Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Bonsai i niwaki 15:08, 02 lut 2017

Do góry
Możesz robić albo drzewo wielopniowe jak to

Albo niwaki

Cięcie gałęzi - poprawa statyki mojego dębu 15:04, 02 lut 2017

Do góry
Bardziej na lewo.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:03, 02 lut 2017

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

Jeju, ani to rzędy, ani żywopłoty, za rzadko są, więc nie spełniają żadnej funkcji poza tym, że są posadzone rządkami w odstępach. Na podstawie tych zdjęć to nic nie wiem. Trzeba teren kompleksowo planować a nie radzić na fotkach, bo nic nie uradzę. Zrób plan całego ogrodu, od tego trzeba zacząć
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:01, 02 lut 2017

Do góry
Gintura napisał(a)
Witam i ja potrzebuję Waszej pomocy i nie ukrywam, że liczę na podpowiedź samej Szefowej.

proszę podrzućcie jakieś pomysły

To się wydaje sensowne.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:58, 02 lut 2017

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Danusiu pomożesz?

Ja patrzyłam, ale to nie takie proste jest bo to cały ogród, a jak nie wiem w zasadzie nic, to nic sensownego i mądrego nie da się w 3 minuty wymyśleć

Za bardzo naciepane w trawniku wszystkiego, trzeba zacząć od narysowania planu z naniesieniem wszystkiego co rośnie i obecnych rabat. Na zdjęciu ze skosu to ja nie wiem.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:54, 02 lut 2017

Do góry
Ananasek napisał(a)
Danusiu, wolnej chwili narysowałam plan całej swojej działki. Naniosłam na niego część którą mi zaprojektowałaś i dorysowałam rabaty które chcę zrobić z tyłu domu.
Czy to, co ja nabazgrałam łączy się logicznie z Twoją propozycją??

Mam na działce dwa rzadko spotykane w ogrodach problemy/zalety (?) Otóż skarpa i ciek wodny. https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/79/798250/original.jpg
Skarpa robi ok. 1,5m różnicy w poziomach. Natomiast ciek wodny płynie tylko wiosną i przy większej ulewie. Na długości 5m położyliśmy nawet rurę, by go zamaskować i zrobić miejsce na altanę.

Trzeba trochę te linie dopracować, a w paincie jest trudno.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:59, 02 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie tamta jest daleko, pod Rzeszowem. A na Paluchu to tak z ciekawości, bo jest kotka jak moja Pusia. No to i pieski można zobaczyć przy okazji.

Danusiu u mnie z ciekawości to się nowym domownikiem skończyło. To był 8 marca chciałam dostać suszarkę do włosów a dostałam pieska Dokładnie 10 lat temu.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 12:38, 02 lut 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

A tą gwiaździstą też można poprowadzić na wielopniowe?

Można, idealnie się do tego nadaje.
Ogrodula 12:36, 02 lut 2017

Do góry
ogrodula napisał(a)

Obejrzałam, bardzo jest ładnie i zadbane. Jeśli mogę coś dla dobra poradzić - ucinaj te patyki pod kwiatem, aby ich nie było widać, a najlepiej aby były czarne

Brzegi zbiornika zamaskuj specjalnymi kieszeniami z juty, w których sadzi się rośliny. Będzie to dobre dla równowagi biologicznej w stawie i dla estetyki samego stawu.
Łatwiej wodę utrzymać w czystości.

Tak trzymaj Super ogród.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:32, 02 lut 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)
zdrowka Danusiu
a suczka jak dla Ciebie przeznaczona to poczeka a jak nie to bedzie inna )
a co jest na Paluchu??

Nie tamta jest daleko, pod Rzeszowem. A na Paluchu to tak z ciekawości, bo jest kotka jak moja Pusia. No to i pieski można zobaczyć przy okazji.
Choinka żywa po świętach, postępowanie 12:30, 02 lut 2017

Do góry
Marzec jest ryzykowny. Weź pod uwagę, że to wydelikacone igiełki, młodziutki przyrost, wyrósł w domu w 20 stopniach, jak latem, więc wymaga letniej temp. a więc oberwij jedną taką "bazię" i połóż na mrozie, zobaczysz co będzie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:23, 02 lut 2017
Do góry
Gardenarium napisał(a)

Przepiękne propozycje wszystkie cztery, może i sama skorzystam bo planuję ławeczkę pod domem tylko z tyłu mur domu będzie.
Dodatkowy licznik na wodę 11:29, 02 lut 2017

Do góry
Z kranu to nie podłączysz do nawadniania, z rury tak. Przed kranem zrób rozgałęzienie i doprowadź do skrzynki z elektrozaworami.

20 mm to strasznie mało, co najmniej 32, 20 to na konwewkę a nie na nawadnianie.

Zaden elastyczny wąż, chcesz zrobić prowizorkę, koromysło? Trzeba estetycznie zrobić.

Najlepiej to przewiercić ścianę, wyprowadzić rurę zasilającą nawadnianie pod ziemię i do elektrozaworów.

Ale tak niejasno opisałeś że trudno się połapać jak w ogóle zamierzasz zrealizować nawadnianie? Na tej rurce? Będzie drogi sterownik i dużo sekcji, bo zraszacze ci nie wyjdą jak podłączysz ich za dużo.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:21, 02 lut 2017

Do góry
Rozchorowałam się i chyba nie pojadę po suczkę No i pada a to długa droga w stronę Rzeszowa Może na Paluch pojadę jak przestanie padać.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:20, 02 lut 2017

Do góry
ogrodula napisał(a)
Nieśmiało przyszłam się przywitać Ogrodowisko podpatruje od 2 lat w końcu się odważylam

Witam jak najserdeczniej Ale dlaczego nieśmiało Śmiało trzeba iść Jak mogę pomagam od 6 lat. 7 rok idzie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:19, 02 lut 2017

Do góry
Borbetka napisał(a)
A co będzie zamiast różanecznika?

Przycięty różanecznik, czyli gołe badyle. Ale waham się, czy wywalić już od zeszłego roku. Co w zamian nie wiem.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:11, 01 lut 2017

Do góry
Nie ma już dawno, ale Limelight były po lewej, a różaneczniki są po prawej.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:57, 01 lut 2017

Do góry
Nie, przy tym to już się nic nie zmieści. Musze różaneczniki wyciapać, bo już w stawie są w połowie.
Czosnek ozdobny (Allium) 22:52, 01 lut 2017

Do góry
Mam gotowy art. o czosnkach. Niedługo wrzucę.

Jesienią, gdy kwiatostany zaschną i położą się, można wykopać duże skupiska cebul i je podzielić. Widać, gdzie powstały cebule przybyszowe, oddzielamy je i sadzimy w inne miejsce.

Niektóre czosnki np. A. sphaerocephalon wytwarza cebulki w główce kwiatostanu. Oddzielamy je, kładziemy na podłożu w skrzynce, delikatnie dociskamy, przysypujemy leciutko i podlewamy.

Możliwe jest też wysiewanie nasion, ale hybrydy nie wiadomo jakie cechy nam pokażą. Dojrzałe nasiona wysiewamy tuż po zbiorze lub trzymamy do wiosny w lodówce. Minimalna temperatura kiełkowania 13 stopni.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:41, 01 lut 2017

Do góry
Niagara napisał(a)
Witam
Zwracam się z prośbą o pomoc z rabatą pod domem od północnej strony.
Posadziłam tu cis, bukszpan, thuje danica, ostnice, dzwonek dalmatyński. Jest też forsycja i niezapominajki które rozświetlają to miejsce wiosną. Latem dosadzam begonie i lobelie. I robi się chaos.

Chaos jest od tego, że jest wszystkiego po jednym. A powinno być jedno mocne, wyższe - może na pniu, może wielopniowe, podsadzone jednym, gatunkiem dywanem z kórego ewentualnie będą wychodzić tulipany w sezonie czy inne rośliny cebulowe, ukryte oczywiście w tym dywanie, który jest zimozielony.

Teraz masz tyle i w zasadzie nic nie widać. Czyli kolekcję przypadkowych roślin, małe i za mało, a powinnaś mieć kompozycję przemyślaną.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies