Możesz gdzieś nierównomiernie dać np Niobe, ale nie tak na przemian.
7 białych 2 burgundowe, reszta białe. {amiętaj jednak że powojniki lubią mieć korzenie w cieniu, kwiaty w słońcu.
A może wystarczy tu, gdzie żółte? Czyli od południa?
Pytasz jakie drzewo? Takie któe ma na tyle wysoko koronę, żeby dała cień, takie żeby nie miało małych liści dających słaby cień. Drzewo o dużych liściach. Idziesz do szkółki i wybierasz takie, któe spełnia zadanie i jest dostępne. Wysoki pień na 250 cm i korona. I się oczywiście podoba. Ja tak robię, nie szukam gatunku, a szukam pożądanych cech.
Dziękuję Danusiu. Ten drugi wjazd skasuje i zrobię tam rabaty. Ale jeszcze Cię bardzo proszę abyś mi doradziła jak rozmieścić nasadzenia. Jakie drzewa liściaste,chciałabym o jasnych zielonych, czy tez złotych liściach.
A jeszcze zapytam te żółte plamy z literką R, co to?
To nie przestroga, wiadomości praktyczne. Zanim ruszy minie parę lat, będzie siedziała taka bździnka Wiem bo rośnie koło mnie, a ja mieszkam 15 lat i obserwuję. U sąsiada rośnie pod furtką. Teraz dopiero ją widać.
Mozna wiele rzeczy i wariantów proponować, najprostszy bez atlan i dodatkowych placyków taki mi się nasunął. Prawie wszystkie drobniejsze krzewy do przesadzenia. Tuje przydadzą się nażywopłoty, kulki na rabaty.
Danusiu, te "brzuchy" to z jednej strony maskują mi 3 kręgi oczyszczalni... która jest schowana w skarpie...a po drugiej stronie też taki brzuch zrobiłam, bo chciałam żeby jakąś spójność to miało
Pozwolę sobie zaprosić Cię do mojego ogrodu wirtualnie jeśli masz ochotę, zapraszam... https://www.instagram.com/beata.ogrod/
Są zdjęcia paskudnego rowu, i skarpy, pod którą chcę umieścić ławeczkę (zdj.2)... ponadto
na rabatach rosną jeszcze w dużej mierze "upchaj-dziury" ...ale oby wkrótce się to zmieniło...
Tak to Wielosił biały szukałam w bylinach, chwastach nigdzie nie natrafiłam.
Zgadza się, wysokość opisana do 45 cm, ja określiłam ok. 50 cm.
Inne widoczne listki to mięta.
Ale cudnie . Pewnie biedna straciła już wiarę, że znajdzie dom i dobre serce, a spotka ją taka cudowna niespodzianka . Też mam psa ze schronu i jak będę miala kolejne, to też tylko stamtąd .