Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 18:37, 07 sty 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Mialam kiedys rudbekie, ale znikly po trzech latach. Byla piekna, ale co z tego jak krotko.
Lawenda jest u mnie od kilku lat, ale ta ktora jest na zdjeciu od czterech. Mam wszedzie kepki po calym ogrodzie, jak ide przez ogrod to zawsze je glaszcze i zapach sie rozlega wszedzie.
Kupilam na targowisku, w doniczce. Samemu to jest ciezko rozmnozyc. Chyba, ze sie sama rozsieje bo tez mam takie krzaczki.
Mozna przez odgiecie galazki do ziemi i przysypanie ziemia. Lub wysiew, ale trzeba potrzymac nasiona w lodowce i pozniej wysiac. Zreszta zobacz w internecie.
Najlepiej kupic, ale trzeba uwazac i kupowac tylko lawende polska waskolistna. W supermarketach sprzedaja piekne ale to francuska i zimy nie przezyje maja takie ciemno wioletowe kwiaty.
Ja zawsze swoja lawende zabezpieczalam na zime i zawsze pieknie rosla. W tym roku nie zabezpieczylam nie wiem co to bedzie trudno zmarznie to bede kupowala nowa.
Dzisiaj u nas nad ranem bylo minus 20 teraz jest 16 stopni.

Ja lawendy do tej pory wcale nie zabezpieczałam i żyła już trzy sezony...teraz też nie okryta
Ptasi gaj 18:34, 07 sty 2017

Do góry
Mialam kiedys rudbekie, ale znikly po trzech latach. Byla piekna, ale co z tego jak krotko.
Lawenda jest u mnie od kilku lat, ale ta ktora jest na zdjeciu od czterech. Mam wszedzie kepki po calym ogrodzie, jak ide przez ogrod to zawsze je glaszcze i zapach sie rozlega wszedzie.
Kupilam na targowisku, w doniczce. Samemu to jest ciezko rozmnozyc. Chyba, ze sie sama rozsieje bo tez mam takie krzaczki.
Mozna przez odgiecie galazki do ziemi i przysypanie ziemia. Lub wysiew, ale trzeba potrzymac nasiona w lodowce i pozniej wysiac. Zreszta zobacz w internecie.
Najlepiej kupic, ale trzeba uwazac i kupowac tylko lawende polska waskolistna. W supermarketach sprzedaja piekne ale to francuska i zimy nie przezyje maja takie ciemno wioletowe kwiaty.
Ja zawsze swoja lawende zabezpieczalam na zime i zawsze pieknie rosla. W tym roku nie zabezpieczylam nie wiem co to bedzie trudno zmarznie to bede kupowala nowa.
Dzisiaj u nas nad ranem bylo minus 20 teraz jest 16 stopni.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 16:14, 07 sty 2017

Do góry
Sylwia przeczytalam o tej kalinie wonnej. To dziwny krzak kwitnie nieraz w zimie jak jest ciepla. Potrafi zakwitnac juz w lutym.
Kiedy ty kupowalas swoje krzaczki bo widze na zdjeciu zielona trawe na badylach krzaka malo lisci a sa kwiatki.
Masz ogrod na poludniu Polski tam zawsze cieplej to powinnas sie niedlugo spodziewac kwiatostanow kaliny. Moze masz zdjecie kaliny z jesieni jak sie rozrosla bo podobno rosnie do 2 metrow wzwyz i wszerz.

Elu posadzona była z tymi kwiatusiami, a za jakieśtrzy miesiące kupiłam kolejną już bez kwiatusiów, tamten sezon musiały się ukorzenić, a przyrostów spodziewam się od wiosny Jak dla mnie niech rośnie jak największa i ma całe morze kwiatów zakochałam się w nich bez pamięci, a ich zapach...mam w pamięci wszystkie inne mogą się schować
Moje cztery ary szczęścia. 07:57, 07 sty 2017

Do góry
Marzena ty masz tyle zdjec jakbys miala hektar tej dzialki.
Przyznam, ze oprocz cynii, smogliczki, astrow, aksamitki i maciejki to nie sieje wiecej, kiedys sialam, ale jak mi kiedys burza wytrzepala wszystko i rozniosla po dzialce czego dowodem sa margaretki - nie sieje.
Jakie to kwiatki te zolte, to chyba siane, pod łukiem na tle chyba fasoli pnacej moze sie skusze.

Elu to jest rudbekia błyskotliwa, ja ją posadziłam 3 lata temu i tak rośnie ale chyba można ja rozmnażać z nasion, bo czasem w dziwnych miejscach wyrasta ostatnio na grządce z marchewką.
Ptasi gaj 00:04, 07 sty 2017

Do góry
Polnoc, czas spac. Na termometrze minus 17 stopni. do rana pewnie bedzie 20 to
duzy mroz.
Moje cztery ary szczęścia. 23:44, 06 sty 2017

Do góry
Marzena ty masz tyle zdjec jakbys miala hektar tej dzialki.
Przyznam, ze oprocz cynii, smogliczki, astrow, aksamitki i maciejki to nie sieje wiecej, kiedys sialam, ale jak mi kiedys burza wytrzepala wszystko i rozniosla po dzialce czego dowodem sa margaretki - nie sieje.
Jakie to kwiatki te zolte, to chyba siane, pod łukiem na tle chyba fasoli pnacej moze sie skusze.
Ptasi gaj 23:33, 06 sty 2017

Do góry
Sylwia Mam wiecej zdjec smogliczki i nie tylko, ale jak juz pisalam padl mi komputer stacjonarny na ktorym mam wszystkie zdjecie z aparatu, telefonu, kamery z kilku lat . Jakis system trzeba przeinateliwac ja sie na tym nie znam a domownicy nie maja czasu. Dalam im jeszcze ty dzien czasu do naprawy.
Teraz posilkuje sie tylko tymi co mam w tablecie i co zrobie telefonem zimowe.

To moja lawenda moze juz bylo zdjecie ale wstawilam

Lawenda pod jalowcem az sie poklad i robi pod nim wieniec. Obok w donicy rosnie sosna czarna bedzie wsadzona przy oczkumi ksztaltowana. Jeszce dokupie ze dwie.
Ten jalowiec pieknie wyglada jak ktos chce przelamac jakims kolorem to polecam.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:07, 06 sty 2017

Do góry
Sylwia przeczytalam o tej kalinie wonnej. To dziwny krzak kwitnie nieraz w zimie jak jest ciepla. Potrafi zakwitnac juz w lutym.
Kiedy ty kupowalas swoje krzaczki bo widze na zdjeciu zielona trawe na badylach krzaka malo lisci a sa kwiatki.
Masz ogrod na poludniu Polski tam zawsze cieplej to powinnas sie niedlugo spodziewac kwiatostanow kaliny. Moze masz zdjecie kaliny z jesieni jak sie rozrosla bo podobno rosnie do 2 metrow wzwyz i wszerz.
Ogrodowe szaleństwo ... 20:17, 06 sty 2017

Do góry
Wiesz u mnie to roznie bywa. Np w 2016 to u mnie bylo 2 tygodnie opoznienia wiosny ok 25 km od Warszawy. Tam kwitly rododendrony i azalie a u mnie ledwo paczki sie rozwijaly. Wiec to zalezy wszystko jaka pogodaale przewaznie pod koniec kwietnia lub poczatek maja.mjakmziemia ciepla to szybko wszystko kielkuje.
Ptasi gaj 20:06, 06 sty 2017

Do góry
Elu odpisalam na twoim watku, ale mysle ze i tutaj powinnam cos o tej smogliczce napisac.
Sieje ja kazdego roku, jest to roslina jednoroczna, ale np z 2015 r. Rozsiala sie sama wszedzie tam gdzie gdzie byla posiana w 2015 r. Wschodzi bardzo malenka, wiec nie wiadomo, czy sama sie wysiala, czy to chwast.
Sieje kazdego roku bo boje sie, ze sie nke rozsieje sama.
U mnie moze u was tez sama rozsiewa sie lawenda, maciejka, nagietek i wiele innych brzozy, berberysy konczac na orlikach.
W zeszlym roku posialam tez biala ale nie bylam zadowolona, fioletowa ladniejsza
Odnosnke orlikow jak trawy co dopiero wychodza z ziemi w tym miejs u juz kwitna orliki fioletowe.

Na pierwszym zdjeciu donicenze źwirem bo robilam taki malenki skalniak boaz sie w tym miejscu prosil.

Ogrodowe szaleństwo ... 19:47, 06 sty 2017

Do góry
Ta smogliszka to siana, ale fioletowa jest najladniejsza jest jeszczs biala. Sieje od kilku lat, ale lubi sie tez sama wysiewac. Mam ja w calym ogrodzie. Bo kazda wiosne sieje, bo boje sie, ze z poprzedniego roku sie nie wysiala.

Ptasi gaj 19:46, 06 sty 2017

Do góry
Jeszcze zapomnialam o kulach niewiem jak sie nazywaja bo u mnie sa juz 6 lat dopiero byly 2 razy strzyźone, kupilam bardzo male i teraz dopiero bede je strzyc 2 razy do roku.
A cynie to chryzantemowe, reszta w twoim watku.

ja mam chyba 3 podobne kulki, ale male jeszcze
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 19:44, 06 sty 2017

Do góry
Tak wprost do gruntu. Cynia chryzantemowa. Pieknie rosna, bardzo nadaja sie na kwiaty ciete. Dlugo trzymaja sie w wazonie. Np. Astry sa ladne ale w wazonie szhbko marnieja.

bardzo lubie cynie
jakies sialam ale pojedyncze szt mi wyrosly
Ptasi gaj 19:44, 06 sty 2017

Do góry
Jeszcze zapomnialam o kulach niewiem jak sie nazywaja bo u mnie sa juz 6 lat dopiero byly 2 razy strzyźone, kupilam bardzo male i teraz dopiero bede je strzyc 2 razy do roku.
A cynie to chryzantemowe, reszta w twoim watku.
Ptasi gaj 19:41, 06 sty 2017

Do góry
To 2015 r. Jeszcze rosnie dab szypulkowy bardzo ładny, ale musialam go wykopac przeniesc w inne miejsce, poniewaz byl podatny na szara plesn i jesienia rozsiewal te chore liscie po calej dzialce. Rosnie przy drodze troche zmarnial.

Elu ta fietowa to smagliczka? Jednoroczna? Wysiewalas czy wsadzalas już gotowa?
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 19:41, 06 sty 2017

Do góry
Tak wprost do gruntu. Cynia chryzantemowa. Pieknie rosna, bardzo nadaja sie na kwiaty ciete. Dlugo trzymaja sie w wazonie. Np. Astry sa ladne ale w wazonie szhbko marnieja.
Ogród w remoncie 19:36, 06 sty 2017

Do góry
Trzeba ogladac zdjecia i rozgrzewac sie grzanym piwkiem. Masz wiadomosc przeczytaj!!!!
Ptasi gaj 19:26, 06 sty 2017

Do góry
Trzeba sie czyms rozgrzac w ten mrozny wieczor. Trunek i wspomnienie lata najlepiej robia.
Ptasi gaj 19:24, 06 sty 2017

Do góry
To 2015 r. Jeszcze rosnie dab szypulkowy bardzo ładny, ale musialam go wykopac przeniesc w inne miejsce, poniewaz byl podatny na szara plesn i jesienia rozsiewal te chore liscie po calej dzialce. Rosnie przy drodze troche zmarnial.

Na 3 zdjeciu trawa sucha tak bylo sucho.

Ptasi gaj 19:02, 06 sty 2017

Do góry
Przejde teraz do lata.

Uwielbiam cynie to dla mnie najladniejsze kwiaty jednoroczne. Te sa zm2016 r,

To 2015 r.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies