Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » A miało być tak pięknie....

A miało być tak pięknie....

Rench 12:52, 05 sty 2013

Muszę te kamyki zastąpić roślinami,myślałam nad lawendą,bo jest po drugiej stronie,ale czy ona nie zagłuszy tych bukszpanków ?
magnolia 19:12, 05 sty 2013

nie wiem czy początkowo lawenda nie będzie Cię wnerwiać podczas kwitnienia, bo bukszpany będą w niej ginąć. jak urosną będzie ok. ale to potrwa jednak.
ja bym jednak wsadziła tam coś niższego.
moje propozycje:
- niskie trawki- np kostrzewa owcza ( szybki efekt, zimozielona, nie daj jej kwitnąć), albo kostrzewa niedźwiedzie futro ( co kila sezonów trzeba ja dzielić bo łysieje a to jest dość trudne)
-niskie trawki- sesleria skalna- fajnie kwitnie wiosną, ale jest ciut sinawa, nie pasuje idealnie do bukszpanu kolorem, ale to nie razi. Tak samo kostrzewa sina
- jakiś carex- np carex morrovi 'Variegata' ( nie może mieć bardzo sucho), carex buchanani bronze form ( śliczną ale nie wszyscy lubia brązowe i poczytaj jak zniosły zimę wiosną bo są dośc nowe), tak samo z carex 'Frosted Curls . może być też jakiś inny carex- the Beatles, carex. ornitopoda 'Variegata'
- ostnica 'Pony Tails'- jest bardzo delikatna, do 40 cm, więc spora, ale tak zwiewna że bukszpan będzie w niej widać .Może wygniwać zimą, ale bardzo się sieje więc nasadzenia łatwo podtrzymać z samosiejek
- oregano 'Compactum- tez szybki efekt, zima jest dość brzydkie, wtedy trzeba ściąć nisko, pięknie pachnie. Może też być macierzanka cytrynowa
- bodziszki- no czerwony ( taka nazwa, a jest różowy), albo kantabryjski 'Biokovo' czy 'Karmina'- świetne są
-zawilec wielkokwiatowy- wiosną kwitnie- wtedy będzie jak bukszpan, ale jednak krótko i nie tak gęsto go zasłaniał, potem ładne listki
-jakieś żurawki do słońca- zielone, stare odmiany, albo Palace Purple, albo inna sprawdzona ( pogrzeb na forum w odmianach)
- irga dammera 'Major' lub 'Eicholtz'
- malutkie sadzonki bukszpanu- wtedy robisz z nich niski dywan a kule bukszpanu wystają z nich. Wygląda to super.

Mala_Mi 09:53, 06 sty 2013

Magnolia jest niesamowita
A z lawendą u nas Renatko jest kiepsko, bo za zimno.. i dłuuugo jest brzydka.. zanim nie odbije i dużo jej potrafi wymarznąć... a to reprezentacyjne miejsce
Rench 23:01, 07 sty 2013

Dziękuję Magnolio,teraz dopiero mam problem Obstawiam za trawkami, ale nie wiem w jakiej odległości się sadzi np corexy.
Z moich wstępnych obliszeń muszę kupić conajmniej 35 szt
Aniu dzięki za informację ,nie mam doświadczenia z lawendą,posadziłam ją pierwszy raz w jesieni,
na wiosnę się okaże co zostanie
magnolia 08:33, 08 sty 2013

carex m. Variegata rośnie dość szybko, więc nawet jak kupisz mniej, to szybko rozmnożysz.Tylko jeśli tam słonecznie i sucho to odpuść, bo ona w słońcu musi mieć więcej wilgoci.
Sesleria i kostrzewa tez b szybko rozmnożysz
Trawy sadź co 40 cm, c. Ornitopoda 'Variegata' gęściej, co 30 cm.
Kostrzewę owczą nawet rzadziej możesz- co 45 cm.

Kostrzewy owcze mogę Ci wysłać wiosną
magnolia 08:34, 08 sty 2013

dubel
Rench 12:17, 08 sty 2013

Tam jest patelnia niestety, jeśli kostrzewa owcza wytrzyma ,to ją nasadzę ?
Kostrzewę się ścina na wiosnę,czy tylko zeschłe źdzbła wyrywa?

Jeśli masz Magnolio kostrzewę w nadmiarze,to bardzo proszę,nie wiem czym ja mogę się zrewanżować?
Chyba że potrzebujesz jeszcze Trojeść rozesłaną .
Dziękuję za już

Mala_Mi 12:57, 08 sty 2013

Bendą tafki
Rench 13:02, 08 sty 2013

Bendom,bendom trafki tylko teraz się zastanawiam,jak te bukszpany będę strzygła w kulki,jesli je schowam w trawkach Chyba się w pelerynkę muszę zaopatrzyć jeszcze
Milka 17:07, 08 sty 2013

I proszę, problem rozwiązany...nasza Magnolia jest niesamowita