Karolinko, wybacz. Jestem w uprzywilejowanym gronie rodziców uziemionych z dziećmi w domu. Nie mogę nawet usiąść przy komputerze, bo jak mnie zobaczą, to od razu włączają telewizor.
Ale z tego co widzę, radzicie sobie dobrze beze mnie
Wiola, ja też wolę minimalizm, ale jest dużo drzew które mi się podoba i najchetniej wszystkie chciałabym mieć lecz wiem że to nie będzie dobrze wyglądać.
Ala, co narysowałaś na tych rabatach? jakie drzewa proponujesz?
Asia, jak tylko będziesz mieć chwilkę to zdradź swoje plany względem tych rabat, zawsze trafiasz w mój gust
Ja też uziemiona z dziećmi w domu, na szczęście na przeciwko mają babcie do której się często wybierają, a ja mam chwilę spokoju
Już się martwię, że zdominowałam Twój projektowy wątek swoimi bazgrolami. Chce tylko pokazać wielowymiarowość takiej rabaty, bez oznaczania konkretnych roślin. Wszystko rysuję w telefonie, stąd brak szczegółów. Zaprosiłaś mnie do swojego wątku, gdyby nie to, skończyłoby się na jednej poradzie w pojedynczych pytaniach. Wciągnęła mnie dyskusja.
Postaram się zaproponować coś konkretnego.
Na temat wiśni Umbra mam takie samo zdanie jak Dorii. Już o tym wspominałam.
Ok, to tak jak pisałam wcześniej rysuj jak masz tylko ochotę , z chęcią poogladam, może mnie coś zainspiruje Czyli Ala, Dorii i Wiola przeciw okrągłym drzewom . Zaczynam myśleć nad kolumnowymi, co polecacie?
Pod lupę biorę:
Buk Dawyck Gold / Purple
Grab "Frans Fontain'
Dąb 'Green Pillar' pójdzie na rabatę nr 3
Jakieś inne pomysły?
Na kanalizację trzeba uważać - Łucja ostatnio pisała, jak korzenie cisa wrosły w starą kanalizację w poszukiwaniu wilgoci. Ale mniejsze krzewy jak najbardziej można.
Ten pasek przy tarasie był zostawiony, żeby placyk był bardziej schowany, ale absolutnie nie jest niezbędny.
A wielkość placyku 4x4 m jest w sam raz, żeby wygodnie ustawić hamak albo stół z krzesłami
Zdecydowanie bym nie rezygnowała z tarasu - masz duży ogród a nic, co by zachęcało do wyjścia do niego. Taki placyk byłby właśnie taką zachętą.
Co więcej, w rabacie naprzeciw tego centralnego okna przy tarasie postawiłabym ławkę - służyłaby jako dodatkowe miejsce do siedzenia i tzw.: focal point, czyli całoroczna ozdoba. Co Ty na to?
Makadamia, tak placyk zostaje (wymiar dokładnie 4,6x4m), połączony bezpośrednio z trawnikiem. Myślałam żeby tu postawić ławeczkę tak jak proponowałaś wcześniej, ale twój pomysł z ławeczką naprzeciw centralnego okna też super
Co do innych kolumnowych to znalazłam jeszcze:
brzoza 'Fastigiata', 'Doorenboss' też ładna ale nie kolumnowa
klon 'Crimson Sentry'
wiśnia 'Amanogawa'
wiąz holenderski 'Wredei - małe wymagania glebowe
jarząb 'Franrock'- małe wymagania glebowe
Kolumnowe myślę że tak bardziej elegancko by wyglądały na moich rabatach, ale jednak buki i graby najładniejsze