Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 13:25, 25 mar 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Ale masz krokusowisko! Ja mam posadzone w trawie i w tym roku mi jeden zakwitł . Ale i tak cud że żyją jak trawę się wertykuluje, nawozi i odchwaszcza.
Agatko!Kiedyś też wsadziłam w trawniku sporą ilość krokusów. Wielkokwiatowe były 2 sezony a botaniczne jeszcze gdzieniegdzie się wciąż pokazują. Niestety, chcąc mieć krokusy w trawniku powinniśmy się wstrzymać z jego koszeniem aż do momentu, gdy liście krokusów zaczynają zasychać (cebulka musi się odżywić na zapas). A my koszenie z reguły zaczynamy kwiecień/maj
I jeszcze kilka fotek bratkowych
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 13:16, 25 mar 2020

Do góry
Borbetka napisał(a)
Uwielbiam ten fiolet. Szkoda, że nie krokusy nie kwitną cały sezon .
Borbeto!
W ten fiolet krokusowy i bratki się wpisały idealnie. Będą cieszyć dłużej niż krokusy. Niestety po tych ostatnich przymrozkach i śniegu chyba już będą marnie wyglądać. Muszę dzisiaj sprawdzić. Słońce teraz cudne ale na termometrze raptem +3 i wietrzysko spore niestety

Bratkowe fiolety zatem zostawiam
W samym słońcu 13:15, 25 mar 2020

Do góry
Maleństwa się budzą, już sporo małych listków jest
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 13:11, 25 mar 2020

Do góry
mira napisał(a)
Cudne te fioletowe krokusy botaniczne, ciekawy ten irysek, a ciemierniki masz dorodne bardzo piękne.
Miro!
Cimierniki w tym roku już nareszcie widać Może to efekt ciepłej zimy a może pomogły rozsypywane latem i jesienią zmielone skorupki z jajek? Czytałam u Ciebie "instrukcję obsługi" ciemierników

Muszę się pochwalić, że jeszcze przed tym szaleństwem kupiłam bratki. Pewnie nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, ale ja jakąś fanką bratków nigdy nie byłam A nawet pamiętam, że kiedyś popełniłam faux pas na Twoim wątku pisząc, że nie przepadam za bratkami, bo one takie jakieś nieuporządkowane są
Będąc na lokalnym ryneczku tak mnie jakoś za serce chwyciły i kupiłam I nawet wtedy pomyślałam o Tobie
I w efekcie zagościły w donicach.
No i jak ich nie kochać?

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:09, 25 mar 2020

Do góry
Proszę o podpowiedź mam małą rabatę 2 x 2 m na froncie domu, pod oknem, tuż obok wejścia, wystawa południowo-zachodnia, tzw. "patelnia". Rosną tam czerwone róże rabatowe, które chciałabym zachować. Z jakich roślin mogę zrobić "plecki" dla róż i czym podsadzić je z dołu, aby rabata prezentowała się atrakcyjnie nawet w czasie, gdy róże nie kwitną. To bardzo reprezentacyjne miejsce, więc chciałabym żeby wyszło elegancko.
Obecne bukszpany formują się w kulki i pójdą na jakąś kulkową rabatę, a wrzośce chyba tu nie pasują...
Jeżówkowe-Love 13:07, 25 mar 2020

Do góry
GosiaZ napisał(a)
Asiu,
mam zapytanie (ja wciąż na temat twojej rabaty z hortensjami na którą nie mogę się napatrzeć) Moonlighty, Morning Lighty ( tak jak i seslerie, szałwie i jeszcze inne roślinki ale to na inną rabatkę) zamówione, mam nadzieję, że wkrótce mnie nawiedzi kurier. W jakiej rozstawie sadziłaś hortensje i miskanty ? Jaki odstęp pomiędzy nimi zostawłaś?
Jeszcze tam jeżówki docelowo będą ale tak trochę przed/ z boku hortensji.

I ogólnie co tam jeszcze na tej rabatce masz? Napisz proszę i daj odgapić .

Między hortensjami a miskantem jest metr odległości..z tym że miskant jest posadzony po skosie za hortkami na tzw.mijankę myślę ,że bezpieczniejsza odległość to 1,5m

Miskanty bardzo szybko się rozrastają i już widzę ,że muszę co nie co przesunąć

Na rabacie myśl przewodnia to tak : Wspomniane wcześniej Miskanty,hortensje, ,werbena patagońska pojawiająca się tu i ówdzie

Niższe piętro to krwawniki i rozchodniki

Turzyca ID wyleciała ,teraz w jej miejsce posadziłam Seslerie jesienną

A po prawej stronie tej rabaty króluje Gailardia ,jeżówki i drzewko Perełkowiec

W samym słońcu 12:56, 25 mar 2020

Do góry
Czy jest sens położyć tu pod brzoza odwrócona darń,posypać kora i poczekać aż się to przegryzie? Bo tak myślę że chciałbym tam coś posadzić,a tam prawie ziemi nie ma, korzenie są płytko

Ogród pod lasem 12:52, 25 mar 2020

Do góry
Proszę bardzo, dorzucam parę argumentów;D

Rozpoznawanie chorób i szkodników 12:41, 25 mar 2020

Do góry
Dzień dobry.
Mam młodą choinę kanadyjską ok. 170 cm. Zauważyłam usychającą gałązkę i osypujące się igły.
Najbardziej zaniepokoił mnie wygląd dolnej części pnia.
Sama nie potrafię określić czy to jest choroba grzybowa czy bakteryjna. Nie wiem jak zadziałać.
Profilaktycznie podlałam Previcurem a pień popędzlowałam preparatem z jodyny.

Proszę o poradę
Pozdrawiam

Małymi krokami-Ogród Wioli 12:36, 25 mar 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Aga dla ciebie fotki

Wiola dzięki! bardzo ładne sadzonki seslerii. A obok to zawilec? ma jakąś nazwę? Tak pytam w razie W
Ogród do odnowy 12:04, 25 mar 2020

Do góry
na pocieszenie

Ogród z wilkiem zamkn. 11:41, 25 mar 2020

Do góry
Magleska napisał(a)

Iwonka
chcesz fotek ziemi hihi
to proszę ,żeby nie było ,że nic nie zrobiłam

dzisiaj muszę leciutko ziemią przykryć nasionka ….wczoraj czekałam ,aż ziemia trochę siądzie
buziaki

Kochana na forum nie ma, że posiałam, dokumentacja musi być Teraz to czytelnik zadowolony bardzo
Podziwiam kochana za tę drobnicę. Mam nadzieję, że i do mnie kiedyś to przyjdzie. U ciebie warzwniak latał i latał ale w końcu w super miejscu wylądował. Coś czuję, że będzie perełeczka. I estetyczna i smaczna
Mój ogrodowy pamiętnik 11:40, 25 mar 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Drugi dereń w tym roku.

Zwariować można Piękny

a gdzie można zakupić takie cudowności ?
Daleki od ideału..... 11:36, 25 mar 2020

Do góry
agapant napisał(a)

Wspaniały widok Piękniusie
Ogród do odnowy 11:33, 25 mar 2020

Do góry
Paskudny mróz jak co roku szkody w ogrodzie czyni, część roślin się podniesie albo znowu odbije z korzenia. Bardzo szkoda mi tej paprotki

Paprotka, Asplenium trichomanes to Zanokcica skalna. Wytrzymała upały, suszę, pełne słońce. Jeszcze kilka dni temu przed przymrozkiem -10C nad ranem pieknie się trzymała

jej naprawdę mi szkoda
Ogród do odnowy 11:29, 25 mar 2020

Do góry
Ania111 napisał(a)

Gosiu
Przyladzczki cudowne

Szkoda ,że w tym targi nas ominą

Tak Aniu, wielka szkoda. Trzeba się tylko cieszyć tym co rozkwita teraz w ogrodzie

jagoda kamczacka, może będzie dużo jagód

wiąz camperdownii

część hiacyntów zaraz zacznie pachnieć

Ogród bez reguł 11:29, 25 mar 2020

Do góry

I może już wystarczy...
Ogród bez reguł 11:26, 25 mar 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)

Pięknie i jeszcze te promienie słońca super
Na zielonej... trawce :) 11:22, 25 mar 2020

Do góry
Iwonka napisał(a)
A czy kiedykolwiek przycinałaś swoje brzózki?

Tak, co roku styczeń/luty przez3 lata - moje były wysokie ale bardzo bardzo ażurowe - po kilka gałązek o takie:

Ogród bez reguł 11:19, 25 mar 2020

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies