Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Karoliny 18:18, 12 mar 2020

Do góry

Oczywiście tylko poglądowo.
Szmaragdowy Zakątek 18:11, 12 mar 2020

Do góry
Nikita napisał(a)
A teraz relacja (ze specjalnymi pozdrowieniami dla Margarete..i dla Reni) relacja ogrodowiskowa…

W weekend nareszcie trochę po ogródkowałam. Pogoda taka sobie, ale już nie mogłam wytrzymać….
Zimy prawie nie było, więc „szmaragdowy” już dawno obudził się do życia. Ach to nasze ocieplenie…zwariowała ta natura…
Kilka godzin na działce i ogród zaczął nabierać powoli cech terenu ucywilizowanego.
Trawnik wygrabiony, hosty oczyszczone z zeszłorocznych liści, a wszystkie trawiszcze przycięte. Jak już rozszalałam się z sekatorem to przycięłam także hortensje, berberysy i krzewostan owocowy w minisadzie. Wymodelowałam czuprynkę platanowi, a i suchodrzew chiński przy okazji został podstrzyżony. Rododendrony podlane, a nawet dostały troszkę suplementu diety w postaci nawozu.

ciemiernik – kolorowa terapia na chłodne dni

Witam

Jakie cudne Ciemierniki
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:53, 12 mar 2020

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Termometr wskazywał dzisiaj 20 stopni, ale silny wiatr skutecznie mnie zniechęcił do działań na zewnątrz.

Każdego dnia w ogrodzie pojawia się coś nowego.

puszkinia

Siewki wierzb na sąsiednim ugorze już zaczynają pylić. Wierzba Iwa dopiero się do tego szykuje.

Kończą się przebiśniegi, ale w gotowości do kwitnienia jest runianka.

Witaj Haniu
Jakie piękne widoczki wiosenne u Ciebie
Super
Malutki pod lasem 17:48, 12 mar 2020

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Potyrałam dziś trochę
Niestety panowie za płotem też byli Poprzednia firma, która budowała nie pracowała w soboty, ci jak widać tak. Póki są nisko jest ok, bo mam tą siatkę na płocie, ale później będą mnie oglądać z rusztowań, no nic trzeba będzie przetrawić
Plus taki, że się dowiedziałam, że cała elewacja będzie jednolita, z takich cegiełko-kamieni, zrobiłam fotkę jak już pojechali Na takim tle moje serby, jarząby i zielone brzozy będą nawet ładnie wyglądać No i teraz ten dom wali po oczach białym, a tak wtopi się w zieleń lasu mam nadzieję

Wzięłąm się za seslerię i runiankę, jak to posadzone przeze mnie się przyjmie, to będzie mi brakowało jeszcze 7 sadzonek. Przy okazji znalazłam jeszcze dwie przerośnięte doniczki seslerii. Pociachałam nożem i posadziłam takie ledwo co wystające z ziemi Przy tarasie przycięłam ML i doszłam do wniosku, że dobrze by tam wyglądały ciemierniki
Poza tym obciachałam rozchodniki, przawie wszystkie ML, zostały jeszcze 3 i powyrywałam trochę chwastów Zawsze coś do przodu

Aniu ,
Ja tu z ta wizyta
I aż mi szczęka opadła
Ile pracy zrobiłaś.
Kobieta pracującą Hihihi
Żadnej pracy się nie boisz
Pięknie
Mój ogrodowy pamiętnik 17:44, 12 mar 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Moje nasionka po 6 dniach.
Szałwia omączona i stipa wyłażą. Werbeny na razie nie.

Witaj Agatka

Twoje nasionka szybko kilkują
Wystrzelił do góry ja z katapulty
Oby wszystkie tak pięknie rosły
Ogród Karoliny 17:28, 12 mar 2020

Do góry
Anda, to są zwykłe świerki kłujące - teraz mi tu nie pasują ale szkoda mi je usuwać, więc zostają. Mam zamiar je mocno ciąć i nie dopuścić do osiągniecia wielkich romiarów (w zeszłym roku już były raz przycięte po całości i widzę że dobrze to zniosły). Tawułę szarą umieszczałam na rysunku co 1,5 kratki czyli 1,5m - też mam zamiar ja mocno ciąć. No właśnie z tymi drzewami też mam wrażenie że jedno będzie przysłaniać drugie i już sama nie wiem co robić.
Andy a pierwsza wersja z istniejąca linia rabat jak ci się podobała? wklejam zdjęcie dla przypomnienia

Ta wersja była łatwiejsza do okiełznania, bo z tą teraz to mam straszny mętlik w głowie
Ala, tawuły szare mi się bardzo podobają ale własnie ta ich wysokość trochę tu nie pasuje...
Ogród Karoliny 17:15, 12 mar 2020

Do góry
Wyznaczyłam jeszcze placyk - wyszło mi 4,6x4m
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:13, 12 mar 2020

Do góry
I dla uspokojenia skołatanych nerwów- obecne gwiazdy ogrodu. Urocze.

Jesienią dokupię ich jeszcze trochę.
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 17:11, 12 mar 2020

Do góry
Od drugiej strony...
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:10, 12 mar 2020

Do góry
Pojawiają się listki na krzewach.Lubię ten moment, bo zaczyna się proces osłaniania wnętrza ogrodu. Za moment znikną wszystkie niechciane widoki.
żylistek Nikko

tawuła wczesna

dereń Sibirica

berberys Bagatelle

w duecie z tatarakiem trawiastym Ogon- ten drugi nie wymaga cięcia. Rośnie w kształcie wachlarza.

Z każdym dniem trawa coraz ładniej podsycha. Jeśli nie nastąpią intensywne opady, to będzie można zrobić wertykulację trawnika.

W moim małym ogródeczku - Dorota 17:04, 12 mar 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Podobają się, jak zawsze.

Zieleń, drewno i antracyt 17:03, 12 mar 2020

Do góry
Do kwitnienia zbierają się też doniczkowe maleństwa, a targowe lilie już nie mogą się doczekać wyprowadzki z warzywnika

i na koniec bardzo miła niespodzianka - obudziła się Rutewka Delavay'a
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:01, 12 mar 2020

Do góry
Termometr wskazywał dzisiaj 20 stopni, ale silny wiatr skutecznie mnie zniechęcił do działań na zewnątrz.

Każdego dnia w ogrodzie pojawia się coś nowego.

puszkinia

Siewki wierzb na sąsiednim ugorze już zaczynają pylić. Wierzba Iwa dopiero się do tego szykuje.

Kończą się przebiśniegi, ale w gotowości do kwitnienia jest runianka.

Zieleń, drewno i antracyt 16:59, 12 mar 2020

Do góry
Spacer z kawą w ogrodzie uskuteczniony Wiało wprawdzie strasznie, ale nie mogłam się powstrzymać.
Pierwszy zawilec pokazał płatki, trochę nadgryzone, ale i tak cieszą.

Jest też odrobina żółtego.

Na biało nieśmiało zaczyna - no właśnie nie wiem co. Przyniosłam do ogrodu razem z mozgą i zostało.

I teraz widok drastyczny - mam na przedogródku pełno zeszłorocznych samosiejek bratków. Wyglądałyby ślicznie, tylko cała rabata jest w styropianie i innych budowlanych odpadkach. Nie wiem kiedy uda mi się ją w końcu doczyścić.
Zielony AZYL 16:56, 12 mar 2020

Do góry
Krokusy jeszcze w trawach, jutro planuję cięcie

Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 16:49, 12 mar 2020

Do góry
Cofnęłam się do czerwcowych widoczków, lato to na prawdę cudowna pora roku. U Ciebie bardzo klimatyczny ogród. W gąszczu zieleni dostrzegłam ławeczkę i mam pytanie, czy ona jest na tyle wytrzymała, że mogą na niej usiąść dwie dorosłe osoby?

Pszczelarnia 16:20, 12 mar 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Ciemierniki to - po różach - najpiękniejsze kwiaty w ogrodzie.

wiesz, że często myślę tak samo... prawie- że to prawie najpiękniejsze kwiaty wogrodzie. U mnie zwykle 1 miejsce zajmują różne gatunki, zależnie od pory roku i aktualnej fascynacji.
Pięknie masz, odpoczywam u Ciebie choć chwilkę- niepokój się przyplątał

dzieci ostatnio przyniosły mi piękny ciemiernik błękitnawy, wielki!
Ogród Karoliny 15:50, 12 mar 2020

Do góry
Ala , to fajny pomysł, tylko wtedy rabata wzdłuż domu i ta nowa nie będzie złączona, a tutaj na nowej rabacie zostanie taki kawałek trawnika nierównoległy do domu.
Masz rację, w rzeczywistości od środka świerka do linii rabaty jest ok 3,5 , a na szkicu od kropki do początku rabaty jest ok 2m :/

Ogród Karoliny 15:27, 12 mar 2020

Do góry

To zdjęcie obrazuje, że rabata przy drodze kończy się między świerkami, nie jak wg szkicu obok swierka, więc jak najbardziej można utworzyć jeszcze jeden "schodek".
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 15:11, 12 mar 2020

Do góry
zrobiłam bratki na wejsciu, poczekamy aż podrosną. Do towarzystwa dostały turzycę z przedogródka.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies