Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:06, 05 lut 2017

Do góry
Aż się prosi o tulipanowca za drogą.
Powojnik - Clematis 08:09, 05 lut 2017

Do góry
Możesz gdzieś nierównomiernie dać np Niobe, ale nie tak na przemian.
7 białych 2 burgundowe, reszta białe. {amiętaj jednak że powojniki lubią mieć korzenie w cieniu, kwiaty w słońcu.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:03, 05 lut 2017

Do góry
A może wystarczy tu, gdzie żółte? Czyli od południa?

Pytasz jakie drzewo? Takie któe ma na tyle wysoko koronę, żeby dała cień, takie żeby nie miało małych liści dających słaby cień. Drzewo o dużych liściach. Idziesz do szkółki i wybierasz takie, któe spełnia zadanie i jest dostępne. Wysoki pień na 250 cm i korona. I się oczywiście podoba. Ja tak robię, nie szukam gatunku, a szukam pożądanych cech.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:02, 05 lut 2017

Do góry
Musiałabyś stanąć po południu i zobaczyć jak idzie cień i gdzie dokłądnie najlepiej umiejscowić drzewo.

Fioletowe w rabacie a zielone za nawierzchnią.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:54, 05 lut 2017

Do góry
MonikA napisał(a)

Ta rabata też jest długa, jeszcze w planach, ma dalej być ławeczka, między oknami domu

Te drzewa które wymieniłaś nadają się na rabatę przy tarasie a nie za drogą.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:48, 04 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tą lewą wypustkę można pochylić

Dziękuję Danusiu. Ten drugi wjazd skasuje i zrobię tam rabaty. Ale jeszcze Cię bardzo proszę abyś mi doradziła jak rozmieścić nasadzenia. Jakie drzewa liściaste,chciałabym o jasnych zielonych, czy tez złotych liściach.
A jeszcze zapytam te żółte plamy z literką R, co to?
Powojnik - Clematis 21:21, 04 lut 2017

Do góry
mikina34 napisał(a)
Danusiu,
ten Princes Red jest faktycznie uroczy Mam teraz zagwostkę, który zamówić ale lubię takie dylematy

Biały wygląda dość pospolicie, ten bardziej urokliwie, więc zależy co kto lubi.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:20, 04 lut 2017

Do góry
Ananasek napisał(a)

Danusiu, te "brzuchy" to z jednej strony maskują mi 3 kręgi oczyszczalni... która jest schowana w skarpie...a po drugiej stronie też taki brzuch zrobiłam, bo chciałam żeby jakąś spójność to miało

Pozwolę sobie zaprosić Cię do mojego ogrodu wirtualnie jeśli masz ochotę, zapraszam... https://www.instagram.com/beata.ogrod/
Są zdjęcia paskudnego rowu, i skarpy, pod którą chcę umieścić ławeczkę (zdj.2)... ponadto
na rabatach rosną jeszcze w dużej mierze "upchaj-dziury" ...ale oby wkrótce się to zmieniło...

Po insta nie chodzę, załóż proszę u nas wątek Nie jestem nawet zarejestrowana, więc to niemożliwe. Aby mi ułatwić pomoc zrób jak napisałam.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:19, 04 lut 2017

Do góry
Gintura napisał(a)

o kurcze a piszą, że się wspina jak bluszcz. Korzonkami czepnymi.
dzięki za przestrogę.

To nie przestroga, wiadomości praktyczne. Zanim ruszy minie parę lat, będzie siedziała taka bździnka Wiem bo rośnie koło mnie, a ja mieszkam 15 lat i obserwuję. U sąsiada rośnie pod furtką. Teraz dopiero ją widać.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:14, 04 lut 2017

Do góry

Tą lewą wypustkę trzeba pochylić

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:13, 04 lut 2017

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Projekt tego co jest melduję, że zrobiony.

Mozna wiele rzeczy i wariantów proponować, najprostszy bez atlan i dodatkowych placyków taki mi się nasunął. Prawie wszystkie drobniejsze krzewy do przesadzenia. Tuje przydadzą się nażywopłoty, kulki na rabaty.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:05, 04 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tylko ona sama nie wejdzie, a montowanie kratki może popsuć estetykę, poza tym jej czas na uzyskanie masy to 5-10 lat.

o kurcze a piszą, że się wspina jak bluszcz. Korzonkami czepnymi.
dzięki za przestrogę.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:54, 04 lut 2017

Do góry
MonikA napisał(a)
Danusiu mam jeszcze jedno pytanie, czym mogłabym obsadzić taras? Strona południowo zachodnia, dużo słoneczka przez cały dzień. Jukę, suchodrzew oraz lilaka chce wykopać, z drugiej strony również wykopuje cyprysa Boulevarda

Zrób kontynuacje tego co po lewej stronie.

A drzewo do zacienienia to raczej za drogą po lewej posadź, chyba korona zacieni taras??
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:52, 04 lut 2017

Do góry
Gintura napisał(a)
ok to zostaje dokarmię go tylko próchnicą w korzenie i może doczekam się, że zakwitnie.
a co myślisz o puszczeniu miedzy oknami po budynku w górę (na balkon) hortensji pnącej?

Tylko ona sama nie wejdzie, a montowanie kratki może popsuć estetykę, poza tym jej czas (hortensji oczywiście) na uzyskanie masy to 5-10 lat.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:00, 04 lut 2017

Do góry
Niestety, nie pojechaliśmy, leżę w domu chora.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:00, 04 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Biorę (mam zamiar) dorosłą suczkę, ma 6 lat, ze schroniska.
jak fajnie suczki to takie przytulasy wierniejsze od psów
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:00, 03 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tak, żurawki podtrzymuję, a turzyce wsadź pomiędzy liliowce, żeby zastępowały ich liście jak będzie zima. A nie zamiast żurawek

ok dzięki serdeczne , tak zrobię
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:47, 03 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Linię rabat na skarpie trzeba zmienić , te brzucha może zlwikwidować?

I ładnie połączyć z bocznymi rabatami.

Danusiu, te "brzuchy" to z jednej strony maskują mi 3 kręgi oczyszczalni... która jest schowana w skarpie...a po drugiej stronie też taki brzuch zrobiłam, bo chciałam żeby jakąś spójność to miało

Pozwolę sobie zaprosić Cię do mojego ogrodu wirtualnie jeśli masz ochotę, zapraszam... https://www.instagram.com/beata.ogrod/
Są zdjęcia paskudnego rowu, i skarpy, pod którą chcę umieścić ławeczkę (zdj.2)... ponadto
na rabatach rosną jeszcze w dużej mierze "upchaj-dziury" ...ale oby wkrótce się to zmieniło...
Rozpoznawanie bylin 21:41, 03 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zobacz na zdjęcie pod linkiem pasuje do Polemonium caeruleum subsp. caeruleum f.albiflorum

Już wiem, przypatrzyłam się na zdjęcie i to jest polemonium, bo widzę teraz na dole podzielone liście charakterystyczne dla Polemonium, a te inne, należą do innej rośliny rosnącej obok.

Serdeczne dzięki Danusiu za rozszyfrowanie

Tak to Wielosił biały szukałam w bylinach, chwastach nigdzie nie natrafiłam.
Zgadza się, wysokość opisana do 45 cm, ja określiłam ok. 50 cm.
Inne widoczne listki to mięta.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:26, 03 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Biorę (mam zamiar) dorosłą suczkę, ma 6 lat, ze schroniska.

Ale cudnie . Pewnie biedna straciła już wiarę, że znajdzie dom i dobre serce, a spotka ją taka cudowna niespodzianka . Też mam psa ze schronu i jak będę miala kolejne, to też tylko stamtąd .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies