Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Polon 21:52, 04 lip 2026

Nasiona Octopusa szukałam i kupiłam w końcu w połowie czerwca, zastanawiam się, czy nie wysiać jeszcze, może zdążą wyrosnąć.

Pomidory mam niby pooznaczane, ale czy dobrze?
Niektóre jakieś takie śmieszne jak krasnoludy , bo takie krępe, z grubymi liśćmi i grubą łodygą.

Marcin89 12:10, 05 lip 2026

Polon napisał(a)
Ja się absolutnie nie uchylam od przyjazdu

Ania - masz w tym roku Babciną Malinówkę? Kupiłam nasiona “gdzieś tam” i albo coś namieszałam albo mam pomyłkę. Jeśli masz, to zrób proszę fotę, nic pilnego, po prostu chcę porównać.

Ogórków mam w tym roku mało i odmiany też jakieś losowe. Zjadamy na bieżąco.
Jeśli dasz mi chwilę czasu, to odszukam na liście i w realu Starą Babciną Malinówkę, mam jeden krzaczek
Polon 13:48, 05 lip 2026

Marcin89 napisał(a)
Jeśli dasz mi chwilę czasu, to odszukam na liście i w realu Starą Babciną Malinówkę, mam jeden krzaczek

Marcin, byłoby super, bo to moje to ewidentnie na koktajlowe wygląda
Wstawię później fotkę u siebie
LIDKA 21:50, 06 lip 2026

Ania Twój warzywnik zawsze budził mój podziw. Ogród bardzo mi się podoba. Rabata podokienna super się prezentuje z kosaćcami. Ale aachachwyt to budzą pysznoglówki.
Powiedz o nich coś więcej. Dostałam jedna w prezencie i rozkwita i mi się bardzo podoba.
anuska2507 18:28, 09 lip 2026

A dziękuję pod oknem już królują hortensje

Pysznogłówki bardzo szybko się rozrastają. Swoje mam z kilku pędów, które dostałam od Ani - Ajki. Z tego co mówiła, to u niej na ciężkiej ziemi łapały mączniaka i w końcu się z nimi pożegnała. Chyba lepiej będą rosły na lekkiej glebie.
anuska2507 18:33, 09 lip 2026

W temacie warzywnika - moja mama posadziła w tunelu kupne sadzonki ogórków. Nie znam odmiany, ale podejrzewam, że to są ogórki partenokarpiczne, czyli nie zawiązujące nasion. Sprawdziliśmy już, że nie nadają się do kiszenia, ponieważ szybko robią się miękkie. I teraz pytanie, co można z nimi zrobić? Czy nadadzą się do konserwowania w occie na jakieś pikle? Trochę ich jest, nie przejemy wszystkich na surowo.

Polon 19:40, 09 lip 2026

Piękne hortensje, moje jeszcze absolutnie bez kwiatów, u sąsiada widzę właśnie takie jak Twoje - mnóstwo kwiatów, wielkie białe kule.

Ogórki - nie wiedziałam, że partenokarpiczne się nie nadają.

Wyślę Ci zaraz info o warsztatach z kiszenia , może akurat znajdziesz czas i coś się razem dowiemy
anuska2507 21:52, 10 lip 2026

Anabelki masz bez jeszcze kwiatów? To dziwne... chyba, że u Ciebie to bukietowe.

Tak pamiętałam ze studiów, że coś mówili o ogórkach partenokarpicznych. Internety podają sprzeczne informacje. Podobno są jakieś odmiany polecane do kiszenia, ale my widocznie nie trafiliśmy na taką. Wyczytałam, że nadają się na konserwowe, więc zrobiłam w zalewie octowej.

Dzięki za polecenie warsztatów ale w ich terminie pewnie bedziemy mieć żniwa. Na razie odpuszczę.
Polon 19:26, 06 sie 2026

Gdzie Ty się podziewasz?
Moje hortki to nie wiem co, bo z biedry, więc NN.

Ostatnio dla odmiany od kiszenia, zaliczyłam warsztaty z okulizacji . Liczę na sukces oczywiście .
anuska2507 09:01, 07 sie 2026

Chowam się przed upałami

Hortki z biedry, to pewnie jakieś bukietowe. Mam nadzieję, że już u Ciebie zakwitły. Moje bukietowe marne w tym roku. Mało wody i nawozów. Myślę nad przerobieniem kilku miejsc, bo niektore rośliny nie radzą sobie z suszą i słońcem.
Za to anabelki rosną jak szalone.

To chyba się u Ciebie podszkolę z okulizacji, bo niestety ominęłam te zajęcia na studiach