Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 14:06, 06 lut 2025

April napisał(a)
Cześć Elżbieto, czytam że i ciebie choroba dopadła. Jakiś armagedon tej zimy. Pewnie za ciepło i nie wymroziło tego co powinno.
Fajny masz ten stawik z rybami, sporo ich. Przeżywają co roku wszystkie?
Nie ustajecie w pracach. Jakie zadaszenie tarasu robicie?
Śmiać mi się chciało jak czytałam że chcesz na rabacie wszystko wysadzić i pogrupować od nowa. Jak to ogrodnik zawsze sobie dodatkową robotę znajdzie

Jolu jeżeli chodzi o te wirusy które dopadły inie już drugi raz w tym sezonie to się lecde syropami i donosi. Jak wezmę jakieś inne to cała sppocona i do niczego się nie nadaje. Trwa to już 2 tydzień i ledwo odchodzi.
Żeby nie było na początku roku szczepilam się przeciw grypie i za tydzień zachorowałam. Teraz przechodzę drugi raz. Kaszel, kaszel ból głowy.
Byłam wczoraj trochę na dworze śluzówka się obkurczyla za 2 godziny znowu katar.
No cóż musi przejść samo.

Stawik tak rybki przeżywają raz tylko po zimie wyciągnęłam ścięta rybę, ale to była już starucha.

Jeżeli chodzi o taras sama nie wiem jak to będzie wyglądało eM to załatwiał. Kolor antracyt. Słupki drewniane, dach szklany bielony z płyt uciekło mi z głowy jak to się nazywa. Boki żaluzje drewniane, podłoga ponieważ się gres szczerbi na fugach dajemy deski kompozytowe. Wielkość ok 20 M2
Za tydzień jak dobrze pójdzie będzie gotowe.
Brakowało tej altany nad tarasem łysy był. Altanka przy oczku służy jako "magazyn" roboczo- ogrodniczy. Porządki robimy jak ktoś przyjeżdża. Lub od wielkiego gwizdu jak nam się zechce. Jolu ja nie mam czasu posiedzieć. Jak upał to siedzę w domu wychodzę po 16 wtedy nie wiem do czego ręce włożyć.

Tak oglądam na Fejsie ogrody, widzę jak zgrupowanie dużej ilości roślin daje efekt.
Jak jesteś to zobacz "ogród pod chmurką" wspaniały.
Jolu nie mam wyjścia z tym grupowaniem. Jak będą w grupie to będzie wiadomo jak im dogodzić. Szczególnie porządku muszę zrobić z jeżówki, rudbekia i zawilcami.

Dzięki że zajrzałas.

Monika83 16:55, 06 lut 2025

ElzbietaFranka napisał(a)

Dziękuję Malgosiu
Byłam dzisiaj na wsi na działce liście z dębów błotnych powoli opadaja. Na bukach się trzymają. Bałagan liściowy nie przeciętny. Będzie dużo sprzątania, ale może za miesiąc będzie cieplej.
Chce za tydzień onilevpogods pozwoli przygotować miejsca na przesadzenia i posadzenia traw i krzaków.
Chodziłam i widzę, że już zaczyna się robić ciasno. Krzaki, drzewa które kiedyś sądziłam mają nie dobre miejsca trzeba to uporządkować.
Wiosny jeszcze nie widać panuje spokój w przyrodzie.
Ciemierniki zaczynają wychodzić z ziemi

Elu u twoich ciemierników zapowiada się bardzo obfite kwitnienie.Dziś w biedronce widziałam ciemierniki o pełnych kwiatach w kilku kolorach po 18zł.Foty tych ciemierników wstawiłam u siebie we wątku..
ElzbietaFranka 21:37, 06 lut 2025

ewsyg napisał(a)
Elu, masz bardzo dojrzały ogród, drzewa takie duże, tworzą klimat parkowy. Rybki w oczu wyglądają wiosny,przyroda budzi się do życia. Masz nowe plany ogrodowe, aj też. W tamtym roku wysiewałam jeżówkę i ładnie mi wzeszła. Posiałam mix kolorów, może coś w tym roku zakwitnie. Zimowały na dworze, mam nadzieję, ze dały radę. Pozdrawiam i zdrówka życzę.

Tak dzięki. Teraz to drzewa przycinam muszę trzymać w ryzach. Drzewa są bardzo ważne w ogrodzie pod koronami drzew ziemią tak nie wysycha. Jest cień. Aż się boje jak to lato będzie znowu takie gorące.

Też mam jeżówki z siewu z 2023 r. W zeszłym roku kwitły. W tym roku powinny utworzyć ładne kępki. Też chce jeszcze zasiać z licencjonowanych. Nie chcę za wcześnie siać może pod koniec przyszłego miesiąca.

To są właśnie jeżówki z siewu z 2023 bardzo ładne. Dam im wiosna obornika to będą ładnie kwitły.
Czytałam, że Emu są też dobre pod wszystko muszę się tym zainteresować.

ElzbietaFranka 12:42, 07 lut 2025

Byłam w biedrze i kupiłam 3 szt każdy inny. Dosyć ładne sadzonki tylko maleństwa. Może dadzą radę w ogrodzie.

Trzeci ciemniejszy, ale jeszcze nie rozwoniety
Makao 13:38, 07 lut 2025

Łał piękne
Szkoda że rzadko chodzę do biedry
Monika83 13:58, 07 lut 2025

Byłam w biedrze i kupiłam 3 szt każdy inny. Dosyć ładne sadzonki tylko maleństwa. Może dadzą radę w ogrodzie.

Elu trafiłaś na piękne sadzonki❤️,ten trzeci w pąku to lilowy?Kto by pomyślał że biedronce takie cuda pojawią się w sprzedaży bo nigdy ich nie widziałam aż do wczoraj
Sylvatika 19:00, 07 lut 2025

Jakie śliczne- u nas w Biedrach tylko pojedyncze białe...
Margo2 23:18, 07 lut 2025

Obejrzałam sobie ogród pod chmurką i musze powiedzieć, że dużo bardziej mi sie podoba Twój. Mówię poważnie.
Jeśli chodzi o orlayę to posiej ją do doniczki, ale zostaw też trochę nasion. I wysiej prosto do gruntu pod koniec czerwca, na początku lipca. Nasiona orlai nie potrzebują stratyfikacji.
Po miesiącu będziesz już miała siewki, które zakwitną w przyszłym roku na przełomie maja i czerwca.
Orlaya jest rośliną dwuletnią. Tak jak naparstnica
ElzbietaFranka 23:50, 07 lut 2025

Makao napisał(a)
Łał piękne
Szkoda że rzadko chodzę do biedry

Aniu też nie chodzę na zakupy. Czasami jak idę do Rossmana biedra obok wtedy zaglądam na kwiaty.

Cynk dała Monika, że są i z samego rana poleciałam i kupiłam.
ElzbietaFranka 23:55, 07 lut 2025

Monika83 napisał(a)
Elu trafiłaś na piękne sadzonki❤️,ten trzeci w pąku to lilowy?Kto by pomyślał że biedronce takie cuda pojawią się w sprzedaży bo nigdy ich nie widziałam aż do wczoraj

Tak trafiłam na ładne sadzonki nie przeleżałe. Akurat ekspedientka zaczęła z pudła wykładać nowe świeże.
Liście zieloniutkie i kwiatki sterczące.
Żebyś nie dała cynku to bym nie poszła. Przeziębiona jestem ale chciejstwo wzięło górę