Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 11:24, 09 lip 2026

haha

to 145 tysięcy, kupa kasy ale ta działka mogłaby kosztować i 2 i 3x tyle, kwestia dobrego marketingu Z rzeczką na działce, sąsiadem tylko Lasy Państwowe, czysta okolica żadnych zakładów same lasy łąki i jeziora. 500m do stacji PKP, 50km nad morze, 800m nad jezioro i do wioski z lekarzem, szkołą, sklepami itp.

Będę kombinować z projektem indywidualnym chyba tym razem bo nie mogę znaleźć nic "gotowego" pasującego. Jeszcze dumam czy garażu nie wyekspediować jako osobny budynek (ale koszty!). A przede wszystkim - wypadałoby to najpierw kupić

Dziecko zdolne oczywiście po mamie buahahaha chociaż chemia jej nie poszła i na kierunek lekarski ma małe szanse. Może z odwołań jej się śliźnie, a jak nie to pójdzie na analitykę medyczną albo bioinformatykę medyczną (wczoraj na to składała papiery). Po pierwszym roku będzie mogła poprawić chemię i przepisać część przedmiotów i zacząć medycynę - jeśli tym razem się dostanie, albo zostać na tym co zacznie teraz z tych rezerwowych kierunków. Zobaczymy.

Jedzenie rośnie, wczoraj zmajstrowałam paczkę koleżance. I pani Ukrainka przyjechała. A reszta rośnie. Będę robić ogórki do słoików tylko musze je pomyć najpierw, chrzan i koper kupiłam bo mój koperek siany 2x ma 5cm i mszycę...
sylwia_slomc... 14:21, 09 lip 2026

Za Tobą nie ma szans nadążyć
Kontonaogrod 14:40, 09 lip 2026

Sylwia ależ nikt nie musi przecież

trzeba mieć plan, w przeciwnym razie skąd wiadomo w którym kierunku iść?

"Podziwiam" ludzi którym życie się "przydarza" i przelatuje przez palce. Życie mamy jedno. Czasu nam zostało coraz mniej. Jak dobrze pójdzie może jeszcze 30-40 wakacji przed nami, a potem wąchanie kwiatków od spodu
Juzia 15:21, 09 lip 2026

Czyli już pewne, że tu nie zostajesz po minięciu tych 5 lat?
Kontonaogrod 15:31, 09 lip 2026

Jedyne pewne to śmierć i podatki, podobno

Nie, chcę kupić hektar na Kaszubach (zakup ciągnie się od wiosny i póki co przez KOWR nie możemy przebrnąć a potem jeszcze Lady Państwowe i ich pierwokup). I zrobić pozwolenie na budowę. I tyle. I pewnie stan surowy, dociągnąć prąd, wywiercić studnię. I chyba tyle na razie. Niech sobie stoi, w stanie surowym nic mu się nie stanie.
Właśnie dostałam wycenę stanu surowego z keramzytobetonu, czytam o technologii, podoba mi się.
Ale jednak droga jest. Więc na razie w planie Silka.

Póki co tu mieszkamy. Za 2,5 roku mogę ten bałagan sprzedać buahahaha ale nie mam gdzie się przeprowadzić Zobaczymy też jak z nie-teściami będzie, 80+, bo też jest opcja taka że jak jednego z nich zabraknie to dom opieki dla drugiego wymagać będzie sprzedaży chałupki którą ma M odziedziczyć, więc żeby jej nie sprzedawać może tam pojedziemy. I M będzie zdalnie pracował opiekując się Matką lub Ojcem...

Cholera wie. Opcje są różne. Zawsze chciałam trochę popracować za granicą i pożyć a nie tylko jechać na wakacje. Podobno po Brexit w Anglii dzieje się coraz gorzej, ale czy takie wykładanie towaru w Tesco byłoby straszliwe? Ciekawe kiedy by mi się znudziło? Albo by mnie przerosło? I czy miałabym odwagę zwolnić się z pracy w której pracuję całe dorosłe życie, 22 lata? Z drugiej strony szef przechodzi na emeryturę za 1,5 roku, więc też różnie może być bo nie wiadomo kto stery przejmie...

Młoda po 2gim tygodniu InPostu i rzucania paczkami już wie że chciałaby w pracy jednak myśleć
Kontonaogrod 15:42, 09 lip 2026

Kontonaogrod 15:43, 09 lip 2026

Kontonaogrod 15:44, 09 lip 2026

Ziemniaczki se szklarni na obiad

Juzia 15:47, 09 lip 2026

W 2,5 roku to zdążysz chatę wykończyć na tych Kaszubach
I z twoją energią.... wątpię czy ten stan surowy postoi

Z tego co piszesz, to raczej tu nie zostaniecie. Za dużo innych kuszących opcji
Kontonaogrod 15:48, 09 lip 2026

haha

nie chcę mieć dwóch domów na raz. Za dużo do doglądania. Zwłaszcza niezamieszkały dom w lesie, 800m od najbliższych sąsiadów. 570km stąd

A dwa - nie mam kasy żeby wykończyć. Na stan surowy wystarczy - może.