Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

mamuska1980 16:44, 05 lut 2017

Witam,
Chciałabym coś posadzić pomiędzy dwie wierzby Hakuro, tylko nie wiem co by tam pasowało.
Zastanawiam się nad:
- wysoko szczepioną np. Śliwą wiśniową - "Nigra" lub wiśnią osobliwą odm. kulista "Umbraculifera"
- lub liściastym drzewem o płaczącym pokroju np. buk "Purple Fountain"
- a może coś z zimozielonych np. jodła koreańska lub sosna oścista
Miejsce jest słoneczne.
Z góry dziękuję za poradę.

Gardenarium 17:24, 05 lut 2017

asiak napisał(a)
Danusiu, to oczywiście nie piekarnia, ale jak się wykurujesz, to może odpowiesz

Pod tym oknem będzie rabata rodkowa. Pod oknem chcę wsadzić rododendrony i myślę, czy nie dosadzić czegoś po lewej, prawej stronie?

A jaki kształt będzie miałą ta rabata i jaką szerokość. MOże narysujesz? Najlepiej rzut z góry.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 17:25, 05 lut 2017

mamuska1980 napisał(a)

Pasuje tutaj Pnunus cerasifera 'Nigra'.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 17:28, 05 lut 2017

MonikA napisał(a)

Tam gdzie ten czarny krzyżyk? Czy tam gdzie są 3 bordowe koła (na froncie) Ile tulipanowiec potrzebuje miejsca? Nie wiem czy ma przy kostce wystarczająco miejsca?

ja tu żadnego czarnego krzyzyka nie widzę. Powiem tak, ja zaznaczyłam miejsce, ale kluczową rolę odgrywa obserwacja własna, b o trudo komuś na podstawie dwóch zdjęć narysować dokłądną kropkę, gdzie masz posadzić drzewo. Zalezy to także od tego o jakiej porze a nawet godzinie najwięcej będziesz korzystać z tarasu i tulipanowiec nie jest absolutnie za duży.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 17:30, 05 lut 2017

Już wiem, krzyzyk jest na moim rysunku Dokłądnie tutaj narysowałam tuylipanowca. Jeśt to środek okręgu, ale to nie oznacza że ja narysowałam optymalnie akurat dla ciebie i dla tego miejsca. Jak mówię - sama sobie wyznacz krzyzyk ale nie na rysunku a na gruncie. I to by było na tyle

Instagram Ogrodowiska
asiak 17:44, 05 lut 2017

To jest ta rabata...

Przepraszam za rysunek, ale to tak na szybko

23:45, 05 lut 2017
Gardenarium napisał(a)
Już wiem, krzyzyk jest na moim rysunku Dokłądnie tutaj narysowałam tuylipanowca. Jeśt to środek okręgu, ale to nie oznacza że ja narysowałam optymalnie akurat dla ciebie i dla tego miejsca. Jak mówię - sama sobie wyznacz krzyzyk ale nie na rysunku a na gruncie. I to by było na tyle

Tak kochana Danusiu, jeszcze raz dziękuję, aż mam wyrzuty sumienia, że męczę cię w takim stanie, wypoczywaj.

Już nie męczę. Mleczko z miodem na dobranoc, bo dobrze działa na górne drogi oddechowe. Tylko nie za gorące!
Iwona100 18:39, 06 lut 2017

Witam.
Chciałabym prosić o radę w sprawie skalniaka, który chcę trochę powiększyć. Ma on kształt koła ,a z tyłu zrobiłam namiastkę rabaty żwirowej.Myślę o wymianie wierzby Hakuro na kulistego iglaka szczepionego na pniu i posadzeniu kilku wrzosów. Po głowie chodzi mi inny kształt tego skalniaka .Bardzo podoba mi się w "Ogrodzie z czerwonym mostkiem" i "Igiełkowym ogródeczku". Danusiu doradź jak go powiększyć, żeby to dobrze wyglądało. Ty masz takie dobre pomysły. Załączam kilka zdjęć.
Pozdrawiam

Iwona100 18:40, 06 lut 2017

cd. mojego skalniaka.

Gardenarium 19:02, 06 lut 2017

Ogródek skalny trzeba "dokleić" do czegoś, ściany, innej rabaty i podwyższyć go.
Zeby mu znaleźć miejsce, trzeba by pokazać ogród z góry. Z okna lub narysować plan.

Może tu poszukaj inspiracji i jest sporo tekstu i zasad zakładania. Twój nie jest ogródkiem skalnym a rabatą z roślinami ewentualnie skalnymi. ładnie wygląda, ale to nie skalniak. Aby był ogrodem skalnym musi spełniać warunki:

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/377-jak-zalozyc-ogrod-skalny

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies