Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:23, 02 lut 2017
Do góry
Gardenarium napisał(a)

Przepiękne propozycje wszystkie cztery, może i sama skorzystam bo planuję ławeczkę pod domem tylko z tyłu mur domu będzie.
Dodatkowy licznik na wodę 11:29, 02 lut 2017

Do góry
Z kranu to nie podłączysz do nawadniania, z rury tak. Przed kranem zrób rozgałęzienie i doprowadź do skrzynki z elektrozaworami.

20 mm to strasznie mało, co najmniej 32, 20 to na konwewkę a nie na nawadnianie.

Zaden elastyczny wąż, chcesz zrobić prowizorkę, koromysło? Trzeba estetycznie zrobić.

Najlepiej to przewiercić ścianę, wyprowadzić rurę zasilającą nawadnianie pod ziemię i do elektrozaworów.

Ale tak niejasno opisałeś że trudno się połapać jak w ogóle zamierzasz zrealizować nawadnianie? Na tej rurce? Będzie drogi sterownik i dużo sekcji, bo zraszacze ci nie wyjdą jak podłączysz ich za dużo.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:21, 02 lut 2017

Do góry
Rozchorowałam się i chyba nie pojadę po suczkę No i pada a to długa droga w stronę Rzeszowa Może na Paluch pojadę jak przestanie padać.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:20, 02 lut 2017

Do góry
ogrodula napisał(a)
Nieśmiało przyszłam się przywitać Ogrodowisko podpatruje od 2 lat w końcu się odważylam

Witam jak najserdeczniej Ale dlaczego nieśmiało Śmiało trzeba iść Jak mogę pomagam od 6 lat. 7 rok idzie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:19, 02 lut 2017

Do góry
Borbetka napisał(a)
A co będzie zamiast różanecznika?

Przycięty różanecznik, czyli gołe badyle. Ale waham się, czy wywalić już od zeszłego roku. Co w zamian nie wiem.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:11, 01 lut 2017

Do góry
Nie ma już dawno, ale Limelight były po lewej, a różaneczniki są po prawej.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:57, 01 lut 2017

Do góry
Nie, przy tym to już się nic nie zmieści. Musze różaneczniki wyciapać, bo już w stawie są w połowie.
Czosnek ozdobny (Allium) 22:52, 01 lut 2017

Do góry
Mam gotowy art. o czosnkach. Niedługo wrzucę.

Jesienią, gdy kwiatostany zaschną i położą się, można wykopać duże skupiska cebul i je podzielić. Widać, gdzie powstały cebule przybyszowe, oddzielamy je i sadzimy w inne miejsce.

Niektóre czosnki np. A. sphaerocephalon wytwarza cebulki w główce kwiatostanu. Oddzielamy je, kładziemy na podłożu w skrzynce, delikatnie dociskamy, przysypujemy leciutko i podlewamy.

Możliwe jest też wysiewanie nasion, ale hybrydy nie wiadomo jakie cechy nam pokażą. Dojrzałe nasiona wysiewamy tuż po zbiorze lub trzymamy do wiosny w lodówce. Minimalna temperatura kiełkowania 13 stopni.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:41, 01 lut 2017

Do góry
Niagara napisał(a)
Witam
Zwracam się z prośbą o pomoc z rabatą pod domem od północnej strony.
Posadziłam tu cis, bukszpan, thuje danica, ostnice, dzwonek dalmatyński. Jest też forsycja i niezapominajki które rozświetlają to miejsce wiosną. Latem dosadzam begonie i lobelie. I robi się chaos.

Chaos jest od tego, że jest wszystkiego po jednym. A powinno być jedno mocne, wyższe - może na pniu, może wielopniowe, podsadzone jednym, gatunkiem dywanem z kórego ewentualnie będą wychodzić tulipany w sezonie czy inne rośliny cebulowe, ukryte oczywiście w tym dywanie, który jest zimozielony.

Teraz masz tyle i w zasadzie nic nie widać. Czyli kolekcję przypadkowych roślin, małe i za mało, a powinnaś mieć kompozycję przemyślaną.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:29, 01 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Obiecany artykuł https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/502-dierama-niezwykle-urocza-anielska-wedka

pasowała by Ci przy oczku tak mi się zadaje
Choinka żywa po świętach, postępowanie 22:00, 01 lut 2017

Do góry
Nawet minus jeden spowoduje, że nowy przyrost zbrązowieje i uschnie. Odpadnie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:58, 01 lut 2017

Do góry
Spraw aby rabata wydała się szersza a nie powoduj że jeszcze bardziej uwidocznisz jej wady

O to mi chodzi, widzisz różnicę??

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:53, 01 lut 2017

Do góry
MonikA napisał(a)

Dziękuję Danusiu za podpowiedź, trzmielina nie jest na pniu, to zwykła cięta, przymierzałam się do limek ale nie jestem pewna

Posadź tutaj jakiś "Kanzan" albo coś o podobnej koronie. Wszystko na tej rabacie jest za niskie.
Nie dziel rabaty na paski w kamieniu i w korze. Tutaj i tak wydaje mi się "popaskowane" za bardzo.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:51, 01 lut 2017

Do góry
4 propozycje wystarczą, bo więcej to nie da się wybrać.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:50, 01 lut 2017

Do góry

Choinka żywa po świętach, postępowanie 21:43, 01 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Teraz to już nie wystawiaj, postaw w miejscu widnym i tam gdzie jest na plusie, im mniej tym lepiej. Ona rośnie. Na zewnątrz się nie nadaje. Jakie temp? majowe.
Już za późno.

Dziękuję Danusi
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:41, 01 lut 2017

Do góry
Ja ci wszystko powiem tylko żeby tego nie było.
A tu masz jak znalazł propozycję.

Albo tak

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:39, 01 lut 2017

Do góry
asiak napisał(a)
Moje następne miejsce do obsadzenia. Iglaka z lewej strony już nie ma, z prawej też mogę wyrzucić. Co mogę zrobić w tym miejscu, żeby było miło i przyjemnie?
Chodzi mi o nasadzenia na odcinku, który zaczyna się około 1,5m z lewej strony huśtawki i do końca płotu w prawo. Miejsce mało słoneczne, po prawej stronie czereśnia. Zależy mi bardzo na stworzenie szybkiej zasłony, a kompletnie nie mam pomysłu Płot jest okropny, muszę go zasłonić, za płotem jeszcze gorzej
Nie wiem, czy pod huśtawką wysypać żwirek, czy niech zostanie trawa? Czy po prawej i lewej stronie huśtawki coś sadzić? Pomóż Danusiu...

Z góry dziękuję Dodam jeszcze tylko, że zimą nie musi być ładnie.

Ps. Mam dwa okropne miejsca na działce, to jest jedno z nich. Drugie jeszcze gorsze, po tej samej stronie ( w lewo) ale bez możliwości nasadzeń. Ale o tym innym razem.

Ja to powiem prawdę, tak jak czuję, to huśtawka jest problemem. Jest po prostu przytłaczająca. Albo ją pomaluj albo wymień, wstaw tutaj ławkę, normalną. To wielka budowla w okropnym kolorze na pustym ogrodzie. Tylko się nie obraź, ale co będę ubierać to w rośliny, skoro toto trzeba wywalić stąd
Kondziowy ogrod cz II 21:08, 01 lut 2017

Do góry
Obiecany artykuł https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/502-dierama-niezwykle-urocza-anielska-wedka
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:07, 01 lut 2017

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies