Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Początki w Kruklandii 19:13, 23 paź 2012

Do góry
te rozplenice to chyba Diana ma, takie monstrualnie wielkie, a może to nawet i jedna jest
A może zamiast wyspy jakiegoś solitera - np. magnolia, róza krzaczasta, klon palmowy? wiosną możesz sadzić dookoła cebulowe na przykład.
Moje roślinki 10:28, 23 paź 2012

Do góry
Bożenko,mi też Magnolia przypadła do gustu.Lubię takie gazetki,zawsze człowiek czegoś nowego się dowie,podpatrzy jak wszystko wygląda u innych.Kiedyś kupowałam Mój Piękny Ogród,mam sporą kolekcję na strychu.Dostałam też od taty stos Działkowców z czasów kiedy rodzice mieli działkę,czyli z 90tych lat,też lubię je przeglądać.Niby stare,ale ciekawe
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:53, 22 paź 2012

Do góry
Aguś a gdzie Magnolia jeszcze doradza oprócz ciebie?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:36, 22 paź 2012

Do góry
Prywata mnie nie kole w oko, zapraszam wszystkich, aby tylko zgoda panowała

Ja też ciągle zaglądam w te wątki, gdzie Magnolia doradza. Nawet mam folder na pulpicie "Porady Magnolii". Najpierw pisałam ręcznie, ale za dużo się porobiło
Danusi porady też mam w innym folderze
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:32, 22 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
No właśnie Aga- z tymi odcieniami tak na 100 % nie wiadomo. Ale wg mnie 2 odmiany, nawet jak nie będą zgrane idealnie ze sobą odcieniami, nie zrobią zgrzytu.

Ewa wydaje mi się że te róże powtarzają kwitnienie kilka razy w sezonie, więc kiedys się spotkają.
Dobrze myślę?

Pocieszyłaś mnie Magnolio bo ja się niigdy nad porami kwitnienia nie zastanawiałam nie dość, że różne gatunki, odmiany, kolory to jeszcze pora kwitnienia. Oj jakie to trudne a roźe takie piękne
Kiedyś będzie tu pięknie ... 22:26, 22 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
2m?- może wytarguję na 170-180cm?
Zresztą wyjdzie w 'praniu'- sama powiesz stop jak zacznie być za wysoko.

A to jeszcze lepiej tańsze będą zobacz jaka skuteczna w negocjacjach jesteś
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:17, 22 paź 2012

Do góry
to jest myśl!- kup niedużo a jesienią dokupisz wytestowany zestaw.
Kiedyś będzie tu pięknie ... 22:15, 22 paź 2012

Do góry
2m?- może wytarguję na 170-180cm?
Zresztą wyjdzie w 'praniu'- sama powiesz stop jak zacznie być za wysoko.

Kiedyś będzie tu pięknie ... 22:12, 22 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Stożki świetne. Ja bardzo lubię takie mocne, wyraźne formy. Ale cały smaczek to dobra ich lokalizacja, zresztą jak ze wszystkim.
Marzenko, trzcinnik w pojedynkę- 1 szt nie powala. Ale w większej ilości już tak- przynajmniej na mnie robi wrażenie.

Magnolio chyba te graby do 2 m ciete w kostkę najbardziej do mnie przemawiaja bo mogą być ładne szybciutko
Pod starą jabłonią 22:09, 22 paź 2012

Do góry
Chciałam dokończyć malowanie dzisiaj, ale wróciłam zmęczona z pracy, a później robiliśmy z synem przetwory z jabłek
Magnolia, zdecyduje się chyba na Wiciokrzew - czytałam, że nie jest wymagający. Chciałabym stworzyć w koło domku coś w rodzaju gaju. Takie chwile jak ta na zdjęciu były sporadyczne w tym roku, ale za rok, może dwa.

Wiosną posadziłam bluszcz, który rósł wcześniej za płotem.

Może powinnam dokupić jeszcze z dwa albo trzy wiciokrzewy?

I posadzić koło belek? Dobry czy zły pomysł?
Kiedyś będzie tu pięknie ... 22:02, 22 paź 2012

Do góry
Stożki świetne. Ja bardzo lubię takie mocne, wyraźne formy. Ale cały smaczek to dobra ich lokalizacja, zresztą jak ze wszystkim.
Marzenko, trzcinnik w pojedynkę- 1 szt nie powala. Ale w większej ilości już tak- przynajmniej na mnie robi wrażenie.

Moje roślinki 21:42, 22 paź 2012

Do góry
Maju, u nas ciepło, ale już nie tak fajnie jak wczoraj. Też kupiłam dzisiaj Magnolię i jeszcze nie czytałam. Lubię czytać ogrodnicze pisma. Dużo ciekawych rzeczy można się dowiedzieć.Kupowałam Ogrody, ale już ich nie ma. Magnolia też ciekawa.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:09, 22 paź 2012

Do góry
No właśnie Aga- z tymi odcieniami tak na 100 % nie wiadomo. Ale wg mnie 2 odmiany, nawet jak nie będą zgrane idealnie ze sobą odcieniami, nie zrobią zgrzytu.

Ewa wydaje mi się że te róże powtarzają kwitnienie kilka razy w sezonie, więc kiedys się spotkają.
Dobrze myślę?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:05, 22 paź 2012

Do góry
madlen napisał(a)
Witam cię Magnolio , miło Ci " widzieć " ,cały czas przygotowuję się do utworzenia mojego ogrodu wg. Twojego wspaniałego projektu. poprawiłam wg. niego moją znielubioną kiedyś rabatę z bzami i tujami - teraz po zastosowaniu Twoich rad bardziej mi się podoba , reszta czeka z realizacją ( częściowo sprawy finansowe ale niestety bardziej zdrowotne mojego M )Projekt w każdym bądż razie czeka - miło że znajdujesz czas i się udzielasz na forum , powodzenia

Ps. Agniecho 973 przepraszam za prywatę ale b. się ucieszyłam kiedy zobaczyłam wpis wspaniałej Magnoli - mogę z czystym sumieniem polecić ją i jej wiedzę osobom , które mają pustkę w głowie odnośnie ogrodu - jest przemiłą projektantką - polecam

dzięki Madlen, miło mi bardzo.
Trzymam za Was kciuki.
Pokaż czasem jak Ci wyszła praca w ogrodzie
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:42, 22 paź 2012

Do góry
Tak, te napewno bardzo pasują.
Wiesz, ja w różach nie czuję się mocna.
Wydaje mi się że pasują , tak na oko te które wybrałaś.
I ładne są bardzo.
Chyba najlepiej sadzić róże jesienią jeśli się nie mylę
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:37, 22 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
pomysł dobry, można tak zrobić.
Popatrz w terenie- jeśli w odbiorze rabata z magnolia jest blisko tarasu, to może do Mariiteresy dodaj nawet jako mały akcent ze 2 szt Baronnessy. Nie będziemy ściśle wiązać ze sobą tych rabat, ale takie lekkie nawiązania byłyby fajne.

Magnolio, a wg Ciebie które róże pasują do siebie, a które nie. Ty przecież więcej widzisz niż ja. Bo ta Baronesse pasuje jak ulał do Mariiteresy, prawda?
Ech, może ja odpuszczę jeszcze te róże do wiosny. Napaliłam się, ale chyba bez sensu.

A, linka już poprawiłam w swoim poście. Dzięki.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 16:59, 22 paź 2012

Do góry
pomysł dobry, można tak zrobić.
Popatrz w terenie- jeśli w odbiorze rabata z magnolia jest blisko tarasu, to może do Mariiteresy dodaj nawet jako mały akcent ze 2 szt Baronnessy. Nie będziemy ściśle wiązać ze sobą tych rabat, ale takie lekkie nawiązania byłyby fajne.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 16:53, 22 paź 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Fajnie, takie postępy cieszą. U nas też są plany na wiaty, za garażem, żeby pozbyć się tych szpetnych w każdym kątku, ale musimy się zorientować co można bez pozwoleń, a co należy z pozwoleniem. Już trzeci rok się zabieramy, ale ciągle coś. Tak samo z tarasem, ale kiedyś w końcu się doczekam.

Magnolio, ja mam cały czas problem z zamówieniem róż. Tzn. jeszcze nie zdecydowałam się kliknąć. Nie chcę ciągle Cię o wszystko pytać, bo już masz mnie dość, ale jednak nie umiem podjąć decyzji sama. Już się decyduję i nagle myślę, nie to nie zgra się z tym czy z tamtym. Szkoda mi "spsuć" moimi pomysłami to co już powstało dzięki Tobie.
Dużo dylematów, a czasu mało na pisanie Na razie podpowiedz mi czy dobrze myślę tu. Te róże mają być blisko siebie. Tak jak pisałaś przydałaby się większa jednorodność. Chcę z jednej zrezygnować. Twierdzę, że Mariatheresia najmniej pasuje do pozostałych ze względu na mocno falowane płatki. Co Ty na to? Z drugiej strony szkoda mi jej bo piszą, że zdrowa i ładna w odbiorze. Może na tą półkolistą rabatę by pasowała, tą gdzie ma być magnolia? Cholewka, przynudzam tymi różami, ale jak zamawiam wszystkie, które chcę, to mi wychodzi 450 zł. Jak tylko kilka, to bez sensu płacić za przesyłkę.
http://www.floribunda.pl/queen-of-sweden-austiger-id-167.html
http://www.floribunda.pl/mariatheresia-id-148.html
http://www.floribunda.pl/baronesse-id-138.html
http://www.floribunda.pl/natasha-richardson-id-199.html

Poprawiłam pierwszy link , bo się nie otwierał
Ania i róże i cała reszta :) 16:45, 22 paź 2012

Do góry
pokażę Wam moją owieczkę- ja je baardzo lubię ( teraz wsadziłam kilka do donic, jako zimową dekorcję- zobaczymy czy się sprawdzą)

Tylko co ok 3 lata warto ja wyjąć i podzielić , bo jak jest stara to dziura jej się robi w środku. Na wiosnę wyczesać ze starych liści, albo nawet ściąć krótko. I najlepiej nie dać jej kwitnąć, ściąć kłosy- wtedy jest ślicznie zielona, nie podsycha. Sadź ją rzadko- co 40 cm, bo inaczej nie widać jakie ma ładne kępy.

Białe to floksy, zapomniałam.
Aniu , generalnie to podwójne rzędy, ale mogą być miejsca gdzie jest grubiej, bardziej operuj plamami niż rzędami.
Kostrzewy ułóż sobie tak żeby było ładnie, może 6szt obok siebie, może 8-9 .
Owies - jak poukładasz, to poprzymierzaj go, czy nie może gdzieś być jako akcent, czy ozdoba. Nawet na brzegu kostrzew, jako kontrast-ale sprawdź czy nie gryzą się faktura, miękkością
( nie zestawiałam nigdy tak)
Co z drzewami w przyszłości? 15:18, 22 paź 2012

Do góry
I obiecane drzewa liściaste;
1. magnolia parasolowata

2. ambrowiec 3. śliwowiśnia

4. tulipanowiec 5.klon
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies