Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

ajka 21:34, 05 maj 2020

effka napisał(a)
Rodki po nawożeniu dolistnym bardzo się poprawiły, jeszcze kilka oprysków i będzie idealnie
Za to jestem strasznie rozczarowana carexami the Beatles, widzicie te liche, nieregularne kępki z przodu, to właśnie one. Chyba je wywalę i wsadzę coś ładniejszego, tylko co? Oczywiście najchętniej hakonki ale mam je już w wielu miejscach i nie chce być monotematyczna.

Mogę wiedzieć czym nawoziłaś rodki? Ja swoim w ze dwa tygodnie temu zafundowałam szczepionkę mikoryzową, mam nadzieję, że poprawią im się warunki.
Kim 21:37, 05 maj 2020

Doczytałam że masz buka Tricolor chciałam dopytać ,czy jesteś z niego zadowolona ?
Rozmyślałam nad nim przeraziło mnie jednak to że podobno rośnie szybko i jest dużym drzewem
Ewciu a może masz jakąś jego fotkę
eVka 21:43, 05 maj 2020

ajka napisał(a)

Mogę wiedzieć czym nawoziłaś rodki? Ja swoim w ze dwa tygodnie temu zafundowałam szczepionkę mikoryzową, mam nadzieję, że poprawią im się warunki.

Magiczną ogrodowiskową mieszanka Bogdzię z Rododendronowego ogrodu:
Nawozy płynne:
Florovit 2,5 ml
Pinivit 12,5 ml
Żelazo 10 ml
plus 10 l wody
I tym robić oprysk rododendronów kilka razy w odstępach tygodniowych aż do poprawy kondycji liści.
Czytałam o szczepionce mikoryzowej i powiem Ci, że nawet miałam ja dzisiaj w rękach w LM ale w końcu nie kupiłam. Ciekawa jestem czy działa.
eVka 21:55, 05 maj 2020

Kim napisał(a)
Doczytałam że masz buka Tricolor chciałam dopytać ,czy jesteś z niego zadowolona ?
Rozmyślałam nad nim przeraziło mnie jednak to że podobno rośnie szybko i jest dużym drzewem
Ewciu a może masz jakąś jego fotkę

Tak, on jest wielki docelowo, ja jestem nic zachwycona. Iwonka z ogrodu Wzgórze Chaosu ma już dorosły egzemplarz, poszukaj u niej fotek.
Bardzo mi się podoba, choć w zeszłym roku miał zdobniczkę bukowa i musiałam pryskać. Cudne ma te kolorowe listki i pokrój. W tym roku mocno go przycięłam.

Tu mój w zeszłym roku

kaz742011 21:56, 05 maj 2020

effka napisał(a)
Johanka, zmotywowałaś mnie do zewidencjonowania drzew w ogrodzie, a więc :
- 12 szt. brzóz Doorenbos
- 11 szt różnych sosen, nie licząc tych miniatur
- jodła ogromna na przedzie, plus jodła kaukaska maleństwo jeszcze
- 5 szt. świerków : świerk srebrny olbrzym na przedzie, świerk Conica i świerk syberyjski maluch plus dwa świerki zwykle
- dąb błotny Green Pillar
- 3 szt. wiązów holenderskich Wredei
- 3 szt. grabów, dwa Fastigiata i jeden Lucas
- 6 szt. śliw wiśniowych Pissardi
- wiśnia Kiku Shidare Zakura
- wiśnia Royal Burgundy
- buk Tricolor
- 3 szt. klonów palmowych Bloodgood, Nicholsonii i Atropurpureum
- klon Globosum, chyba to odmiana Gold
- 10 szt. choin kanadyjskich
- kilkadziesiąt szmaragdów i kilka brabantów

Kurcze, chyba rzeczywiście sporo...

Trochę tego nawymieniałaś . Jak się mieszczą to trzeba sadzić. Ja chciałabym mieć więcej drzew ale przy moim areale to nie ma gdzie upchać. Ostatnio tylko miłorzęba kupiłam, a w szkółkach tyle pięknych drzew było że aż żal...
eVka 22:02, 05 maj 2020

kaz742011 napisał(a)

Trochę tego nawymieniałaś . Jak się mieszczą to trzeba sadzić. Ja chciałabym mieć więcej drzew ale przy moim areale to nie ma gdzie upchać. Ostatnio tylko miłorzęba kupiłam, a w szkółkach tyle pięknych drzew było że aż żal...

No trochę, rzeczywiście... Ponad 60 drzew to trochę przegięcie. Kurcze coś czuję że za kilkanaście lat będę klęła na nie, gdzie ja miałam głowę jak je sadziłam No cóż, a ja ciągle szukam kolejnych... I chcę trawnik wycinać.
Aaa zapomniałam jeszcze o magnolii.
Kim 22:02, 05 maj 2020

Dzięki cudny jest muszę dobrze pomyśleć nad nim i zaglądne na Wzgórze Chaosu

Lista Twoich drzew w ogrodzie powala jak się wszystko rozbuja to będzie piękny busz
Pozdrowionka
Jola_M 22:05, 05 maj 2020

ale Ty jesteś szalona... pozytywnie szalona, ma się rozumieć
pozdrawiam!
eVka 22:09, 05 maj 2020

Kim napisał(a)
Dzięki cudny jest muszę dobrze pomyśleć nad nim i zaglądne na Wzgórze Chaosu

Lista Twoich drzew w ogrodzie powala jak się wszystko rozbuja to będzie piękny busz
Pozdrowionka

Ciekawa jestem jak będzie wyglądał w tym roku. U Iwonki zachwyca.

Marzę o tym buszu!
Buziaki!
eVka 22:11, 05 maj 2020

Jola_M napisał(a)
ale Ty jesteś szalona... pozytywnie szalona, ma się rozumieć
pozdrawiam!

Ehehe no tak, słyszałam nie raz taki komplement
Stuknięta zawsze uśmiechnięta
Pozdrawiam!