Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kondziowy ogrod cz II

Kondziowy ogrod cz II

Kondzio 18:27, 25 sie 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Co planujecie na rabatce po truskawkach?

Truskawki były w tym miejscu przez 4 lata, więc już ich czas się skończył. Poza tym drzewa i tuje rozrastają się i w tym miejscu jest już półcień. Zaplanowaliśmy rabatę z hortensjami piłkowanymi z koronkowymi kwiatami (Hydrangea serrata Blue Bird, Hydrangea serrata Veerle i jedną której nazwy nie znamy - przesadzona z przedogórdka) jedną hortensją omszoną oraz hortensjami bukietowymi, podsadzone naparstnicami klasycznymi, naparstnicami rdzawymi, naparstnicami Mertona oraz Naparstnicami Spice Island. Do tego dojdą hosty i brunery. W przedniej części rabaty, gdzie jest zakątek słoneczny będzie duża grupa penstemona bródkowego 'Coccineus' z rozplenicą
Kondzio 18:29, 25 sie 2015

mira napisał(a)

To rezygnujesz z truskawek? czy pójdą gdzie indziej, a nowa rabata z czym jeśli można zapytać?

a! Andrzej robi piękne zdjęcia, raz jeszcze obejrzę

Odpowiadając Sylwii, opisaliśmy rabatę, która będzie na miejscu truskawek. Posadzimy nowe sadzonki truskawek na obrzeżu żywopłotu z żywotników wokół warzywnika. Muszą już mieć nowe miejsce
Elik 21:29, 25 sie 2015

Cześć Kondziu. Zaglądam i….. masz bajecznie piękny ogród! Trafiłam na zdjęcia (także te ze spotkania) zrobiłam sobie cudny wirtualny spacer Ta altana, firany (też takie chcę!), trawy – pięknie i zwiewnie. I tyle uroczych, romantycznych zakątków! I te angielskie rabaty! I warzywniak! Oczy mi się świecą. Będę zaglądać do Ciebie. No i kurczę…chyba będę mieć co czytać do poduszki bo teraz chcę pooglądać od początku jak było i jak się zmieniało. Pozdrawiam Cię serdecznie.
Poziomka 16:21, 26 sie 2015

Kondzio napisał(a)

W przedniej części rabaty, gdzie jest zakątek słoneczny będzie duża grupa penstemona bródkowego 'Coccineus' z rozplenicą

Też myślę o zakupie kilku sztuk tego pestemona, jako uzupełnienie ognistej rabaty ( mało czerwieni).
Uprawialiście już go ?
Ogród i zdjęcia superowe. Gratuluję
Pozdrawiam Jasia

Mala_Mi 17:18, 26 sie 2015

Kondzio napisał(a)

Pszczoły trochę spokojniejsze, każdy i pszczoły i Kondzio mają i lepsze i gorsze dni

Ja tez tak mam....
Dzieki za porcje pieknych zdjec. Nie ma to jak poogladac roslinki a nie czytac wiadomosci meteorologiczne.... w dodatku wszedzie jednakowe.
Rudbekie w masie sa po prostu boskie.
Kondzio 17:38, 26 sie 2015

Elik napisał(a)
Cześć Kondziu. Zaglądam i….. masz bajecznie piękny ogród! Trafiłam na zdjęcia (także te ze spotkania) zrobiłam sobie cudny wirtualny spacer Ta altana, firany (też takie chcę!), trawy – pięknie i zwiewnie. I tyle uroczych, romantycznych zakątków! I te angielskie rabaty! I warzywniak! Oczy mi się świecą. Będę zaglądać do Ciebie. No i kurczę…chyba będę mieć co czytać do poduszki bo teraz chcę pooglądać od początku jak było i jak się zmieniało. Pozdrawiam Cię serdecznie.

Bardzo dziękuje za przemiłe słowa. To bardzo motywuje do dalszej pracy
Kondzio 17:55, 26 sie 2015

Poziomka napisał(a)

Też myślę o zakupie kilku sztuk tego pestemona, jako uzupełnienie ognistej rabaty ( mało czerwieni).
Uprawialiście już go ?
Pozdrawiam Jasia

Mamy go od Tomka. Ma bardzo ciekawe delikatne czerwone kwiaty. Posadziliśmy go na czerwono-bordowej rabacie na środkowym poziomie. Musimy niestety zmienić mu miejsce, bo większą część roku ma ładne rozety przy ziemi. Nie jest hybrydą, więc bardzo dobrze zimuje.Książkowa wysokość 100-120 cm jest zdradliwa, bo kwiaty są tak delikatne, że nie tworzy zwartej plamy koloru, a jest delikatnym akcentem. Wyglada zdecydowanie lepiej w przednich częściach rabat w połączeniu z trawami. Na jego miejsce posadzimy rdest himalajski JS Caliente. Poniżej zdjęcie tego penstemona
Kondzio 18:00, 26 sie 2015

Mala_Mi napisał(a)

Ja tez tak mam....
Dzieki za porcje pieknych zdjec. Nie ma to jak poogladac roslinki a nie czytac wiadomosci meteorologiczne.... w dodatku wszedzie jednakowe.
Rudbekie w masie sa po prostu boskie.

Dzięki Aniu, bardzo fajnie wygląda też Rudbeckia triloba, bo jest dwa razy wyższa od zwykłej rudbekii i jedna roślina daje "deszcz" drobnych kwiatów
Kondzio 18:09, 26 sie 2015

Poziomka napisał(a)

Uprawialiście już go ?
Pozdrawiam Jasia

To też jest bardzo ciekawe połączenie
JulkAd 21:43, 26 sie 2015

Kondzio napisał(a)

Piękne ujęcie...Andrzej częściej fotki rób...inaczej ogród widzisz...drzwi sprawiają, że ogród wydaje się być tajemniczy
Pozdrówka