Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 17:56, 27 mar 2020

Do góry
Jola_M napisał(a)
Jeszcze myślę nad rabatą cienistą-nie cienistą pod umbrami.. Pamiętasz Ewa jak mi pisałaś, że nie umiesz planować nasadzeń od linijki? no ja też nie... a co myślisz, jakbym zrobiła tam kontynuację tarasowej? czyli miskant, suchodrzew, aksamitki, lebiodki i szałwie? byłoby ok? to jest to miejsce:

zdjęcie jest z zeszłego roku - teraz rabata jest poszerzona aż przed umbry, chciałabym trochę zasłonić to ogrodzenie. A po lewej stronie jest tarasowa, dokładnie w tym miejscu, z którego cykałam to zdjęcie

Może zamiast miskanta proso? Żeby było trochę urozmaicenia Bo ogólnie to jestem za

Tam są czosnki? Uwielbiam czosnki. Mogłabym je sadzić wszędzie
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 17:55, 27 mar 2020

Do góry
olewcza

zaskoczona

a tymczasem starsza córcia sfociła mi motylka

Ogród bez reguł 17:54, 27 mar 2020

Do góry
Drzewa ruszają - listki jabłonek z dnia na dzień coraz większe

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 17:53, 27 mar 2020

Do góry
Jola_M napisał(a)
Ewcia, co może być nie tak z tymi moimi lawendami? Sypałam im trochę popiołu przez zimę i cały czas troszeczkę podsypuję, a one takie jakieś pousychane... nie wiem, jakoś nie mam ręki do lawend. Myślisz, że odbiją po ścięciu? Mogę im jeszcze jakoś pomóc?

Sorry, już jestem

One zimą są w cieniu? Moje w słońcu trochę lepiej wyglądają, ale tylko trochę. Zetnij je całkiem krótko, to odbiją. Najlepiej tak w kwietniu, po tych następnych przymrozkach. One drewnieją od dołu jak są starsze i dlatego potem przybierają taki trochę nieuczesany wygląd.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 17:44, 27 mar 2020

Do góry
A potem przyszła panna Kicia i zaczęło się przeglądanie mordki

groźna mina

z języczkiem

znudzona

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 17:40, 27 mar 2020

Do góry
Chwile przysiadłam na ławce

Potem w słonecznym japońcu
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 17:37, 27 mar 2020

Do góry
Witam!
Szukam pomocy przy ratowaniu mojej brzozy pożytecznej.
Czy to może być fytoftoroza? Drzewo rośnie od trzech lat na tym stanowisku i bardzo ładnie przyrasta, liście w zeszłym sezonie były zdrowe, bez uszkodzeń. Czy powinienem ściąć pień poniżej tych uszkodzeń? Jaki oprysk najlepiej zastosować?
Między brzozami 17:36, 27 mar 2020

Do góry
Wystartowały już piwonie i liliowce

irysy i ostróżki

A tak prezentuje się żywopłot z cisów sadzony jesienią. Czy już należy go przyciąć czy poczekać do połowy kwietnia, albo nie ciąć go w tym roku i dać mu się ukorzenić??

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 17:35, 27 mar 2020

Do góry
W między czasie patrzyłam co nowego się szykuje i tak - brzoskwinia tuż tuż...

ma mnóstwo kwiatów!

Brunnera

Rozkwitają powoli tez żonkile - trochę ich nasadziłam, do tygodnia bedzie pięknie
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 17:32, 27 mar 2020

Do góry
Najpierw został zrobiony szkielet drzwi
Osiedlowy ogródek 17:31, 27 mar 2020

Do góry

Między brzozami 17:30, 27 mar 2020

Do góry
Ja też zdecydowanie bardziej wolę wiosnę w kolorach

Przebiśniegi i krokusy już w zdecydowanej mniejszości ale jeszcze coś uchwyciłam

Hiacynty i pierwiosnki już się pokazują

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 17:26, 27 mar 2020

Do góry
Waclaw napisał(a)
Kasiu, uważaj z farbami. Zawarte w nich rozcieńczalniki w stężeniu mogą zaszkodzić.

Dlatego ciesze się że największe malowanie było na zewnątrz a nie w piwnicy, sporo tych metrów ma altana mimo ze nie taka wielka
Jest łagodnie rozjaśniona, ale rysunek drzewa został zachowany
Trzmielina - Euonymus 17:24, 27 mar 2020

Do góry
Moja trzmielina po zimie wygląda jak na zdjęciu. To normalne? Czy czegoś jej brakuje?

Wszystkiego po trochu 16:23, 27 mar 2020

Do góry
I takie ciekawostki

w zeszłym roku eM kupił nasiona trawy pampasowej, wysiałam ale traktowałam ją od niechcenia bo wiedziałam że musi zimować w garażu, a na to nie miałam ochoty, więc zostawiłam ją w doniczkach na dworze, niczym nie okrywając, a ona przezimowała i tak teraz wygląda, po przycięciu

druga niespodzianka to lewkonia, w zeszłym roku kwitła pojedynczymi kwiatkami, i wcale nie pachniała, zostawiłam ją w skrzyniach na zimę a ona też przezimowała, i nawet ma chyba pąki kwiatowe dziwne te roślinki

posiałam też ze dwa tyg temu rzodkiewkę , wytrzymała pod włókniną mroźne ostatnie dni

A żeby zakończyć ładnym zdjęciem to wstawiam hiacynta i skalnicę

Wszystkiego po trochu 16:09, 27 mar 2020

Do góry
Kindzia Kasiu, no ja okryłam ale mróz był dość silny i niestety mam zmrożone listki i pąki. Magnolię też zawinęłam

Ewa ciekawe jak u Ciebie? dały radę?

Sonka było dość mroźno, u nas nawet -6, niestety mimo okrycia są szkody, jakie? zobaczymy latem

Dziś popracowałam w domu i ogrodzie. Popikowałam roślinki wysiane, a w ogrodzie wysadziłam sałatę do skrzyń i przykrywam włókniną. Biedna blada z zimna, ale trudno
Skosiłam trawnik, nie mogłam już patrzeć na te górki i doliny, trochę lepiej teraz wygląda, jednak jeszcze czeka nas wertykulacja i zasilanie, ale to chyba dopiero po następnej fali zimna. Na jednym kawałku już porobiłam kanty, od razu piękniej się zrobiło.
Siedzę też i dzióbię chwasty w kostce, nienawidzę tej roboty

Tak teraz u mnie

przylaszczka jednak się wysiała, mam pełno maleńkich siewek dookoła

Jeszcze mam sporo sprzątania, zamiatania podjazdu, ścieżek, i pielenia kostki, moc chwastów i traw w niej wysiało się

Verbena bonariensis - werbena patagońska 14:37, 27 mar 2020

Do góry
Moja werbena zaczeła wschodzić po kilku dniach, siana na początku lutego i wygląda jak na zdjęciu poniżej. Czy przesadzać ją do wiekszych doniczek czy wytrzymają do maja?

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 13:38, 27 mar 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Rabata za domem.
Posłuchałam Asi Makadamii i będzie na szerokość tarasu plus rabaty przytarasowej

Aneta z Any ogród mały...ma hortensje z miskantami pod oknami.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=746

https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=2029
Pamiętajcie o ogrodach 13:32, 27 mar 2020

Do góry
Ewo chodzi mi o to, że jak idziesz na spacer po okolicy to musisz mieć słuchawki na uszach?, czy oni są aż takimi melomanami, że 20 minut nie wytrzymają?
Nie, jak z nimi rozmawiam, to oni po prostu są przyzwyczajeni do tego i często mi mówią, że to nie jest aż takie ważne co leci byle... leciało.
Ale oczywiście to jest ich sprawa.

No nic rabata zrobiona
Już na niej są orliki, kosaćce, kłosowce i rudbekie i jeszcze troche miejsca zostało.
Ale co by się nie nudzić machnąłem drugą rabatkę pod wysiewy

Migawki z ogródka 13:02, 27 mar 2020

Do góry

Psiuta pozdrawia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies