Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 11:38, 09 mar 2017

Jak czytalam na innym portalu, bo syn sie tez zainteresowal tymi liliami on trzyjezyczny. Kwiatostan tych lilii siega nawet do stu paczkow kwiatowych.
Wiesz, azjatycka, czy orientalna to to samo. Azjaci kochaja lilie i kazdy na swoj sposob je nazywa.
Wiadomo jak mieszana musiala przejsc szczepienia.
Kiedys czytalam, jak znajde to czasopismo w Polsce szczepil facet irysy, liliowce.
Genetyka nie ma granic. Mieszkam nie daleko gdzie Sggw ma swoje poletka doswiadczalne dyni. Jesienia czlowiek o glowe zachodzi takie mutanty.
Kokesz 11:40, 09 mar 2017

Witaj
Cudna ta lilia, wg mnie to na 100% odmiana Marlene, a Ty swoją gdzie kupiłaś?
Makao_J 11:42, 09 mar 2017

Och u Ciebie też zakupy lilii??
Normalnie tak mnie ciągnie by kupić że szok. Ledwo się powstrzymałam by nie wyjść z ogrodniczego z cebulami lilii. Takie piękne były że nawet córka mnie namawiała żeby wziąć.
gobasia 11:59, 09 mar 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Jak czytalam na innym portalu, bo syn sie tez zainteresowal tymi liliami on trzyjezyczny. Kwiatostan tych lilii siega nawet do stu paczkow kwiatowych.
Wiesz, azjatycka, czy orientalna to to samo. Azjaci kochaja lilie i kazdy na swoj sposob je nazywa.
Wiadomo jak mieszana musiala przejsc szczepienia.
Kiedys czytalam, jak znajde to czasopismo w Polsce szczepil facet irysy, liliowce.
Genetyka nie ma granic. Mieszkam nie daleko gdzie Sggw ma swoje poletka doswiadczalne dyni. Jesienia czlowiek o glowe zachodzi takie mutanty.

lilie azjatyckie i lilie orientalne to nie to samo ...

lilie azjatyckie kwitną od czerwca do lipca, nie pachną i dobrze zimują w gruncie i praktycznie rosną na każdym stanowisku i szybko sie rozmnażają

lilie orientalne kwitna w sierpniu,bardzo ładnie pachna ale słabo zimują ( trzeba je okrywać lub wykopywać) i też nie za bardzo lubią słońce....to może nie nornice a po prostu nie przeżyły zimy

mam od niedawna też OT czyli mieszańce orientalno-trąbkowe...podobno nieżle sobie radzą z zimowaniem..ale mam je za krótko więc wiele powiedzieć nie moge
ElzbietaFranka 12:01, 09 mar 2017

Lubie takie dyskusje, jestem w źywiole. Nie lubie pisanie o p.....ch.
Aniu kupilam pod wplywem lilii Gobasi. Chodzilam po obi i wiesz wszystko czlowiek oglada od lamp po taczki, farby itd. Czas jakos leci a oczy maja uczte.
ElzbietaFranka 12:13, 09 mar 2017

Gozdzikowa. Ja tak sie w to wszystko nie wglebialam. Basiu ty masz ta lilie i samo przez sie zajmowalas sie tym tematem i wiesz duzo o liliach. Ja jak juz pisalam przez przypadek mnie ten temat zainteresowal.

Dla mnie wszystko jedno orientalne, japonskie, chinskie, wszystko azjatyckie.
Sa to male roznice dla nas, tylko znawcy sie tym fascynuja.
Tak sie dzieje w roznych szkolkach, roz, liliowcow.

Musze juz konczyc poludnie. U nas rano bylo -3 rano, teraz 10 na plusie.
jolanka 12:35, 09 mar 2017

Ela chyba w tym samym czasie bylysmy w OBI i w A na Ursynowie Róże ogladalam a z klaczy kupilam jezowki
violka171 12:38, 09 mar 2017

gobasia napisał(a)
Elu ta moja to jest lilia azjatycka Marlene jestem pewna na 99 %

Wysylają tylko zamowienia od 50 euro...jakbyśmy zamówiły grupowo? może by się kilka chętnych znalazło

jak cos proszę mnie dopisać do listy na lilie te mutantki,może nazbieramy chetnych
Aurelllia 15:55, 09 mar 2017

Ja to lubię Ela te Twoje wywody Czasem zgryźliwe, ale zawsze interesujące Pozdrawiam a lilie śliczne Czytałam gdzieś, żeby nornice odstraszyć od cebulek, to trzeba posadzić w niedalekiej odległości od nich koronę cesarską, ona ma zapach czosnku i to je odstrasza na wiosnę fajnie kwitnie, a potem w lecie jak już zostaje sama cebula, to właśnie spełnia rolę odstraszacza w ziemi
ElzbietaFranka 16:42, 09 mar 2017

Aurelia nie zgryźliwe, tylko to co piszę tak myślę. Nie lubię wazeliny i lukrowania, jak mi się coś nie podoba to mówię wprost albo w ogóle.
Z tego co się zorientowałam jesteś młodą dziewczyną - studentką - czy się mylę?
Mamy na forum młodych chłopaków ogrodników Krzyśka, Piotrusia i wielu innych dziewczyny się kamuflują.

Jola a może rozmawiałyśmy ze sobą. Kręciła się jakaś kobitka i grzebała w tych pudełkach.
To jest właśnie fajne, że się prawie nie znamy osobiście a piszemy do siebie jak przyjaciółki na ogrodowisku.

Musimy zrobić jakieś spotkanie mazowieckie, w jakiejś knajpce, aby się z siebie pośmiać bo co nam zostało.
Na Śląsku się spotykają w Goczałkowicach to dlaczego my nie możemy, gdzieś jesienią.