Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Karoliny

Ogród Karoliny

karo11inka 18:07, 12 mar 2020

Wiolka , to co proponujesz? Kolumnowe tylko ? muszę dokładniej pooglądać twój piękny ogród
AlinaP 18:18, 12 mar 2020

Oczywiście tylko poglądowo.
Wiolka5_7 19:09, 12 mar 2020

karo11inka napisał(a)
Wiolka , to co proponujesz? Kolumnowe tylko ? muszę dokładniej pooglądać twój piękny ogród

Z drzewami to dla mnie najgorszy temat sama długo myslałam...

Myślę,że zostawiłabym ze 2 różne pokroje drzew,bo 3 to dla mnie za dużo....ale ja lubię bardziej minimalizm, więc nie musisz się sugerować

makadamia 19:14, 12 mar 2020

Karolinko, wybacz. Jestem w uprzywilejowanym gronie rodziców uziemionych z dziećmi w domu. Nie mogę nawet usiąść przy komputerze, bo jak mnie zobaczą, to od razu włączają telewizor.

Ale z tego co widzę, radzicie sobie dobrze beze mnie
karo11inka 19:32, 12 mar 2020

Wiola, ja też wolę minimalizm, ale jest dużo drzew które mi się podoba i najchetniej wszystkie chciałabym mieć lecz wiem że to nie będzie dobrze wyglądać.
Ala, co narysowałaś na tych rabatach? jakie drzewa proponujesz?
Asia, jak tylko będziesz mieć chwilkę to zdradź swoje plany względem tych rabat, zawsze trafiasz w mój gust
Ja też uziemiona z dziećmi w domu, na szczęście na przeciwko mają babcie do której się często wybierają, a ja mam chwilę spokoju
AlinaP 19:56, 12 mar 2020

Już się martwię, że zdominowałam Twój projektowy wątek swoimi bazgrolami. Chce tylko pokazać wielowymiarowość takiej rabaty, bez oznaczania konkretnych roślin. Wszystko rysuję w telefonie, stąd brak szczegółów. Zaprosiłaś mnie do swojego wątku, gdyby nie to, skończyłoby się na jednej poradzie w pojedynczych pytaniach. Wciągnęła mnie dyskusja.
Postaram się zaproponować coś konkretnego.
Na temat wiśni Umbra mam takie samo zdanie jak Dorii. Już o tym wspominałam.
karo11inka 20:01, 12 mar 2020

Ok, to tak jak pisałam wcześniej rysuj jak masz tylko ochotę , z chęcią poogladam, może mnie coś zainspiruje Czyli Ala, Dorii i Wiola przeciw okrągłym drzewom . Zaczynam myśleć nad kolumnowymi, co polecacie?
Pod lupę biorę:
Buk Dawyck Gold / Purple
Grab "Frans Fontain'
Dąb 'Green Pillar' pójdzie na rabatę nr 3
Jakieś inne pomysły?
makadamia 20:02, 12 mar 2020

karo11inka napisał(a)
Aha zapomniałam o ważnej kwestii, równolegle do obecnych krawężników na rabacie nr 1 biegnie główna linia kanalizacji (ok 2m od krawężnika). Czy to jest przeszkodą do sadzenia drzewek?

Przesunęłam rabaty o 70cm w stronę domu i w sumie myślę że na kanalizacji powinny wyjść te niższe piętra rabat.
W rogu gdzie jest placyk , mam zamiar nie zostawiać tego 70cm paska na rabatę tylko od początku poprowadzić kwadrat wysypany grysem (z trawnika odrazu będzie się wchodzić na grys). Kwadrat wyjdzie ok 4x4m.Co myślicie?

Na kanalizację trzeba uważać - Łucja ostatnio pisała, jak korzenie cisa wrosły w starą kanalizację w poszukiwaniu wilgoci. Ale mniejsze krzewy jak najbardziej można.

Ten pasek przy tarasie był zostawiony, żeby placyk był bardziej schowany, ale absolutnie nie jest niezbędny.
A wielkość placyku 4x4 m jest w sam raz, żeby wygodnie ustawić hamak albo stół z krzesłami

karo11inka napisał(a)
Dziewczyny dziekuję za zobrazowanie tej rabaty Teraz już wiem, powstały by wtedy 3 takie same rabatki (schodki ). Myślę teraz o całkowitym zrezygnowaniu z tego placyku w rogu(osiągnęłabym prawie trzy jednakowe szerokości rabat, po ok 11m). Co myślicie?

Zdecydowanie bym nie rezygnowała z tarasu - masz duży ogród a nic, co by zachęcało do wyjścia do niego. Taki placyk byłby właśnie taką zachętą.
Co więcej, w rabacie naprzeciw tego centralnego okna przy tarasie postawiłabym ławkę - służyłaby jako dodatkowe miejsce do siedzenia i tzw.: focal point, czyli całoroczna ozdoba. Co Ty na to?
karo11inka 20:10, 12 mar 2020

Makadamia, tak placyk zostaje (wymiar dokładnie 4,6x4m), połączony bezpośrednio z trawnikiem. Myślałam żeby tu postawić ławeczkę tak jak proponowałaś wcześniej, ale twój pomysł z ławeczką naprzeciw centralnego okna też super
karo11inka 22:10, 12 mar 2020

Co do innych kolumnowych to znalazłam jeszcze:
brzoza 'Fastigiata', 'Doorenboss' też ładna ale nie kolumnowa
klon 'Crimson Sentry'
wiśnia 'Amanogawa'
wiąz holenderski 'Wredei - małe wymagania glebowe
jarząb 'Franrock'- małe wymagania glebowe

Kolumnowe myślę że tak bardziej elegancko by wyglądały na moich rabatach, ale jednak buki i graby najładniejsze

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies