Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Malutki pod lasem 19:18, 27 mar 2020

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Muszę czymś brzozowo-dereniową obsadzić. Chcę w końcu wykorzystać te ice dance, a że tam dużo miejsca, to może spróbuję
Pasem przodem ice dance, strzałki zielone to byłby trzcinnik krótkowłosy (Stipa brachytricha) i różowe gwiazdki to rozchodniki.
przypomnę rośnie tam 5 doorenbosów, 5 dereni, w plecach żywopłoty z cisa, w rogu serb, dwa gracki i dwa (na razie) ciemierniki w pasie przyszłych ice dance. Może być?

A dobra! Mam!
Jurajski Ogród 19:14, 27 mar 2020

Do góry

cd

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:07, 27 mar 2020

Do góry
Jakoś tak nie mogę się ogarnąć, aby pisać na forum. Podczytuję tylko, co tam u Was słychać.
Lekko nie jest, a póki co, lżej nie będzie.
Powierzchnie pionowe ogarnięte w 80 %, poziome w 50%. Trzeba sobie dawkować, bo czymś trzeba się zająć jeszcze przez jakiś czas. Jakakolwiek praca fizyczna odciąża głowę od myślenia.

Ogród nie wymaga żadnych działań. W warzywniku wykiełkowała rzodkiewka, a reszta przybiera na masie.

Po zmianie czasu ustawie wreszcie zegar w odpowiedniej pozycji.

Ostatnie mroźne dni wstrzymały nieco wegetację. Trawy jeszcze kosić nie trzeba.

Jurajski Ogród 19:06, 27 mar 2020

Do góry
Kochani, bardzo dziękuję za wszystkie miłe odwiedzinki

Dla Was, w ten trudny dla nas wszystkich czas, troszkę wiosennych widoczków z Jurajskiego

Nareszcie są, jeszcze nieśmiało, ale za to puchato

Ogród bez reguł 19:05, 27 mar 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
A tu jeszcze ciepłe zdjęcia magnolki .
Kilka pączków chyba straciła przez mróz, ale jeszcze sporo zostało. Cztery następne gotowe do rozkwitania

Asia

BOMBA
Ania -Spełnione marzenie 19:02, 27 mar 2020

Do góry
Ewcia ,

Znalazłam tą pięknotke ,
O której pisałaś

I jeszcze taką

I co tu wybrać?
Która pasuje do hortensji ogrodowych ?

Wybór jest ciężki

Malutki pod lasem 19:00, 27 mar 2020

Do góry
Grunt to frunt
Podziałałam dziś trochę z przodu. Wyciełam resztę stip, obcięłam ostatnią The Fairy, uczesałam lekko kulki Te przy grabach, przy płocie są strasznie brązowe, ewidentnie jeszcze nie odżyły po przenosinach. Czy podlanie ich żelazem pomoże?

Z tyłu na brzozowej posadziłam 4 trzcinniki, takie zabiedzone te sadzonki, że nie wiem czy coś z nich będzie Najwyżej kupię nowe, podzieliłam też rozchodnika i wyszło mi 13 mikrokapustek Mam nadzieję, że wszystkie przetrwają.

Nie wiem w jaki sposób posadzić te ID, co 40 cm chciałabym, żeby było poletko, tylko tam jest łuk i jakoś muszę zacząć, a może zacznę od cisów? Polecę prosto do przodu? I na mijankę Tak jak u Johanki na poletku
Ogród wśród pól i wiatrów 18:51, 27 mar 2020

Do góry
Wspominane już wcześniej zakupy dziś do mnie dotarły

Ławeczka... bajeczka...
Ławeczka, bajeczka

Ławeczka
Ogród wśród pól i wiatrów 18:47, 27 mar 2020

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Dziekuje ci za wyczerpujaca odpowiedz Ja lubie pszczoly, ale chce tez normalnie korzystac z ogrodu. Moj syn to alergik, na pszczoly tez reaguje ale na szczescie nie jakos tragicznie.Ale wkurzylo mnie to, ze wylot z ula jest na nasz ogrod i do tego tylko 3 metry od naszego ogrodzenia.I w sumie nie przeszkadzaloby mi to, gdyby to nie byl sasiad, ktory przez kilka lat kazdego lata latal z linijka i kazal nam co chwile ciac zywoplot, gdy ten przekraczal 1,8o m. No i sam nie daje wody swoim pszczolom, dlatego pewnie wszystkie sa u nas, bo mam duzo poidelek.Myslisz, ze to tylko teraz taki nalot pszczol a za jakis czas sie polepszy?Na komposcie siedzi po 50 sztuk naraz, takze na wilgotnej trawie cale roje. Boje sie wypuscic psa do ogrodu.

Ojj, współczuję denerwującego sąsiada! Czy się polepszy (w sensie, że pszczoły nie będą do Was przylatywać), to nie wiem... Wiesz, one kochają rośliny miododajne, więc pewnie będą Was odwiedzać. U mnie najbardziej siedziały na lawendzie, kocimiętce, jeżówkach, szałwi, czosnkach główkowych (na tych to MEGA siedziały!!

Co do psa, nie wiem... ale nie zauważyłam, aby pszczoły cokolwiek psiakom robiły.
U nas Badi lata przed ulami, w ogóle na pszczoły nie zwraca uwagi a one na niego też nie

Ania -Spełnione marzenie 18:46, 27 mar 2020

Do góry
Jeszcze takie znalazłam do wglądu

Ogród wśród pól i wiatrów 18:38, 27 mar 2020

Do góry
antracyt napisał(a)
Dzień Dobry Nie wiem jak to możliwe, że wcześniej nie znałam Twojego wątku. Uwielbiam pszczoły i marzą mi się 2 ule w ogrodzie. Na razie pozostaje mi obserwacja ich u innych.

Witaj Zuza Fajnie, że przyszłaś...
To że nie znałaś mojego wątku wcale mnie nie dziwi Na O. jest dziesiątki fantastycznych ogrodów, ciężko wszystko dojrzeć. Ja też co chwila odkrywam jakieś piękne miejsca Teraz trzeba w domu siedzieć, to możemy tutaj pospacerować A Twoje ulowe marzenie jest do spełnienia, troszkę determinacji i będzie Mamy na O. kilka ogrodów z ulami

Ciemierniki zostawiam
Mój drugi ogród- mały, ale komfortowy 18:32, 27 mar 2020

Do góry
Dzień dobry wszystkim. Po przerwie wracam do tematu ogrodu, w chwili obecnej (kwarantanna) jeszcze bardziej ciszę się że go mam. Każdą wolną chwilę, jeśli tylko pogoda pozwala, spędzam na zewnątrz głównie plewiąc już pojawiające się chwasty Przygotowałam też miejsce pod cisy na żywopłot- na zdjęciu dolomit i obornik koński nie mam wiele, ale jak mawiają lepszy rydz niż nic nie przekopana jeszcze kora i ta mączka bazaltowa.

Zajęłam się też stroną wschodnią domu i postanowiłam zorganizować tam mini warzywnik- miejsca mało ale co tam. Mąż zbił skrzynie- muszę je jeszcze zaimpregnować, od spodu siatka na krety i po bokach folia dla zabezpieczenia desek.

Uwaga na zdjęcia- to wszystko wygląda w tej chwili wyjątkowo źle, ale wierzę że małymi kroczkami dojdę do etapu z którego będę zadowolona.
Czy można tu wrzucać inspiracyjne zdjęcia z internetu?
Ogród wśród pól i wiatrów 18:28, 27 mar 2020

Do góry
Milka napisał(a)
U mnie buksy biedne od ćmy. Będę ratować i dokarmiać, nie wszystkie oczywiście. Mam chyba wszystkie kolory, ale biel najbardziej i ten ciemny fiolet, może dlatego, ze w dobrym miejscu posadziłam i widać je.

Irenko, ja też będę ratować buksy jakby coś. Mam ponad 50 kul w ogrodzie, więc ciężko mi sobie wyobrazić, że nagle mi znikną z ogrodu. Twoje krokusy widziałam, piękne. Wszystko inne też...

Zostawiam krokusy w porannym szerszym kadrze...

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 18:27, 27 mar 2020

Do góry
Dla porządku odnotuję tu:

Rabata za domem, ekspozycja zachodnio-pólnocna.
Wielkość 2,5 na 7 metra

Brzozowa po poszerzeniu 4x7 metrów nie licząc jałowców i tui.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 18:22, 27 mar 2020

Do góry
Dla przypomnienia rok temu - ta sama altana

Ania -Spełnione marzenie 18:17, 27 mar 2020

Do góry
Ojej

Wszystkie są piękne

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 18:08, 27 mar 2020

Do góry
Jola_M napisał(a)

tak, wsadziłam tam czosnki w zeszłym roku. Tak było:

hosty i paprocie przesadzę za dom, bo latem jednak im tam za ciężko. Języczniki mi całe zbrązowiały, nie wiem chyba nie żyją. Barwinki jeszcze nie wiem gdzie ewakuuje
Bardziej myślałam, żeby miskanta dać, ale suchodrzew zamienić na jakąś roślinę z mięsistymi dużymi liśćmi dla odmiany. Bo umbry też mają takie drobniutkie... i byłyby same takie drobniutkie listki na tej rabacie. Co myślisz?

To ma sens. Jestem za. I się zastanawiam, co to by mogło być... Mięsiste duże liście mają laurowiśnie, hortensje też maja dość duże. Hmm... Irysy bródkowe mają baaaardzo ładne liście nadające strukturę na rabacie.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 18:05, 27 mar 2020

Do góry
Przyjemnie się pracowało foteczki zrobię jutro
A tymczasem cyknęłam fotki dostawy prymulkowej

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 18:02, 27 mar 2020

Do góry
dookoła budowa ale najważniejsza robota - jest
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies