtarzalnie. Już jest pięknie, a będzie po prostu zjawiskowo!
Ilość kwiatów jest powalająca. Super, naprawdę super!
sylwia_slomc... 13:38, 31 sie 2015

Milka napisał(a)
Super masz miejscówki i mnie też ta mniejsza część super w tym miejscu pasuje; tylko żeby trzmielina nie zarosłą tego za bardzo, bo zginie pod nią.

Irenko będę czuwać z nożycami
Wiesz może czy hortensja pnąca może być roślina okrywową, bo posadziłam w zeszłym roku pod starym pniem, z myślą, że go zarośnie, a ona idzie po pniu, ale na boki też się rozłazi, mogła by być jako okrywowa, ale tam są wsadzone jeszcze inne rośliny drzewka i krzewy i boję się czy ich nie stłamsi?
Milka 13:42, 31 sie 2015

Jest jakaś odmiana pnącej, co rośnie w poziomie, okrywowo, ale nie pamiętam nazwy, ponadto cięcie też ją skoryguje, więc i do trzmieliny i do niej nożyce, jak znalazł; rośnie potem intensywnie, więc pewnie zagłuszy wszystko, to mocna roślina.
sylwia_slomc... 13:44, 31 sie 2015

chojna napisał(a)
Sylwuś ja niezmiennie podziwiam ogrom włożonej pracy. Twój ogród będzie wyglądał naprawdę niepowtarzalnie. Już jest pięknie, a będzie po prostu zjawiskowo!
Ilość kwiatów jest powalająca. Super, naprawdę super!

Dziekuję bardzo, pracą dzielę się z eM i chłopakami przy sobocie, a w tygodniu walczę sama. Ale to walka i przyjemność jest
Duża satysfakcja jak coś się uda fajnego wymyślić i zrealizować. Trochę tematów jeszcze nie zamkniętych, ale mój ogród powstaje w zależności od tego jakimi materiałami akurat dysponujemyNa wszystko potrzeba czasu.
Ostatnio odwiedził mnie na ogrodzie chrzestny i pierwsze co powiedział " Aleście sobie roboty zapodali na długie lata"
I ma dużo racji
chojna 13:44, 31 sie 2015

Sylwia u mojej mamy hortensja zagłusza. Trzeba ją zdecydowanie ciąć, chyba, że chcesz ją puścić poziomo.
chojna 13:46, 31 sie 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)

Dziekuję bardzo, pracą dzielę się z eM i chłopakami przy sobocie, a w tygodniu walczę sama. Ale to walka i przyjemność jest
Duża satysfakcja jak coś się uda fajnego wymyślić i zrealizować. Trochę tematów jeszcze nie zamkniętych, ale mój ogród powstaje w zależności od tego jakimi materiałami akurat dysponujemyNa wszystko potrzeba czasu.
Ostatnio odwiedził mnie na ogrodzie chrzestny i pierwsze co powiedział " Aleście sobie roboty zapodali na długie lata"
I ma dużo racji

To prawda Każdy ogród to dużo pracy, sama pielęgnacja przy większych powierzchniach jest wymagająca, a co dopiero tworzenie ogrodu od podstaw.
Ale satysfakcja tym większa im więcej włożonej pracy!
sylwia_slomc... 13:49, 31 sie 2015

Milka napisał(a)
Jest jakaś odmiana pnącej, co rośnie w poziomie, okrywowo, ale nie pamiętam nazwy, ponadto cięcie też ją skoryguje, więc i do trzmieliny i do niej nożyce, jak znalazł; rośnie potem intensywnie, więc pewnie zagłuszy wszystko, to mocna roślina.

Lubię cięcie więc może ją okiełznam, teraz podcinam już rdest auberta i zastanawiam się czy na wiosnę ciąć go drastycznie bo przyrosty olbrzymie roczne czy tylko ciągle go korygować i niech idzie na żywioł
Bardziej sie martwię czy okiełznam bylinówki bo u mnie nic nie rośnie jak posadziłam tylko rośliny się wzajemnie przerastają, jak się sieją tak rosną przez to bardziej naturalnie jest tylko czy któryś gatunek nie zdominuje calości? Ale dzięki temu nie ma plewienia bo nie ma miejsca dla chwastów
sylwia_slomc... 13:50, 31 sie 2015

chojna napisał(a)
Sylwia u mojej mamy hortensja zagłusza. Trzeba ją zdecydowanie ciąć, chyba, że chcesz ją puścić poziomo.

Właśnie nad tym poziomem myślę i tylko pilnować, żeby na inne nie właziła?
A kwitnie wtedy?
sylwia_slomc... 13:51, 31 sie 2015

chojna napisał(a)

To prawda Każdy ogród to dużo pracy, sama pielęgnacja przy większych powierzchniach jest wymagająca, a co dopiero tworzenie ogrodu od podstaw.
Ale satysfakcja tym większa im więcej włożonej pracy!

Co racja to racja
sylwia_slomc... 14:19, 31 sie 2015

Mojemu dziecku doszła druga skrzynia taka sama obudowa z tapczaniku na ogródek i urodził się pomysł, żeby zestawić je do kupy i zrobić coś na kształt miniatury krajobrazu taką jakby żywą makietę, do wiosny może skończymy, bo trzeba zamysł przemyśleć, poszukać inspiracji, zakupić odpowiednie miniatury roślin itd, ale może wyjść fajnie ?