Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 10:44, 13 lut 2017

Do góry
Ja mam dwie budleje ciemny i jasny fiolet. Mam nagrany film z motylami cos pieknego przyciagaja duzo motyli.
Mirela co robisz, ze u ciebie budleja to spore drzewo. Jakbys mogla to wstaw u mnie to drzewo. Budleje obecnie sa juz wieksze, ale w 2016 r. Byl u nas duzy mroz i troche mi przymarzly mimo kopczykowania.

Kasiu o jakie rozowe tobie chodzi, trawy czy budleje.
Ogród bacowej 00:36, 13 lut 2017

Do góry
Facelia błękitna jest cenną rośliną zalecaną do uprawy jako poplon ścierniskowy na zieloną masę do zaorania. Popularna wśród pszczelarzy jednoroczna roślina miododajna. Uprawia się ją na paszę zieloną i kiszonkę oraz jako poplon.
Wysiewa się też sama jeżeli jest nieskoszona i tak może co roku kwitnąć. Maki wiadomo też się same rozsiewają.
Ptasi gaj 00:00, 13 lut 2017

Do góry
wrzesień 2014 r. dereń większy, pięciorniki co wiosnę ścinane na 20 cm latem pięknie kwitną. Szmaragdy wyższe od ogrodzenia, winobluszcz jest na całej siatce.
pod dereniami lawenda bardzo ładna. Piękna na suche bukiety.

Początkujące wrzosowisko jedna połowa.

Trawa, wymarzła w 2016 r. doskonała na suche bukiety zmienia kolor na różowy.

Ptasi gaj 23:42, 12 lut 2017

Do góry
c.d. 2014

Motyle na lawendzie i budlei
Ptasi gaj 23:37, 12 lut 2017

Do góry
c.d. 2014

Ptasi gaj 23:22, 12 lut 2017

Do góry
wiosna 2014 r.

Lato 2014 r.

Ogród bacowej 18:24, 12 lut 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
To fasellina (nie wiem czy dobrze napisalam) i maki kwitnace tez kiedys widzialam takie pole. Na pomorzu to hektary pieknego zboza, jak rzepak kwitnie cos pieknego.

To facelia błękitna, rosły tam jeszcze maki i takie białe, dzikie margarytki (pewnie mają swoją nazwę). Pole było ogromne, tylko zastanawiam się po co wysiewa się facelię, co rolnicy z niej robią ?
Ogród bacowej 18:12, 12 lut 2017

Do góry
To fasellina (nie wiem czy dobrze napisalam) i maki kwitnace tez kiedys widzialam takie pole. Na pomorzu to hektary pieknego zboza, jak rzepak kwitnie cos pieknego.
Kwitnące skarpy 18:00, 12 lut 2017

Do góry
Moze jutro bede przy kosciele to zrobie zblizenie tej metasekwoji.
Ty tego tyle masz, ze nie wiem o co zapytac. Czy miedzy kamieniami zdjecie z jałowcemm to macierzanka piaskowa.

Ptasi gaj 17:48, 12 lut 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Florida, czyli kwiecisty biały czy różowy?

Kasia rozowy cornus florida "rubra".
Ptasi gaj 08:46, 12 lut 2017

Do góry
Jezeli chodzi o derenie, wiec ja mam te przy gorce to deren bialy elegantissima i sibrica bialy. Ma prawie biale liscie rosnie w miejascu przez caly dzien naslonecznionym.
Drugi o czerwonych pedach zima.
Piekny jest deren kwiecisty rozowy rosnie powoli. Mialam go kiedys, posadzilam go w zlym miejscu jak byly mokre lata zmarnial i usechl, zapomniala o nim musze znowu kupic nauczona doswiadzeniem posadzic w inne miejsce.
Causta tez ładny.
Kwiaty we włosach 08:38, 12 lut 2017

Do góry
Obniz w miejscu laczenia chadnika z rabata poziom ziemi o 10 cm pod kora na szer 40 cm i nasyp mniej kory. Mozesz dolozyc kostke i postawic w pionie.
Ta rabata jest troche wyzsza i zawsze kora bedzie schodzila na chodnik.
Ja tez tak mialam jeszcze wiatr mi rozwiewal, zlikwidowałam kore i zastapilam kamyczkami.

Przedziorek libi conice ale mozna go wyploszyc lub zlikwidowac przez czeste zraszanie ale mocno przynajmniej jeden raz w tygodniu. Zreszta wsxystkie rosliny na ktorych lubi panoszyc sie przedziorek.

Trzeba pamietac, ze zurawka nie lubi slonca o ile rabata jest po stronie slonecznej. Sa bardzo ladne trzmieliny.
Kwiaty we włosach 00:38, 12 lut 2017

Do góry
Gonia tyle masz tych zdjęć, jakbyś miała hektary ogrodu. Siedzisz w tym ogrodzie i pstrykasz cały czas.
To jest ta sama szałwia na str. 20 co jest u mnie. Moja ma z 4 lata i tak jak juz pisałam po przekwitnięciu ją obcinam i znowu puszcza nowe listki i kwiaty nasyp jej nawozu na wiosnę może ruszy.
Ptasi gaj 00:23, 12 lut 2017

Do góry
Na zdjęciu duża sekwoja kilkuletnia przy kościele w Warszawie, tam piękny ogród w którym rosną azalie i rododendrony

Kwitnące skarpy 23:56, 11 lut 2017

Do góry
Pawel poczytam w internecie o tych krzakach co napisales u mnie na watku i porownam z metasekwoja.
U nas w 2016 r. Byl dosyc duzy mroz ok 25 stopni i wiatr wiec mogly przemarznac. Moje sa posadzone od zachodu na wydmuchowisku, moze jakby byly osloniete to by nie przemarzaly.
Widzialam u nas przy kosciele rosnie taka kilkuletnia mam jej zdjecie musze poszukac, jest posadzona w zaciszu - bardzo duza.

Nie czytalam, ale czy cedry do naszego klimatu sie nadaja?

Znalazłam zdjęcie tej sekwoi więc wklejam

Ptasi gaj 16:28, 11 lut 2017

Do góry
Witam Pawel. Pisalam juz wczesniej, szybko rosna ale potrafia przez zime zgubic to co uroslo w poprzednim roku. Ten w zeszlym roku 2016 zmarzl i musialam podcia bo galezie mial do samej ziemi byl bardzo ladny. Marzna i znowu nadrabiaja w lecie.
Mam dwa mniejsze za nim prowadze je obcinajac koncowki maja ksztalt wiekszych kul. Teraz tego nie widac, ale w lecie ladny efekt i jesienia.
Ptasi gaj 16:02, 11 lut 2017

Do góry
Odnosnie dereni odpiszę jak sie przygotuje na ich temat, bo tez mam faworytow.

A teraz troche śladow-tropow z dzialki dzisiaj mrozny wiatr ze wschodu. 6 bazantow chodzilo po dzialce, dokarmiaja sie sypie im pszenice i slonecznik, ale bardzo strachliwe.

Po prawej moja 5letnia sekwoja lysa w zimie rosna 4 w rzedzie. byl temat sekwoji wiec wstawiam posadze obok wiosna bluszcz zimozielony aby w zimie bylo zielono.

Ogród za grosze 10:15, 11 lut 2017

Do góry
Jak ogladałas moj watek to zauwaźylas jaka jest roznica zaledwie dwoch lat. Ostatnie moje wpisy to 2014 r. rosliny porosly raz takie.
Jak maja rosliny dobrze w ogrodzie to sie panosza czyli rosna.
Juz hamuje troche z nasadzeniami, tylko roze moga mnie skusic.
Powodzenia.

Oj tak, róże kuszą i to skutecznie . Są to kwiaty tak piękne, że nie sposób obronić się przed ich urokiem.
Różanka panująca tu nie jest groźną chorobą, ale zanim kupisz pierwszą różę poczytaj co piszą inni.

Mam dwie faworytki, b. zdrowe i kwitnące niezawodnie - Eden rose i Mme Knorr.
Ptasi gaj 00:20, 11 lut 2017
Do góry
Gonia mam jeszcze pomysly, juz wczesniej pisalam. Musze zagospodarowac lepiej gorke z bialymi dereniami i margaretkami, wrzosowisko do ladu doprowadzic konkretnie zrobic obwodki z kostki aby lepij kosic.
Pisze na tablecie wiec nie mam zdjec i pismo z bledami.

Też podobają mi się derenie ale one rosną chyba spore
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies