Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

hankaandrus_44 20:07, 30 cze 2026

życzę deszczowych kropel.
Joku 21:29, 30 cze 2026

Dziękuję Haniu, oby się spełniło bo już znowu suszę mamy.
hankaandrus_44 16:14, 06 lip 2026

Jolu, a jak Twoja dopieszczana hortensja? Kwiaty już ma?

U mnie tylko ta co pod dachem zachowała wigor, a te w ogrodzie... na razie bez kwiatostanów. Ale taka ich uroda u mnie. Za to bukietowe już się rwą, do pokazu. W tym roku hortkom jeszcze nie robiłam fotek. Czekam do kwitnienia.
Joku 19:57, 06 lip 2026

Dopieszczona hortensja ma już za sobą swój najlepszy okres. Odwdzięczyła się mnóstwem kwiatów, już przekwita. Trochę zmaltretował ją upał, zwłaszcza liście. Tak teraz wygląda

hankaandrus_44 20:52, 06 lip 2026

Córka przyniosła mi hortensję z pracy. Dostała ją na urodziny, Niestety szybko przekwitła, i była w stopniu przedzawałowym. Zabrałam ją do ogrodu postawiłam w cieniu, na podstawkę dałam wodę z kilkoma granulkami nawozowymi dla hortensji. Kwiaty już musiałam usunąć, bo były czarne.

Po trzech dniach hortensja odżyła, liście zrobiły się prawie malachitowe. W tej chwili stoi w zwykłej wodzie, podlewam gdy nie ma deszczu, i za moment nie będę podlewać. Niech sama się troszczy o siebie.

Zauważyłam, że przy liściach zaczęły nabrzmiewać pączki, zadatki na nowe listki albo gałązki. Miałam ją już sadzić do nowej doniczki, ale jeszcze poczekam do sierpnia. Zobaczymy co się wykluje.

Twoja potrzebuje nawozu kwaśnego. Możesz podsypać takim do borówek, albo hortensji. Albo zwykłym azotowym zmieszanym z odrobiną siarki. Minimalnie. Może masz florowit. Najlepiej rozpuścić w wodzie. Po kilku podlaniach, liście zzielenieją bardziej. Ja bym kwiatów nie obcinała. Niechby została z nimi do wiosny. Czy masz zamiar ją wysadzać do ogrodu? Ona liście zgubi przy pierwszym przymrozku, ale kwiat niech zostanie taki ususzony do wiosny.
Ja swoje usuwałam w maju. Na zimę trzeba będzie ją okryć. I nie odkrywać za wcześnie.

Nie wiem czy pomogłam, Ty przecież jesteś specjalistką od ogrodu, dasz radę.
Margo2 23:05, 08 lip 2026

Jolu, dawno mnie nie było.
A ogród rozkwitł.
Widze, że w końcu oczko się pojawiło.
Kup rośliny wodne, bo chyba wstawiłaś coś ogrodowego?
Albo nie rozpoznałam.
Możesz wrzucić na dno kamienie.
Jak sztorm?
Nie wywiało Cię?
Basieksp 23:16, 08 lip 2026

Joku napisał(a)

Umknęło mi pytanie o balię. Balia jest ale jakoś nie budzi mojego entuzjazmu. Rośliny rosną w doniczkach, na razie totalna prowizorka więc na efekty estetyczne proszę nie zwracać uwagi . Ponieważ balia jest głębsza niż doniczki więc postawiłam je na innych doniczkach odwróconych do góry dnem, wymiary nieco się rozmijają . Rośnie mięta wodna, coś co prawdopodobnie jest potocznikiem, ma fajne podobne do paproci liście i jakaś trawa. Rośliny upolowałam na brzegach okolicznych strumyków podczas spacerów z kijkami. Roślinom chyba jest dobrze, przynajmniej na razie. Natomiast z wody robi się breja. Brakuje ewidentnie czegoś natleniającego.

Nie wiem czy i kiedy uda nam się w tym sezonie spotkać, ale mogę Ci przesłać trochę tego żabiścieku. On mocno mi się rozrósł, za chwilę będę miała go naprawdę za dużo. Jak nie przetrwa przesyłki, to straty nie będzie, naprawdę mam go już dużo.
Joku 17:42, 09 lip 2026

Haniu, podsypałam nawozem do hortensji. W tym roku powinno wystarczyć. Później albo przesadzę hortensje na rabatę (i niech się dzieje wola nieba ) albo będę kombinować z nawożeniem. Kwiatów nie będę obcinać, zostaną do wiosny. Teraz wypatrzyłam pojedyncze nowe pąki kwiatowe.
Twoja hortensja ma szanse na przeżycie, dobrze się nią opiekujesz.

Gosiu, mam w końcu oczko. Rośliny mam takie, które rosną w okolicznych strumykach (nie są pływającymi). Traktuję moje wyczyny jako eksperyment. Wykopane egzemplarze posadziłam w doniczkach w ziemię jaką miałam w domu, pamiętam że nie powinna być zbyt żyzna. Póki co roślinki zaczęły rosnąć, nie marnieją i woda w balii po deszczach zrobiła się przejrzysta. Co będzie dalej, się okaże.
Wiało przez ostatnie dość mocno, ale bywały gorsze wichury. Nawet prąd był cały czas.

Basiu napisałam PW .
Joku 17:48, 09 lip 2026

Na razie moja wanienka tak się prezentuje

LIDKA 21:59, 09 lip 2026

Fajne oczko i woda daje mikroklimat.