nie wiem czy początkowo lawenda nie będzie Cię wnerwiać podczas kwitnienia, bo bukszpany będą w niej ginąć. jak urosną będzie ok. ale to potrwa jednak.
ja bym jednak wsadziła tam coś niższego.
moje propozycje:
- niskie trawki- np kostrzewa owcza ( szybki efekt, zimozielona, nie daj jej kwitnąć), albo kostrzewa niedźwiedzie futro ( co kila sezonów trzeba ja dzielić bo łysieje a to jest dość trudne)
-niskie trawki- sesleria skalna- fajnie kwitnie wiosną, ale jest ciut sinawa, nie pasuje idealnie do bukszpanu kolorem, ale to nie razi. Tak samo kostrzewa sina
- jakiś carex- np carex morrovi 'Variegata' ( nie może mieć bardzo sucho), carex buchanani bronze form ( śliczną ale nie wszyscy lubia brązowe i poczytaj jak zniosły zimę wiosną bo są dośc nowe), tak samo z carex 'Frosted Curls . może być też jakiś inny carex- the Beatles, carex. ornitopoda 'Variegata'
- ostnica 'Pony Tails'- jest bardzo delikatna, do 40 cm, więc spora, ale tak zwiewna że bukszpan będzie w niej widać .Może wygniwać zimą, ale bardzo się sieje więc nasadzenia łatwo podtrzymać z samosiejek
- oregano 'Compactum- tez szybki efekt, zima jest dość brzydkie, wtedy trzeba ściąć nisko, pięknie pachnie. Może też być macierzanka cytrynowa
- bodziszki- no czerwony ( taka nazwa, a jest różowy), albo kantabryjski 'Biokovo' czy 'Karmina'- świetne są
-zawilec wielkokwiatowy- wiosną kwitnie- wtedy będzie jak bukszpan, ale jednak krótko i nie tak gęsto go zasłaniał, potem ładne listki
-jakieś żurawki do słońca- zielone, stare odmiany, albo Palace Purple, albo inna sprawdzona ( pogrzeb na forum w odmianach)
- irga dammera 'Major' lub 'Eicholtz'
- malutkie sadzonki bukszpanu- wtedy robisz z nich niski dywan a kule bukszpanu wystają z nich. Wygląda to super.