Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Basi i Romka 20:46, 17 sty 2026

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Ostatnio natrafiłam przypadkiem na taki sposób na dostęp do wody dla ptaków. Doniczka ze zniczem, dystanse i pokrywka, do której nalewa się wodę. Nie testowałam jeszcze, ale ciekawe czy by to się sprawdziło. W sobotę ma być u nas w nocy -13 stopni.

Trochę za dużo komplikacji. Trudno jest uzyskać na tyle stabilną konstrukcję, żeby zabezpieczyć całość przed przewróceniem. Ogień+ zwierzęta to zbyt ryzykowny duet.
Coś mi się zdaje, że ptaki potrafią wykorzystać śnieg jako źródło wody. Sama pamiętam, że zdarzało mi się zjadać śniegowe kule.
Metamorfozy ogrodowe 18:53, 17 sty 2026

Do góry
Sylwio Na efekty chyba trzeba poczekać do przyszłego roku. Tymczasem pomiędzy seslerie przesadziłam kukliki odmianowe, kocimiętki Purrsian Blue, trochę cebulowych, sadzonki palczatek.
Kompozycyjnie jeszcze do ogarnięcia. Wcześniej myślałam o hakonechloa tutaj, wygrała sesleria. Hakone przed berberysami. Znajdę kilka zdjęć. Dodam, że dokończenie zakrętu i umocnienie brzegu nawierzchni nastąpiło w grudniu. Na ścieżce mam zamiar posiać trawę.
Jestem akurat na świeżo po zgłębieniu tematu "posting zero"

14.08.2025. Przesadziłam stąd mnóstwo kwitnących samosiewek werbeny patagońskiej.

25.10.2025

21.11.2025

19.12.2025

Za drzwiami do ogrodu... 18:52, 17 sty 2026

Do góry
Margo2 napisał(a)
Te ośnieżone okna przypominają stare czasy, kiedy jeszcze były pojedyncze szyby i mrozy dużo większe niż teraz.
Moja babcia takie miała.
Ale wspomnienia
Podziwiam kwietne bukiety.
Jakos mi zawsze szkoda zrywać kwiaty do wazonu, zawsze mi ich mało w ogrodzie

Ostatnio mróz , czy śnieg na oknach to rzadkość, ale tej zimy mróz pomalował mi okna w domku gospodarczym.

Za drzwiami do ogrodu... 18:37, 17 sty 2026

Do góry
Kordina napisał(a)
Aniu, ach ten Twój artystyczny zmysł dzięki za życzenia. Tobie również niech się szczęści, dobrze wiedzie i zdrowi

Dziękuję Bożenko!
Zapraszam na dietetyczne deserki ( lody, czy muffinki, zależy od wyobraźni)

Za drzwiami do ogrodu... 18:33, 17 sty 2026

Do góry
ewsyg napisał(a)
Aniu, u Ciebie, to mi się wszystko podoba.

Miło mi!
Ogród w malinówkach 17:01, 17 sty 2026

Do góry
2. Rabata między tarasami. Tutaj drobne poprawki, bo zarówno mi, jak i innym domownikom nie leży ta asymeria.

Zabrał bym stąd jeżówki, bo średnio sobie tu radziły i latem wyglądały smętnie. A tutaj linii kropelkowej nigdy nie będzie.

Po prawej stronie dosadził bym 2 miskanty, wtedy było by symetrycznie. Na środku, między miskantami wysadził bym jedną szałwię i mam miejsce na coś nowego.

Propozycje:
Iglak kolumnowy - jeszcze nie wiem jaki gatunek i odmiana, ale coś wąskiego i karłowego. Akcent zimozielony i trochę jakby przesłona rynien.
Klon palmowy Atropurpureum - mam go z tyłu ogrodu w donicy. Mocno się zastanawiam, czy bordo tutaj pasuje? Byłby kontrast dla limonkowych turzyc. Stanowisko raczej dobre, bo zasłonięty od zachodu przez dom (wiatr wieje najczęściej z zachodu) i słońce od rana do godz. 15-16.
Klon palmowy w ciekawej odmianie - to alternatywa dla bordowego klona. Napatrzyłem się na klony na forum i na pewno coś bym wybrał. Nawet coś limonkowego by pasowało.

A może klon palmowy tutaj w ogóle nie pasuje? Czy nie za ciasno, bo szerokość rabaty około 4,7 m?

Możesz ktoś ma lepsze propozycje?

Stęskniłem się za Wami i za ruchem na forum. Zapraszam do rozmów
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 16:46, 17 sty 2026

Do góry

Ogród w malinówkach 16:39, 17 sty 2026

Do góry
Hejo Na wiosnę zamierzam trochę roślin poprzesadzać, więc to dobry czas na planowanie

1. Rabata z boku domu - jest mocno przytłoczona przez kępy rozplenic Moudry.

W tle mam tu 3 wiśnie Amanogawy i hortensje bukietowe. Dalej wspomniane rozplenice i irysy syberyjskie. Przy chodniku limonkowe turzyce, bo miały nawiązywać do rabaty między tarasami.

Wylatuje prawie na pewno drugi rząd rozplenic i turzyce. Myślę by kępy irysów pogrupować koło wiśni i dołożyć jednak różowe jeżówki (jesienny duet z rozplenicami). Zostaje miejsce na zachcianki i coś fajnego bliżej chodnika

Moje propozycje:
Czosnek Millenium - jako obwódka, sadzony grupkami, podobno długo kwitnie. Jednak trochę później niż wiosną, co tutaj jest wadą.
Kuklik szkarłatny - również wypełnienie rabaty od brzegu, fajny akcent wiosenny. Kolor różowy lub fioletowy.
Szałwia okręgowa Purple Rain - ciekawa i długokwitnąca bylina, polecana na forum i bardzo w moim guście.

Piszcie co myślicie, czy może wybrać nawet 2 byliny. Może ktoś ma inną propozycję?
Metamorfozy ogrodowe 14:46, 17 sty 2026

Do góry
Posadziłam seslerię podzieloną z matecznika. To jedyne miejsce, gdzie uzyskałam przepuszczalne podłoże i ekspozycję seslerii "pod słońce". Zrywanie kostki, czyszczenie, układanie. przesunięcie koła- inny kąt docinania kostki.

Idąc za ciosem zlikwidowałam pasek trawnika przed berberysami.

Wrzesień 2025
Metamorfozy ogrodowe 14:39, 17 sty 2026

Do góry
Konieczna wymiana zbitej gliny

Poszerzanie podjązdu. Dodatkowa trudność- konieczność przesunięcia koła, żeby jego środek przypadał na granicę z rabatą. (10.06.2025)

Skąd wziąć lepszą ziemię do wymieszania z tą z worków- z altanki, gdzie wyburzono posadzkę ( plus duża ilość wapna plus piasek)

Przed wymieszaniem (11.06.2025)

Metamorfozy ogrodowe 14:21, 17 sty 2026

Do góry
Uzyskane otulenie drzew roślinnością jest bardzo przyjazne w odbiorze Z czasem będzie coraz ciekawiej.

Długo szukałam zdjęcia, które obrazuje mój pomysł na zmianę w dorosłym ogrodzie.
Właściwie w jego dwudziestoletniej części. W kompozycjach z trawami w roli głównej 13 września 2021 powiedziałam o zamiarze zmian. Ale jak to z planami bywa... Był moment, że zrezygnowałam.
W czerwcu ub. roku zapadła decyzja: działamy. Poniższe zdjęcie obrazuje ideę: zamknąć rabatą największe koło ułożone z kostki. Tu wydeptany śnieg (2022)

Tu trawa koszona na kształt przyszłej rabaty (2021).

Cel główny: poszerzenie podjazdu do garażu- od pewnego czasu trawa była przygniatana kołami. Tu wyznaczanie okręgu do usuwania darni (maj 2025)

Decyzja, że jednak całą darń należy usunąć i to nie ręcznie jak poprzednim razem, potem wyznaczyć rabatę (czerwiec 2025)
Ogród Basi i Romka 13:53, 17 sty 2026

Do góry
A dziś oczko wygląda tak, jeszcze jest przerębel, ale coraz mniejszy.
A w stołówce dwa dzięcioły.
Rano były dwa takie ptaki, wielkości kosa, brzuszek delikatnie rudy, to zieby? Zdjęcia słabe, bo trochę daleko były, zajadały jabłka, aronię , kos je trochę przyganiał
To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:44, 17 sty 2026

Do góry
A u nas bialo. Do lata nie stopnieje

Zmrozone brzozy wygladaja przepieknie.

Ogród Basi i Romka 13:44, 17 sty 2026

Do góry

Ostatnio natrafiłam przypadkiem na taki sposób na dostęp do wody dla ptaków. Doniczka ze zniczem, dystanse i pokrywka, do której nalewa się wodę. Nie testowałam jeszcze, ale ciekawe czy by to się sprawdziło. W sobotę ma być u nas w nocy -13 stopni.

Myślę, że by się sprawdziło. Ja trochę bałabym sie o naszą ciekawską Azę, napewno by tm zaglądała. Na noc, na przerębel w oczku kładziemy styropian. Jak był położony pierwszy raz, musiała sprawdzić co to. Rano patrzę, a tam przerębel jeszcze raz taki duży, obok styropianu. A na śniegu, na lodzie, obok, jej ślady. Musiała tam zaglądać i wpadła przednimi łapami lub jedną. Dobrze, że nic jej się nie stało. Nawet nie zauważyliśmy tego momentu, kiedy, bo była sucha, nie pomoczyła się.
Ogród z koniczynką 13:30, 17 sty 2026

Do góry

Z każdej strony oblodziło nas, ślizgawka na maxa. Na fotce widać o ile ulica jest wyżej domu, spadek wjazdu północny i nawet przy grzejącym słoneczku promienie zamiast roztapiać lód, to ślizgają się po nim. Przy próbie wyjazdu auto stanęło w poprzek i był wielki kłopot, by wyjść z tego cało. Piachu nasypane "tony", ale zamarznięty razem z lodem, opony zimowe nówki, nie dały rady, a zapowiadają jaszcze większe mrozy, więc będzie kicha. Kiedyś sypnęliśmy soli, tylko na swój kłopot, bo posypała się górna warstwa betonowego wjazdu.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 11:54, 17 sty 2026

Do góry
Świerki serbskie

Ptasi gaj 10:16, 17 sty 2026

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Wszystkim którzy mi dobrze życzą w tym roku bardzo dziekuje.

Dzisiaj w czasie spaceru wstąpiłam do Biedronki i kupiłam 6 szt ciemiernikow białych po 12.99 zł. Bardzo ładne.

[img
size=271x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/263/2636759/original.jpg[/img]

I zimowe

U nas też są białe ciemierniki, ale koleżanka dala mi ładną, dużą sadzonkę, więc nie kupiłam. Zapoluję na te odmianowe.
Za drzwiami do ogrodu... 10:10, 17 sty 2026

Do góry
anpi napisał(a)

W tym roku jeszcze pokusiłam się na różowo biały zestaw. Zobaczymy jak wyjdzie. Dałam też kilka tulipanów pomiędzy hiacynty. To pierwsza warswa od dołu. Potem żonkile, przeważnie białe. Kilka czosnków.Kolejna, to puszkinie, cebulice, szafirki. I na samej górze krokusy.
Każdą warstwę przysypywałam ziemią.
Lazanie robiłam dopiero 20 grudnia, niektóre cebulki już do tej pory skiełkowały w opakowaniach!
Donice postawiłam w tunelu. Są teraz dodatkowo okryte włókninami.

Bardzo ładny zestaw. Chętnie wpadnę wiosną na te widoki. Nigdy nie sadziłam tak cebul. Zobaczę jak to będzie wyglądało u Ciebie
Za drzwiami do ogrodu... 23:11, 16 sty 2026

Do góry
Dorota321 napisał(a)
Zimowe fotki bardzo fajne, cieszą ciemierniki i inne znalezione. Bardzo spodobała mi się omszona misa i kula, aż zaczęłam żałować, że swoją tak na wiosnę szorowałam.

Teraz wszystko pod grubą warstwą śniegu. Wszechobecna biel, chyba jeszcze potrwa trochę!
Za drzwiami do ogrodu... 22:59, 16 sty 2026

Do góry
Zestaw lazaniowy zacytowany przez Mirkę dobrany świetnie pod względem kolorystycznym. Zachwycam się.

W tym roku jeszcze pokusiłam się na różowo biały zestaw. Zobaczymy jak wyjdzie. Dałam też kilka tulipanów pomiędzy hiacynty. To pierwsza warswa od dołu. Potem żonkile, przeważnie białe. Kilka czosnków.Kolejna, to puszkinie, cebulice, szafirki. I na samej górze krokusy.
Każdą warstwę przysypywałam ziemią.
Lazanie robiłam dopiero 20 grudnia, niektóre cebulki już do tej pory skiełkowały w opakowaniach!
Donice postawiłam w tunelu. Są teraz dodatkowo okryte włókninami.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies