Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:31, 17 cze 2024

Do góry
TAR napisał(a)
Piekny dojrzaly ogrod, bede do tego dążyc. W sumie to teraz masz juz tylko pielegnacje i niewielkie roszady jak cos wypada lub jest za duze. Podoba mi sie mnogosc kwiatow. Fajnie.

Bede wyrzutkiem ale nie mnie bób nie smakuje. Moj połowek tez nie lubi. Podobne zdanie mamy do chłodników, dla nas zupa musi byc zawsze gorąca

Pierwszy raz miałam do czynienia z bobem w wieku 7 lat. Wysłano mnie do prywatnego prewentorium dla dzieci w Rabce (z powodu narodzin brata rodzinny wyjazd tego lata był niemożliwy). W tym prewentorium zaserwowano nam bób. Przyznaję, że kolorystyka gotowanego bobu w łupinkach nie wygląda apetycznie. Nie miałam pojęcia, co to za potrawa i profilaktycznie wsypałam zawartość talerza do walizki. Ku mojemu zdumieniu poi dwóch tygodniach odkryłam w walizce robaki, które wspólnym wysiłkiem młodocianych współmieszkanek udało się zlikwidować przed powrotem do domu. To musiało być bardzo traumatyczne przeżycie skoro pamietam je po upwie prawie 60 lat.
Ponownie po bób sięgnęłam w dorosłym życiu. Zasmakował mi taki młodziutki, kiedy to łupinka jeszcze nie oddziela się od miąższu. Znakomicie smakuje z pokrojonym jajkiem, koperkiem, szczypiorkiem i odrobiną majonezu.
Z chłodników najbardziej lubię świeżo wyciśnięty sok z pomidorów z dodatkiem pieprzu, soli i bazylii podany z grzankami czosnkowymi.

Tarciu, pochwała ogrodu z Twoich ust wiele dla mnie znaczy. Dziękuję bardzo za tak wysoką ocenę.

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 14:28, 17 cze 2024

Do góry

3.6kg malin

Bób

Trombocino

Ogród Basi i Romka 14:17, 17 cze 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)
Tu pierwsza, która zakwitła

I jeszcze takie
Basia piękne masz hosty,tę na pierwszych dwóch zdj też mam tę hostę ona bardzo wcześnie zakwita, umnie jako pierwsza ze wszystkich host kwitnie... A co do ślimaków bez domków ,,łysole,, u mojej mamy jest ich sporo w trawniku,to kosi je kosiarką
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:13, 17 cze 2024

Do góry
Monia81 napisał(a)

Hania widoczki miłe dla oka, a Maksiu wierny towarzysz ogrodowy, wymiziaj słodziaka

Bez Maksia niemożliwe jest wyjście do ogrodu. Jeśli zamknę mu drzwi wyjściowe przed nosem, to wylatuje drzwiami tarasowymi.
Widoki dziękują.

Ptasi gaj 14:10, 17 cze 2024

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Madziu dziękuję. U mnie zupełnie inny ogród nie pod sznurek. Jakoś tak planowałam, że teraz wszystko zmieszane, ale nie jest źle. Jest cień i słońce. Rośliny sobie rosną jak im się u mnie podoba.

Piękny kadr z ogrodu❤️
Ptasi gaj 14:05, 17 cze 2024

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Piękna, zdrowa róża duży kwiat

Elu czy to jest Olivia Rose? Jeśli tak to zamówię ją, przekonałaś mnie bo przepiękna jest❤️
Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:47, 17 cze 2024

Do góry
Dawno nie pokazywałam frontu .
To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:45, 17 cze 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)
Piękne widoki w Twoim ogrodzie Powijniki prześlicznie, szczególnie ten przy klonie Poza tym wszystko wypielęgnowane, zadbane Tak sobie czytałam i w głowie układam co jeszcze muszę zrobić u siebie Działasz bardzo motywująco

Dzięki Basiu za miłe słowa. Przypomniałam sobie jeszcze o konieczności przycięcia jaśminowca po kwitnieniu. On, tak jak forsycja, kwitnie najładniej na jednorocznych pędach.

Powojnik dla Ciebie. Widok z drugiej strony.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:30, 17 cze 2024

Do góry
Magarko, Patrycjo, Moniu i Zuzanno, na moim bobie też na początku maja była mszyca. Tradycyjnie, jak co roku. W opryski już się nie bawię, bo te ekologiczne niewiele dają, a Mospilanu w warzywniku nie stosuję, a w ogrodzie ozdobnym używam go sporadycznie. Kiedyś na mszyce stosowałam oprysk z coca-coli z dodatkiem mydła potasowego. Z tego, co pamiętam wykazał się nawet skutecznością. Nie miałam na stanie coli, więc zastosowałam sposób Ewy/Andy, czyli spłukiwanie mszyc wodą. Zwykłe polewanie łodyżki niewiele daje, bo te cholery są mocno przyssane. W jednej ręce trzymałam pistolet z wodą, a drugą delikatnie przesuwałam wzdłuż łodyżki. To było przed moim wyjazdem, a kiedy wróciłam po 10 dniach bób nieco zmężniał i mszyc już nie było.
Teraz łodygi prezentują się tak

Wydaje mi się, że trzeba odpowiednio szybko wzmocnić pędy bobu. Mszycom najbardziej smakują te młodziutkie, wiotkie. Swój bób podlewałam gnojówką z pokrzyw.

Reszta warzywnika, póki co, jest w niezłej formie. Upraw w tunelach i szklarniach nie przeskoczę, ale jak na uprawę w gruncie, po przymrozkach i suszy, źle nie jest.
Dzisiaj była zupa krem na bazie cebulki, ryżu, zieleniny (liście jarmużu, natka, listki pora, lubczyk). Po zmiksowaniu dodałam surowe ziarenka zielonego groszku. Poza ryżem wszystko było z własnej uprawy.
koper, fasolka szparagowa, w tle ogórki

por, seler, w tle buraczki

fasola tyczna

dynie i cukinie

pomidory

Kosiłam dziś trawę i ścinki wysypałam pomiędzy pomidorami. Gleba nie będzie tak szybko obsychać, a chwastów będzie mniej.
Byłam już na okolicznych ugorach. Zerwałam dwa 25l wiadra skrzypu, zalałam go wodą. Idą upały, więc za parę dni mikstura będzie zdatna do użycia.
Ogród prawie wymarzony … 13:23, 17 cze 2024

Do góry
olciamanolcia napisał(a)

A moze w nerkę zamiast judaszowca? a judaszka przesadzić?

A proszę bardzo

On nie jest aż taki wysoki względem domu

Nieeeee, nie zmieści się tam duże drzewo... już nigdzie mi się duże nie zmieści...
Bo on u Ciebie to tylko na razie taki wysoki nie jest .
Nawet na kolumnowe już nie mam miejsca. No, nie można mieć wszystkiego...
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 13:15, 17 cze 2024

Do góry
No też jej poświęcałam wiele uwagi , ale nie chciałam bardzo redukować korony i ciałami po zewnątrz a w środku mimo to zaczęła Łysiec tak teraz wygląda
Dębowe zakątki 13:13, 17 cze 2024

Do góry
Kielichowiec odbudował się po przymrozkach i nawet teraz kwitnie . Ale ma tylko kilka pąków.
A przed przymrozkami miał może kilkanaście.
Mój ogród pod lasem 13:03, 17 cze 2024

Do góry
no może za wyjątkiem nielicznych róż i naparstnic

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:50, 17 cze 2024

Do góry
Stąd będę wykopywać hosty (Big daddy) I przenosic na nowa dzialke - po obu stronach szopki

Mój ogród pod lasem 12:50, 17 cze 2024

Do góry
Pare fotek po deszczu bo slonca to chyba dlugo sie nie doczekam.u mnie prawie wszystko dopiero w fazach pąka...

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:49, 17 cze 2024

Do góry
Rozanne szaleje

Ogród pod lasem 12:40, 17 cze 2024

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Jeszcze parę pstryków.

co to za roślinki? nie znam...( i tu duże oczy powinny być )
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:31, 17 cze 2024

Do góry

Dębowe zakątki 10:51, 17 cze 2024

Do góry
czerwcowe obrazki

Zieleń, drewno i antracyt 10:19, 17 cze 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)
U nas jednak nie ma takich letnich portretów. Trochę zimno było, teraz mokro i jest zielono, mniej kolorowo Pięknie masz, w tym słońcu, faktycznie lato

Weekend zapowiadał się pochmurny i nawet deszcz w prognozach miałam, ale wyszło inaczej. Nie narzekam, tego było mi trzeba, ale nadchodzące upały (już dzisiaj je czuć w powietrzu), nie bardzo mnie cieszą.
Koloru mam rzeczywiście sporo, niestety wszystko tak pędzi, że łączka wygląda już jak u schyłku lata, a to przecież połowa czerwca dopiero.
Kolory rządzą głównie w środkowej części ogrodu, miejsca z przewagą zieloności też mam, tylko bardziej pochowane po kątach

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies