Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

12:23, 02 lut 2017
Gardenarium napisał(a)

Przepiękne propozycje wszystkie cztery, może i sama skorzystam bo planuję ławeczkę pod domem tylko z tyłu mur domu będzie.
Ananasek 13:56, 02 lut 2017

Danusiu, wolnej chwili narysowałam plan całej swojej działki. Naniosłam na niego część którą mi zaprojektowałaś i dorysowałam rabaty które chcę zrobić z tyłu domu.
Czy to, co ja nabazgrałam łączy się logicznie z Twoją propozycją??

Mam na działce dwa rzadko spotykane w ogrodach problemy/zalety (?) Otóż skarpa i ciek wodny. https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/79/798250/original.jpg
Skarpa robi ok. 1,5m różnicy w poziomach. Natomiast ciek wodny płynie tylko wiosną i przy większej ulewie. Na długości 5m położyliśmy nawet rurę, by go zamaskować i zrobić miejsce na altanę.
Gintura 13:59, 02 lut 2017

Witam i ja potrzebuję Waszej pomocy i nie ukrywam, że liczę na podpowiedź samej Szefowej.
Planuję zająć się przeróbką poniższej rabaty bo to co na niej jest obecnie nie sprawdza się. Rabata jest pod oknem jadalni strona wschodnia częściowo pod dachem i światła tam nie za wiele. Rabata ma długość 3,80 m szerokość w najszerszym miejscu 2,00 m. Po lewej stronie rośnie jodła koreańska szkoda mi je trochę wywalać choć trochę zaczyna łysieć od prawej dolnej strony ale może jeszcze dam jej szansę i zacznę zagęszczać poprzez systematyczne podcinanie? Na obwódce rośnie lirope ale nie wiem czemu mimo, że ma już 3 lata nie kwitnie więc może wywalić? Ketmie też tu bujnie nie rosną wiec czas im znaleźć lepsze miejsce. Tak na prawdę to zostawiła bym tu tylko czerwone kulki(tak go przytnę na wiosnę) berberysu, hortensję bobo no i jodłę, którą jeśli się nie sprawdzi zamienię później na jakiś stożek. Tak to wygląda obecnie

i z drugiej strony od strony tarasu łączy się z małą rabatką z miłorzębem podsadzonym kocimiętką i to zostaje ta zielona skrzynka w rabacie to od nawadniania

przyszedł mi do głowy taki pomysł ale nie wiem czy to ma jakiś sens

proszę podrzućcie jakieś pomysły
magda19831 14:28, 02 lut 2017

sylwik69 napisał(a)

Rozplenice lub stipa,do nich rozchodnik aby jesienią było ciekawie i coś zimozielonego np.turzyce Everillo dla rozjaśnienia

Kupiłam nasiona stipy także zacznę własną produkcję - to będzie wersja niskobudżetowa na ten rok. Oprócz trzech brzóz, stipy i rozchodników widzisz tam miejsce na kulki bukszpanowe czy jednak dać sobie z nimi spokój? Muszę oblukać te turzyce everillo. Jak z ich zimowaniem i pobudką wiosenną?
Gardenarium 14:54, 02 lut 2017

Ananasek napisał(a)
Danusiu, wolnej chwili narysowałam plan całej swojej działki. Naniosłam na niego część którą mi zaprojektowałaś i dorysowałam rabaty które chcę zrobić z tyłu domu.
Czy to, co ja nabazgrałam łączy się logicznie z Twoją propozycją??

Mam na działce dwa rzadko spotykane w ogrodach problemy/zalety (?) Otóż skarpa i ciek wodny. https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/79/798250/original.jpg
Skarpa robi ok. 1,5m różnicy w poziomach. Natomiast ciek wodny płynie tylko wiosną i przy większej ulewie. Na długości 5m położyliśmy nawet rurę, by go zamaskować i zrobić miejsce na altanę.

Trzeba trochę te linie dopracować, a w paincie jest trudno.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 14:58, 02 lut 2017

SlonecznyOgrod napisał(a)
Danusiu pomożesz?

Ja patrzyłam, ale to nie takie proste jest bo to cały ogród, a jak nie wiem w zasadzie nic, to nic sensownego i mądrego nie da się w 3 minuty wymyśleć

Za bardzo naciepane w trawniku wszystkiego, trzeba zacząć od narysowania planu z naniesieniem wszystkiego co rośnie i obecnych rabat. Na zdjęciu ze skosu to ja nie wiem.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 15:01, 02 lut 2017

Gintura napisał(a)
Witam i ja potrzebuję Waszej pomocy i nie ukrywam, że liczę na podpowiedź samej Szefowej.

proszę podrzućcie jakieś pomysły

To się wydaje sensowne.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 15:03, 02 lut 2017

SlonecznyOgrod napisał(a)

Jeju, ani to rzędy, ani żywopłoty, za rzadko są, więc nie spełniają żadnej funkcji poza tym, że są posadzone rządkami w odstępach. Na podstawie tych zdjęć to nic nie wiem. Trzeba teren kompleksowo planować a nie radzić na fotkach, bo nic nie uradzę. Zrób plan całego ogrodu, od tego trzeba zacząć

Instagram Ogrodowiska
Gintura 16:13, 02 lut 2017

Gardenarium napisał(a)

To się wydaje sensowne.

dzięki Danusiu

a możesz jeszcze podsunąć jakiś powód dla, którego te moje lirope nie kwitnie ?
Gardenarium 16:23, 02 lut 2017

Jeśli jest zacienione, sucho ma i nie podlewasz - ma prawo nie kwitnąć.

Wybierz z dołka ziemię, nasyp kompostu, posadź w kompoście, na nasłonecznionym stanowisku - na pewno zkawitnie.

Zajrzyj do wątku https://www.ogrodowisko.pl/watek/815-liriope-liriope-muscari

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies