Ja tez na ranniki sie skusze. Te cyklamenki fajne, moze kiedys i u mnie zagoszcza. Na razie z lupa szukam czy cos wychodzi. Poza kwitnacym ooczarem, kaliną Dawn i bambuskiem niebianskim cisza w ogrodzie. Choc magnolia Leonard Messel jakby w gotowosci.
Zobacz, taki malutki bratek, ma teraz swój czas, bo wiosną i latem w gęstwinie, raczej trudno byłoby go zauważyć a teraz cieszy swoim intensywnym kolorem
A gdzie mniej więcej?
Miło, że zajrzałaś.
Śnieg był tylko przez chwilę. Teraz pewnie wszystko przystopuje przez te nocne przymrozki
Kuszę i kusic będę. Fajne ci one Lubię wiosna te drobiażdżki. Potem kwiaty muszą być większe bo za duży ścisk na rabatach
Przebiśniegów mogę Ci trochę dać. Myślałam, że cyklamenami tez moge sie podzielić, ale okazało się, że to są bulwki, z których wyrastają kwiatki jak w wianuszki, stąd myślałam, że mam ich więcej. Mam pierwsze siewki, bo one podobno ładnie sie rozsiewają. Zobaczymy co bedzie dalej
Jola, wiosną lubię każdy kolor. Żółty właśnie teraz cieszy oczy, bo nie jest bury
Kupuj cyklameny. W Twoim lesie będa wyglądały rewelacyjnie.
Jak pisałam Ani, myslałam, że moge się podzielić, ale niestety na tyle liści są zazwyczaj jedna albo 2 bulwki. Liście i kwiatki wyrastają dookoła tej bulwki.
Ale zaczęły się juz wysiewać. Pewnie za jakieś 2,3 lata będe miała ich więcej
Czyli u Ciebie kwitnie wyższe piętro. Czas zagospodarować dolne. Ranniki moge wysłać.
Nie czekaj z cyklamenami. Kupuj. One są takie wdzięczne
Te miniaturowe bratki sieją sie u mnie bardzo ładnie. Taka pogoda, że pewnie kwitł już od dłuższego czasu, ale ja nie wychodziłam na dwór, więc nie widziałam.
Witaj Edytko, miło, że zajrzałaś do mnie.
Jeszcze chyba musimy poczekać na tę prawdziwą wiosnę.
Długoterminowa nie zapowiada wiosennych temperatur. Do połowy marca będziemy mieli przedwiośnie
Moje ciemierniki bardzo liche. Chyba ziemia zbyt kwasna
Jeśli mi się uda, to może jutro pokażę zdjęcia z mojego wyjazdu do Berlina na dni otwarte ogrodów
Gosia, już sobie zamówiłam trzy różne odmiany cyklamenów dyskowatych. Będzie eksperyment
Ciemierniki u mnie podobnie, szału nie ma. Ale widzę że chyba blechnum ładnie ci przezimowało
Już się cieszę na relację z ogrodów berlińskich. Byłam kiedyś na podobnej imprezie w Meklemburgii. Ogrody jak na standardy ogrodowiskowe były takie sobie ale warto było zobaczyć.
I bardzo dobrze. Nie będziesz żałowała. Mi się marzy taka łączka cyklamenowa. Ale prędzej u Ciebie to się uda, bo masz bardziej świetlisty cień. A szczególnie dyskowate potrzebują więcej słońca do kwitnienia.
Czy chodzi Ci o paproć na zdjęciu z ciemiernikiem? To nie podgrzeń, ale faktycznie liście tutaj na nim tak wyglądają. To Dryopteris Affinis Crispa Congesta
Jolu, w sumie to ja nie byłam w samym Berlinie, ale w Brandenburgii. Zwiedzałam ogrody wokół Berlina i Poczdamu. I mam takie samo wrażenie jak Ty na temat tych ogrodów.
Pierwszy dzień zwiedzania to były Ogrody Świata w Berlinie.
Powstały w 1987 roku. Przedstawiają faktycznie 10 ogrodów tematycznych z całego świata, od Japonii, poprzez Chiny az po Anglię. Style ogrodowe w pigułce. Oprócz większych założeń tematycznych powstały też pokoje tematyczne tworzone przez stworzone przez projektantów inspirowanych różnymi krajami takimi jak Chile, Włochy, Australii.
Niestety nie mogłam zwiedzić całego ogrodu. Trzeba poświęcić na to cały dzień, a ja dotarłam tam popołudniu. Na miejscu sa restauracje, więc posiłek zapewniony.
Przepraszam za jakość zdjęć, ale robiłam je telefonem
Spacer rozpoczyna się od ogrodu amerykańskiego, ale zrobił na mnie straszne wrażenie, więc nawet nie wyciągnęłam telefonu.
Sam plastik.
Kolejnym był ogród brazylijski
Pokój tajski.
Zdjęcia robiłam w sumie tylko fragmentom, które mi się podobały. Nie myślałam, że będę je pokazywać, więc czasem zdjęcia nie oddają wyglądu ogrodu. W tym ogrodzie nie zrobiłam zdjęcia sadzawce na której były umieszczone niby wyspy, widać fragment na ostatnim zdjęciu