Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Gożdzikowa - wiejski ogród

Gożdzikowa - wiejski ogród

ElzbietaFranka 00:19, 09 mar 2017

Basia wczoraj zadałam sobie trudu i szukałam lilie. Byłam w Obi i kupiłam 3 szt. różnych lilii pełnych, ale jak to w tych supermarketach piszą tylko, że lilia azjatycka bez nazwy. Więc szukałam nazw i znalazłam.
Mam tyle różnych kartek przy komputerze, że zwariuję, zapisuję i potem szukam.
Znalazłam chyba niemiecką stronę int. i tam były takie lilie jak ty masz to są mieszańce azjatyckie, nie było tego twojego koloru ale były inne.
np. lilia "Vizija", Nakties Princese", "Marlene". Możne je kupić za euro przysyłają.

Jak chcesz to zobacz sobie. Ten wpis podam też na moim wątku niech ludziska zobaczą czym więcej tym lepiej.

Podaję stronę info@daylily-phlox.eu
MirellaB 02:53, 09 mar 2017

I temat lilii gigant powrócił
Widzisz pisałam Ci, że warto o niej wspomnieć.
Takie okazy to żadne nudy do oglądania, a z tego co przeczytałam to niektóre dziewczyny pierwszy raz ją widziały.
Powtórzę jeszcze, że to Królowa lilii 2016 na O
gobasia 10:55, 09 mar 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Basia wczoraj zadałam sobie trudu i szukałam lilie. Byłam w Obi i kupiłam 3 szt. różnych lilii pełnych, ale jak to w tych supermarketach piszą tylko, że lilia azjatycka bez nazwy. Więc szukałam nazw i znalazłam.
Mam tyle różnych kartek przy komputerze, że zwariuję, zapisuję i potem szukam.
Znalazłam chyba niemiecką stronę int. i tam były takie lilie jak ty masz to są mieszańce azjatyckie, nie było tego twojego koloru ale były inne.
np. lilia "Vizija", Nakties Princese", "Marlene". Możne je kupić za euro przysyłają.

Jak chcesz to zobacz sobie. Ten wpis podam też na moim wątku niech ludziska zobaczą czym więcej tym lepiej.

Podaję stronę info@daylily-phlox.eu

Twój trud Elu się opłacił...ja też szukalam ale mi się nie udało

jestem pewna na 99% ,że ta moja to Marlene jest też taka biało różowa

Ta dziewczyna co od niej dostałam cebulkę to mówila ,że jej babcia nazywa tą lilię maryjka to w sumie trochę podobnie..no nie?

Pisałam już u Ciebie Elu..Ze może grupowo byśmy wysłały jakieś zamówienie?

co wy na to?
ElzbietaFranka 11:49, 09 mar 2017

Basiu trzeba sie nad tym zastanowic nad sprowadzeniem.
Poprosze syna aby zadzwonil do nich.
W kazdym razie wiemy, ze gdzies juz mozna kupic te lilie i trzeba probowac sciagnac, ale czy sie uda aby jeszcze zakwitly w tym roku raczej nie.
Zebrac 50 ero rozsianych ogrodowniczek po Polsce to duze wezwanie.
Moim zdaniem trzeba jeszcze poczekac i zrobic rozeznanie w tym temacie.
Kazda z nas moze probowac.
Basiu jak masz troche czasu a chcialabys sie tym sprowadzeniem zajac to ja sie pisze.
Kokesz 12:17, 09 mar 2017

gobasia napisał(a)

Nie wiem Kasiu co to za lilia pewnie z azjatyckich .Podarowała mi 2 cebulki koleżanka mojej córki,widziałam też zdjecie w telefonie dużej kępki wyglądała niesamowicie.U mnie kwitła 1raz [55 kwiatków ] czekam z niecierpliwością co będzie w tym roku.Zauważyłam że wytwarza dużo cebulek przybyszowych ,więc będę się z chętnymi dzielić
Uwierz mi ,że na tej mojej foce wygląda znacznie gorzej [ tak jakoś blado] ,niż w realu

Witam
Dotarłam do Ciebie za sprawą tej przepięknej lilii, czy mogę się uśmiechnąć o wysłanie takich cebulek przybyszowych
Pozdrawiam
Renata
Nallar 12:22, 09 mar 2017

Dziewczyny, ta szkółka jest chyba na Litwie http://daylily-phlox.eu/pl/ tu można zobaczyć ofertę. www.vysniauskugeles.lt .
Nakties Princesė i Vizija tez ma tak dużo kwiecia.
Kokesz 12:25, 09 mar 2017

Pisałaś gdzieś wcześniej, że lilie orientalne mogą przemarzać nawet pod okryciem, więc wykopałam i wsadziłam do piwnicy.
Jakie było moje zdziwienie, gdy zobaczyłam taki wyciągnięty pęd wysoki na ok 40 cm
I teraz mam problem, ktoś mi radził żeby hartować na dworze i wsadzić do ziemi.
Nie wiem jak będą wyglądały latem.
Chyba następnym razem zostawię w ziemi ale nasypię na nie sporo ściółki
violka171 13:17, 09 mar 2017

Basieńko jakby ktoś zamawiał te lilie mutantki to ja poproszę 1 szt Nakties Princesė
gobasia 14:35, 09 mar 2017

Dziewczyny kochane ja nie zamówię ,bo w żaden sposób nie mogę dojść jak to zamówić ...za mało kumata jestem
a kupić bym kupila,chetnie

Są tam trzy takie...cenowo 5 - 4,5 i 3euro czyli za trzy sztuki 12,5eu to ponad 50zl +koszt wysylki

wysylają od 50 euro to trzeba by minimum 4 takie zestawy...(po 3 cebule)

Marlene (taką jak moja)znalazłam w szkółka Kielkowski...ale brak w ofercie..
lindsay80 14:49, 09 mar 2017

Zaglądam za sprawą tej pięknej lilii, rzeczywiście spektakularna ilość kwiatów.

Mi podobają się przede wszystkim odmiany azjatyckie i pełne i powiększam stale swoją kolekcję.
Wrzucę u siebie fotkę mojej ulubionej lilii, która również obficie kwitła w ubiegłym roku.